OLD HELLO, OLD HELLO 2

Πώς να δουλέψεις από το σπίτι όταν έχεις παιδιά χωρίς να …τρελαθείς!

Όσοι από εσάς έχετε συνηθίσει να δουλεύετε από το σπίτι, είστε ίσως λίγο πιο εξοικειωμένοι από τους υπόλοιπους, αν και η παρουσία των παιδιών οπωσδήποτε κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα. Για εσάς που αναγκάζεστε πρώτη φορά να δουλέψετε από το σπίτι, ενώ και τα μικρά σας είναι εκεί, είμαστε βέβαιοι ότι η καθημερινότητα αποτελεί έναν άθλο. Το χειρότερο; Ξαφνικά η δουλειά από ένα τυπικό 8ωρο-9ωρο στο γραφείο, στο σπίτι μοιάζει να διαρκεί… για πάντα, αφού αναγκάζεστε να την διακόπτετε αμέτρητες φορές για να εξυπηρετήσετε την κάθε ανάγκη του παιδιού που την ίδια ώρα θεωρεί ότι κάνει διακοπές.

Μια μαμά, η Meredith Gordon, η οποία σε όλη την καριέρα της δουλεύει από το σπίτι της, ενώ έχει και μικρά παιδιά, μας δίνει τις παρακάτω οδηγίες, ώστε να μπορέσουμε να δουλέψουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά από το σπίτι, χωρίς να χάσουμε το μυαλό μας:

Βάλτε πρόγραμμα

Όχι για εσάς, μα για όλη την οικογένεια. Με τον τρόπο αυτό θα ξέρουν τι έχουν να κάνουν μέσα στη μέρα, αλλά και τι περιμένετε εσείς από τους ίδιους. Έτσι, δεν θα σας ρωτούν κάθε τόσο «μαμά, τι να κάνω τώρα;»

Οι κανόνες της οθόνης πάνε έναν μικρό… περίπατο

Μπράβο σας που έχετε καταφέρει να μεγαλώσετε τα παιδιά σας με όσο το δυνατόν λιγότερες οθόνες, αλλά όταν πρέπει πραγματικά να δουλέψετε σοβαρά και χωρίς κανένα περισπασμό, το tablet θα γίνει για λίγη ώρα ο καλύτερός τους φίλος. Όχι, δεν είμαστε υπερήφανοι γι’αυτό. Αλλά τουλάχιστον για λίγη ώρα θα μπορέσετε να δουλέψετε πιο αποτελεσματικά.

Περιορίστε τον χώρο εργασίας σας

Ακόμα κι αν το γραφείο σας δεν βρίσκεται σε ξεχωριστό δωμάτιο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να δημιουργήσετε μια αυστηρή ζώνη γύρω από εκεί που δουλεύετε. Εξηγήστε στην οικογένειά σας, πως όταν δουλεύετε ή μιλάτε στο τηλέφωνο, πρέπει να επικρατεί ησυχία. Αυτό σημαίνει, ότι τα παιδιά δεν θα ουρλιάζουν «Μαμά!» κάθε λίγο από κάθε γωνιά του σπιτιού, ούτε θα έρχονται κάθε λίγο να κάθονται στα πόδια σας, ενώ δουλεύετε, για να βλέπουν βιντεάκια στο YouTube.

Ετοιμάστε από το πρωί τα σνακ τους

Κανένας επιστήμονας δεν έχει ανακαλύψει, γιατί τα παιδιά πεινούν τόσο πολύ όταν η μαμά είναι στο σπίτι –συμβαίνει, όμως, και χρειάζεται να το διαχειριστούμε έξυπνα. Πριν ακόμα ξεκινήσετε τη δουλειά σας, ετοιμάστε έναν δίσκο για κάθε παιδί. Κόψτε φρούτα, τοποθετήστε μικρά σνακ, γεμίστε τα παγούρια τους με νερό και πείτε τους, ότι κάθε φορά που θα θέλουν κάτι, μέχρι να έρθει η ώρα του φαγητού, θα το βρίσκουν εκεί, και έτσι δεν θα έρχονται να το ζητούν από εσάς.

Μην ξεχνάτε: Και ο μπαμπάς είναι γονιός!

Αυτό σημαίνει πως, τουλάχιστον τις ώρες που και εκείνος βρίσκεται στο σπίτι, μπορεί να προσφέρει στις ανάγκες των παιδιών, να ετοιμάζει φαγητό, να τα απασχολεί, να τους βρίσκει ενδιαφέροντα πράγματα στο ίντερνετ, και γενικά να μοιράζεται μαζί σας τις οικιακές «δουλειές». Μην διστάζετε, λοιπόν, όταν πρέπει να συγκεντρωθείτε για κάποια ώρα στην δουλειά σας, να ζητάτε τη βοήθειά του!

Κάντε αυτό που έχετε ανάγκη

Αυτό μπορεί να σημαίνει ακόμα και να κρυφτείτε στο μπάνιο, προκειμένου να μείνετε μόνη για λίγη ώρα. Το πραγματικό πρόβλημα, όταν όλοι είναι στο σπίτι, είναι, ότι ενώ εσείς δουλεύετε, όλοι είναι πάντα εκεί. Και τη στιγμή που τελειώνετε ή σταματάτε για λίγο από τη δουλειά σας, τα παιδιά σας ορμούν πάνω σας, ζητώντας την αμέριστη προσοχή σας, με αποτέλεσμα να μην έχετε χρόνο να κάνετε απολύτως τίποτα για εσάς. Κρυφτείτε στο μπάνιο, λοιπόν, αν αυτός είναι ένας τρόπος να ξεφύγετε για μερικά λεπτά, και μη νιώσετε την παραμικρή ενοχή!

Δώστε προτεραιότητα στη δουλειά σας

Αυτό, δηλαδή, που κάνουν συνήθως οι περισσότεροι μπαμπάδες. Δίνουν προτεραιότητα στη δουλειά τους και αφήνουν τα παιδιά να βαρεθούν, να πεινάσουν ή να έχουν μία μόνιμη ψιλο-γκρίνια. Για τις μαμάδες, από την άλλη τα πράγματα είναι πιο δύσκολα στο να δώσουν προτεραιότητα στη δουλειά, αντί για τα παιδιά. Αυτές τις μέρες, όμως, που είμαστε όλοι μαζί ταυτόχρονα στο σπίτι είναι απαραίτητο να το κάνουν, προκειμένου να καταφέρουν να τελειώσουν κάποτε την δουλειά τους και να έχουν έπειτα την ευκαιρία να ασχοληθούν πιο ουσιαστικά μαζί τους.

Βάλτε ακουστικά

Δεν φαντάζεστε πόσο πιο συγκεντρωμένα θα δουλέψετε αν βάλετε ακουστικά, με ή χωρίς μουσική. Και μόνο που θα σας δουν με αυτά θα διστάσουν λίγο παραπάνω να σας ενοχλήσουν –δείχνετε κάπως λιγότερο διαθέσιμη!

Βάλτε την οικογένεια να κάνει κάποιες από τις δικές σας δουλειές –όσο κι αν γκρινιάζουν

Ωραία θα ήταν αν έτσι κι αλλιώς δεν τα έκανε όλα η μαμά (το συμμάζεμα, το πλύσιμο, το στρώσιμο των κρεβατιών, το κόψιμο των φρούτων, την αλλαγή σεντονιών, το σιδέρωμα…), όμως όπως και να το κάνουμε, πρόκειται για την CEO κάθε οικογένειας. Και ως τέτοια, μπορεί μια χαρά να αναδιανείμει τις εργασίες αυτές τις μέρες στα υπόλοιπα μέλη που (εφόσον δεν είναι μωρά) μπορούν επίσης μια χαρά να αναλάβουν κάποιες από αυτές, ενώ εσείς συνεχίζετε με την δουλειά σας.

ΠΗΓΗ:INFOKIDS.GR