OLD HELLO, OLD HELLO 2

Παιδί με νευρικά ξεσπάσματα: Πώς να το βοηθήσετε να ηρεμήσει

Παιδί με νευρικά ξεσπάσματα: Πώς να το βοηθήσετε να ηρεμήσει

Κανένα παιδί δεν μπορεί (και δεν πρέπει) να φέρεται σύμφωνα με τους κανόνες του Savoir Vivre, δρώντας «ρομποτικά» κι ενήλικα. Τα παιδιά είναι παιδιά κι ως τέτοια πρέπει να ζουν και να βιώνουν κάθε κατάσταση. Ωστόσο, τα όρια είναι απαραίτητα και η διαχείριση της νευρικότητας, του θυμού και όλων των αρνητικών συναισθημάτων πρέπει ν’ αρχίζει από μικρή ηλικία.

Παιδί με νευρικά ξεσπάσματα: Πώς να το βοηθήσετε να ηρεμήσει

Ένα παιδί δεν μπορεί να προσδιορίσει τα προβλήματα συμπεριφοράς του, να τα επεξεργαστεί και, κατόπιν αυτοκριτικής, να τα λύσει –δεν είναι νοητικά και πνευματικά έτοιμο για σκέψεις τόσο διεισδυτικές. Χρειάζεται η βοήθεια και η στήριξη του γονέα, που με αγάπη και υπομονή (πολλή, πάρα πολλή υπομονή!) θα του δείξει πώς να είναι ήρεμο, αλλάζοντας ενδεχομένως κάποιες απ’ τις ήδη υπάρχουσες συνθήκες.

Ακολουθούν τέσσερις τρόποι που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα ξεσπάσματα του παιδιού –είτε προλαμβάνοντάς τα είτε λειτουργώντας επί τόπου πυροσβεστικά.

Ανακαλύπτοντας τα αίτια φτάνετε στη λύση

Όλα τα παιδιά έχουν νευρικά ξεσπάσματα, αν όμως έχετε εντοπίσει αυξημένη νευρικότητα και θυμό στο δικό σας παιδί, πρέπει να αναζητήσετε τις αιτίες, που θα λειτουργήσουν ως οδηγός για την επίλυση του προβλήματος. Κάποιες πιθανές αιτίες νευρικότητας και οργής μπορεί να είναι:

  • Η δική σας νευρικότητα και άγχος που καθρεφτίζονται στην ψυχοσύνθεση του παιδιού.
  • Η ενδοοικογενειακή ένταση, οι καυγάδες, οι προσβολές και η κάθε τύπου βία στην οποία το παιδί γίνεται μάρτυρας και την απορροφά.
  • Οι διαρκείς αρνήσεις και οι υπερβολικοί περιορισμοί, ακόμη κι αν έχουν τις καλύτερες των προθέσεων, μπορεί να καταπιέσουν το παιδί δημιουργώντας του εκνευρισμό.
  • Η παρουσία σας μπορεί να είναι διαρκής, αλλά δεν είναι επαρκής. Ένα παιδί θυμωμένο μπορεί να είναι ένα παιδί που ζητάει περισσότερη προσοχή και φροντίδα.
  • Η κοινωνικοποίηση του παιδιού μπορεί να είναι ελλιπής κι έτσι να μην έχει μάθει να φέρεται σωστά κάνοντας παρέα με άλλα παιδιά.
  • Δεν καλύπτονται οι βασικές του ανάγκες. Κάθε γονιός το ξέρει πολύ καλά: ένα παιδί κουρασμένο, πεινασμένο ή νυσταγμένο είναι ένα παιδί εκνευρισμένο.

Παιδική γιόγκα: Μια σύγχρονη μέθοδος ηρεμίας και αυτοβελτίωσης

Στην Ελλάδα η γιόγκα για παιδιά κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, με σεμινάρια και προγράμματα σε χώρους δημιουργικής απασχόλησης αλλά και σε νηπιαγωγεία. Στις τάξεις των γονέων, οι φωνές που συμφωνούν ότι η γιόγκα εναρμονίζει σώμα και πνεύμα, αυξάνοντας την ηρεμία, την αυτοπεποίθηση και την αυτοσυγκέντρωσή τους, ολοένα πληθαίνουν.

Αν δεν είστε πεπεισμένοι ότι η εναλλακτική αυτή προσέγγιση θα έχει αποτελέσματα, μπορείτε να δοκιμάσετε τη λύση της yoga στο σπίτι. Στο βιβλίο της Lorena Pajalunga «Γιόγκα για παιδιά: Διασκεδάστε γυμνάζοντας το σώμα και το μυαλό» (από τις εκδόσεις Πεδίο), παρουσιάζονται αναλυτικά είκοσι στάσεις γιόγκα εμπνευσμένες από το ζωικό βασίλειο μαζί με απλές οδηγίες προσαρμοσμένες στο αναπτυξιακό στάδιο ενός παιδιού 3 έως 6 ετών.

Μπορείτε να μπείτε στον κόσμο της φυσικής και ψυχικής αυτής παμπάλαιας πρακτικής παρέα με το παιδί, ακολουθώντας τη μέθοδο του βιβλίου και έχοντας πάντα κατά νου, ότι δεν γράφτηκε για να τοποθετήσει τα παιδιά στο επίπεδο των ενηλίκων, αλλά με σεβασμό στη σωματική τους ανάπτυξη, την αεικινησία και τη φαντασία τους.

3 πρακτικές συμβουλές για την ώρα την κρίσης

Καλή κι άγια η πρόληψη και απαραίτητη η αναζήτηση των αιτιών, αλλά ορισμένες φορές το παιδί θ’ αρχίσει να χτυπιέται και να ουρλιάζει κι εσύ κάτι θα πρέπει να κάνεις. Ιδού ορισμένες απλές, εφαρμόσιμες λύσεις για την ώρα της καταιγίδας:

  • Ψιθυρίστε του: αντί να φωνάξετε, χαμηλώστε τη φωνή και μιλήστε σταθερά αλλά ήσυχα. Θα δείτε ότι αυτό θα κάνει θα αυξήσει το «κύρος» σας και θα σας κάνει πιο επιβλητικούς.
  • Η πανάρχαια τακτική του αντιπερισπασμού: εμφανίστε ένα παιχνίδι, πείτε ένα αστείο, δείξτε του κάτι εντυπωσιακό. Συζητήστε σοβαρά τα της συμπεριφοράς του όταν θα ‘χει περάσει ο εκνευρισμός.
  • Το χιούμορ είναι ο καλύτερος γιατρός: Χωρίς να δώσετε την εντύπωση ότι το κοροϊδεύετε (γιατί αυτό θα… ξυπνήσει την οργή του), προσπαθήστε να κάνετε πλάκα γελώντας εσείς πρώτοι και καλύτεροι με το αστείο σας.

ΠΗΓΗ:mama365