Από την πλευρά σας, προσπαθήστε να είστε κοντά του, προσφέροντας τη βοήθειά σας όταν και όπου μπορείτε, όπως επίσης, φροντίστε να έχετε καλή επικοινωνία μεταξύ σας, ώστε το παιδί σας να νιώθει ότι μπορεί να σας μιλήσει για οτιδήποτε το δυσκολεύει ή το προβληματίζει. Επιπλέον, θα σας βοηθήσει αν ακολουθήσετε τις παρακάτω τακτικές:
Η σημασία των κανόνων
Εξηγήστε του ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα πρέπει να ασχολείται με τις υποχρεώσεις του σχολείου και ότι θα υπάρχει περιορισμός στο χρόνο που θα μπορεί να βλέπει τηλεόραση ή να παίζει. Φυσικά, μην παραλείψετε να ορίσετε κάποια ώρα της ημέρας για το διάλειμμά του, κατά το οποίο θα του δίνετε τη δυνατότητα να αξιοποιήσει το χρόνο του όπως επιθυμεί. Επίσης, δώστε στο παιδί σας ελεύθερο χρόνο τα Σαββατοκύριακα.
Ρουτίνα μελέτης
Ορίστε την ώρα και τον χώρο όπου θα διαβάζει στη διάρκεια της μέρας. Φροντίστε να έχετε εκείνη την ώρα εκείνη και εσείς χρόνο, ώστε αν χρειαστεί να μπορέσετε να το βοηθήσετε στο διάβασμά του ή σε κάποια εργασία.
Μεθοδικό διάβασμα
Συχνά τα παιδιά υποστηρίζουν ότι ενώ έχουν διαβάσει, δεν θυμούνται όσα έμαθαν στη διάρκεια μιας προφορικής εξέτασης ή ενός διαγωνίσματος. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο ότι το διάβασμα τους δεν είναι μεθοδικό. Βοηθήστε το παιδί σας στην αποτελεσματική μελέτη των μαθημάτων, εφαρμόζοντας τα παρακάτω βήματα:
- Ζητήστε του να υπογραμμίζει με χρωματιστούς μαρκαδόρους τις άγνωστες λέξεις ή εκείνες που δυσκολεύεται να κατανοήσει, τις οποίες θα του εξηγήσετε στη συνέχεια. Έπειτα ζητήστε του να ξαναδιαβάσει από την αρχή όλο το κείμενο.
- Παροτρύνετε το παιδί σας να διαβάζει αργά και δυνατά τα κομμάτια τα οποία δυσκολεύεται να αφομοιώσει, καθώς έτσι θα τα κατανοήσει καλύτερα.
- Μόλις το παιδί σας ολοκληρώσει τη μελέτη του, δώστε του ένα φύλλο χαρτί και ζητήστε του να σας γράψει όσα διάβασε, περιληπτικά. Μόλις το κάνει αφήστε το να ξεκουραστεί. Επαναλάβετε κάθε φορά που τελειώνει ένα κεφάλαιο ή μία ενότητα.
Συχνές επαναλήψεις
“Επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθήσεως”, έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες. Με άλλα λόγια, ακόμη και αν το παιδί σας να έχει κατανοήσει και αφομοιώσει όσα έχει διαβάσει, είναι καλό να κάνει συχνές επαναλήψεις, αφού το βασικό κλειδί της μάθησης είναι η επανάληψη. Όσο περισσότερες φορές διαβάζουμε μια πληροφορία τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να την απομνημονεύσουμε.
Επικοινωνία με τους δασκάλους
Φροντίστε να έχετε συχνή επικοινωνία με τους δασκάλους του παιδιού σας, ώστε να έχετε εικόνα για το αν παρακολουθεί την ώρα του μαθήματος, αν δείχνει συνέπεια και επιμέλεια, πώς συμπεριφέρεται στην τάξη, κλπ. Σύμφωνα με αυτά που θα σας πει ο δάσκαλος, συγκρίνετε την απόδοση του παιδιού σας στο σχολείο με το διάβασμα που κάνει στο σπίτι.
Tip
Αξιοποιήστε εκείνες τις ώρες της ημέρας που το παιδί σας αποδίδει καλύτερα και βοηθήστε το στο διάβασμα. Τα παιδιά που έχουν δυσκολία στην κατανόηση κειμένου χρειάζονται πολύ χρόνο για να επεξεργαστούν την σχολική ύλη. Αν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας καθυστερεί υπερβολικά να κατανοήσει ένα κείμενο, αυτό πιθανόν να είναι ένα σύμπτωμα μαθησιακών δυσκολιών.
ΠΗΓΗ:citykidsguide.gr