OLD HELLO, ΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑ

Γιατί «ανοίγει» η μύτη του παιδιού συχνά το καλοκαίρι;

Γιατί «ανοίγει» η μύτη του παιδιού συχνά το καλοκαίρι;

Μάτωσε η μύτη του; Ψυχραιμία.

Γιατί «ανοίγει» η μύτη του παιδιού συχνά το καλοκαίρι;

Οι ρινορραγίες είναι πιο συχνές το καλοκαίρι και εμφανίζονται για πολλούς λόγους.

Ο ζεστός και ξηρός αέρας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να σπάσει τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία της μύτης, προκαλώντας ρινορραγίες στα παιδιά (κυρίως) και πανικό στους γονείς (συνήθως).

Επίσης αιμορραγία μπορεί να προκληθεί από:

  • τραυματισμό της μύτης (σκάλισμα της μύτης , ισχυρό ”φύσημα”, τραύμα από ξένο σώμα).
  • έλλειψη υγρασίας του αέρα που προκαλεί ξήρανση του βλεννογόνου της μύτης.
  • απότομη μετάβαση από χαμηλή εξωτερική θερμοκρασία σε υψηλή.
  • υψηλό πυρετό στα παιδιά.
  • σκολίωση του ρινικού διαφράγματος (στραβή μύτη).

miti paidiou matonei1

Πώς να αποτρέψετε την αιμορραγία από τη μύτη

Αποφύγετε να βγαίνετε έξω με το παιδί όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός. Εάν πρέπει να κυκλοφορήσετε, φορέστε στο παιδί καπέλο και καλύψτε τη μύτη του με ένα διπλωμένο μαντήλι ή βαμβακερό πανί που βοηθά στην αποφυγή εισόδου ζεστού αέρα στα ρουθούνια.

Επίσης, δεν πρέπει να φυσάει τη μύτη του πολύ δυνατά. Είναι προτιμότερο να τη φυσάει πιο ήρεμα και πιο συχνά. Τέλος, τα ζεστά ροφήματα καλό είναι να αποφεύγονται καθώς ενεργοποιούν περαιτέρω τα αιμοσφαίρια της μύτης.

Αντιμετώπιση

Βάλτε το παιδί να μείνει όρθιο και να γείρει προς τα εμπρός. Παραμένοντας σε όρθια θέση, μειώνονται οι παλμοί στις φλέβες της μύτης ενώ γέρνοντας προς τα εμπρός αποτρέτεται η κατάποση αίματος.

Πιέστε τη μύτη του χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και το δείκτη για να σφίξετε τα ρουθούνια του. Συνεχίστε να πιέζετε για 10 έως 15 λεπτά. Η συμπίεση σταματά συνήθως τη ροή του αίματος. Σε περίπτωση που η αιμορραγία συνεχιστεί μετά από 10 έως 15 λεπτά, συνεχίστε να πιέζετε τη μύτη για άλλα 15 λεπτά.

Από τη στιγμή που σταματήσει η αιμορραγία, το παιδί δεν θα πρέπει να την καθαρίσει ή την πειράξει. Μπορείτε επίσης να του βάλετε λίγη βαζελίνη στο εσωτερικό της μύτης χρησιμοποιώντας ένα βαμβάκι ή το δάχτυλό σας.

Πηγή: www.medicoverhospitals.in