OLD HELLO, OLD HELLO 2

Γιατί τα παιδιά κάτω των 13 δεν πρέπει να έχουν social media!

Γιατί τα παιδιά κάτω των 13 χρονών δεν πρέπει να έχουν social media!
Με τις διαστάσεις που έχουν πάρει τα social media, έχουν γίνει, ίσως, το μοναδικό μέσο επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των νέων. Το να αφήνουμε, όμως, ένα παιδί κάτω των 13 χρονών να χρησιμοποιεί κοινωνικά μέσα χωρίς καμία επίβλεψη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο τον ψυχισμό του, όσο και την ανάπτυξή του. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και πρέπει να τους λάβουμε σοβαρά υπόψη μας και να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα.

Υπερβολική πίεση να ακολουθήσουν τα διάφορα «πρότυπα»

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν αρχίζουν και ασχολούνται περισσότερο με την εμφάνισή τους. Ακολουθούν μόδες και τάσεις και επηρεάζονται από τα διάφορα πρότυπα ομορφιάς που προβάλλονται στα social media. Η επιρροή τους στην εικόνα του σώματος και στην αντίληψη της ομορφιάς συχνά, όμως, οδηγεί σε εσφαλμένα μονοπάτια, μειώνοντας την αυτοπεποίθησή τους.

Ένα παιδί κάτω των 13 χρονών δεν μπορεί να επεξεργαστεί όλες τις πληροφορίες που δέχεται με αποτέλεσμα να κυνηγάει μια υποτιθέμενη τελειότητα βάζοντας σε κίνδυνο πολλές φορές ακόμη και την ίδια του την υγεία όπως για παράδειγμα με εξαντλητικές δίαιτες.

Μοιράζονται προσωπικά δεδομένα

Ο κόσμος των social media είναι πραγματικά αχανής και δύσκολα ένα παιδί τόσο μικρής ηλικίας μπορεί να τον διαχειριστεί. Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι να μοιραστούν προσωπικές πληροφορίες και να γίνουν στόχος κακόβουλων χρηστών στο διαδίκτυο. Ακόμα κι αν μοιράζονται μόνο την τοποθεσία τους ή μια φωτογραφία που δείχνει εύκολα πού βρίσκονται είναι αρκετά στοιχεία για να κινδυνεύσουν.

Bullying

Σημαντικός κίνδυνος, τον οποίον διατρέχουν τα παιδιά που ασχολούνται με το διαδίκτυο ή συμμετέχουν σε online games και forums είναι και οι ηλεκτρονικές επιθέσεις, οι οποίες μπορούν να πάρουν πολλές μορφές (π.χ. μέσω e-mail με υβριστικό περιεχόμενο ή μέσω social networks, όπως το Facebook). Και, παρόλο που δεν περιλαμβάνουν σωματική βία, οι ψυχολογικές επιπτώσεις είναι τρομερά τραυματικές για το παιδί.

Ο εκφοβισμός σε ιστότοπους κοινωνικών μέσων μπορεί να είναι ακόμη χειρότερος από τον εκφοβισμό στην πραγματική ζωή, επειδή αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να ενεργούν ελεύθερα και τις περισσότερες φορές το κάνουν ανώνυμα.

ΠΗΓΗ:mama365.gr