Έρευνα: Παχύσαρκα το 37% των Ελληνόπουλων – Ποιοι παράγοντες ενισχύουν την παιδική παχυσαρκίαH παιδική παχυσαρκία αποτελεί μία απειλή που γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη σε παγκόσμια κλίμακα. Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών νοσημάτων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, καρδιοπάθειες, καρκίνος, ακόμη και ψυχικές ασθένειες.
Μία νέα διεθνής έρευνα με επικεφαλής επιστήμονες του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης και του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια (USC) και τη συμμετοχή και Ελλήνων επιστημόνων, επισημαίνει ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν την παιδική παχυσαρκία.
Η μελέτη, μέρος της ευρύτερης έρευνας HELIX, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Health Perspectives, ανέλυσε στοιχεία για περισσότερα από 1.300 παιδιά ηλικίας έξι έως 11 ετών σε έξι χώρες, όπως Ελλάδα, Γαλλία, Λιθουανία, Νορβηγία, Ισπανία και ΗΠΑ.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος η ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής Λήδα Χατζή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, οι Θεανώ Ρουμελιωτάκη και Μαρίνα Βαφειάδη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και η Ελένη Παπαδοπούλου του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Όσλο.
Οι επιστήμονες εξέτασαν 174 παράγοντες, 78 όσο ήταν έμβρυα και 96 κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.
Συσχέτισαν δεδομένα των παιδιών, όπως δείκτης μάζας σώματος, περιφέρεια μέσης, ποσοστό λίπους, και στοιχεία από δείγματα αίματος και ούρων, με μια σειρά από περιβαλλοντικούς παράγοντες (αέριους ρύπους, δομημένο περιβάλλον, χώρους πρασίνου, βαρέα μέταλλα, άλλα χημικά και κάπνισμα των γονιών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο Environmental Health Perspectives, απέδειξε ότι ένας υψηλός δείκτης μάζας σώματος στην παιδική ηλικία συνδέεται με την έκθεση στο κάπνισμα, τόσο από τις ημέρες που βρίσκονται στην κοιλιά της μητέρας τους, όσο και κατά την παιδική ηλικία, στη ρύπανση της ατμόσφαιρας και σε άλλα χαρακτηριστικά των αστικών περιοχών.
«Οι άνθρωποι δεν εκτίθενται μόνο σε ένα είδος χημικών κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Εκτίθενται σε πολύ περισσότερα», δήλωσε η δρ. Λήδα Χατζή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια.
Κάπνισμα των γονέων
Το πιο σημαντικό στοιχείο που συσχετίζεται με τον υψηλό δείκτη μάζας σώματος είναι το κάπνισμα της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, μπορεί να συνδεθεί και με το παθητικό κάπνισμα, κάτι που μετρήθηκε στα επίπεδα χημικών ουσιών που βρέθηκαν στα ούρα των παιδιών που εξετάστηκαν.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα ευρήματα, η διακοπή του καπνίσματος -ή και να μην το αρχίσουν ποτέ- είναι ένας καλός τρόπος για τους γονείς να προλάβουν την παιδική παχυσαρκία.
«Είναι ένα σημαντικό μήνυμα. Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη και η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα είναι συνήθη στον κόσμο», προσθέτει η κα Χατζή.
Ατμοσφαρική ρύπανση και πυκνοκατοικημένες περιοχές
Η έκθεση στην ρύπανση του αέρα, τόσο εντός όσο και εκτός, είναι ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλλει στον αυξημένο δείκτη μάζας σώματος. Επικίνδυνα χημικά για τον αέρα θεωρούνται το διοξείδιο του αζώτου και άλλα αέρια που προέρχονται από τα καύσιμα, καθώς επίσης και τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα.
Την ίδια στιγμή, υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος εμφανίζουν παιδιά, τα οποία διαβιούν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Μικρότερο, ωστόσο, δείκτη εμφάνισαν παιδιά που πηγαίνουν σχολείο σε περιοχές, όπου βρίσκονται επιχειρήσεις, κοινωνικές υπηρεσίες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, εστιατόρια και καταστήματα, κάτι που δίνει σε μία τέτοια γειτονιά μία δυνατότητα να την περπατήσει κανείς.
«Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα παιδιά μπορούν πιο άνετα να περπατήσουν, να κάνουν ποδήλατο ή να ασχοληθούν με υπαίθριες δραστηριότητες», προσθέτει η επιστήμονας.
Η έρευνα επισημαίνει ότι η ολοένα και αυξανόμενη διεθνώς παιδική παχυσαρκία, επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγω του κορωνοϊού.
Ενδεικτικά, στη χώρα μας το ποσοστό των παιδιών με βάρος μεγαλύτερο του κανονικού -υπέρβαρα και παχύσαρκα- υπολογίστηκε στο 37%, ενώ στην Ισπανία στο 43%.
Πηγή: Keck School Of Medicine of USC