OLD HELLO

Πώς να μεγαλώσουμε παιδιά που δεν θα κάνουν ποτέ bullying

Το Bullying στα σχολεία (και όχι μόνο!) είναι ένα φαινόμενο που τα τελευταλια χρόνια έχει πάρει αδικαιολόγητες διαστάσεις. Πολλά παιδιά πέφτουν θύματα λόγω του χρώματός τους, της οικονομικής τους κατάστασεις, του φύλλου ή του σεξουαλικού προσανατολισμού τους… Δεν είναι λίγες οι φορές, μάλιστα, που αντιμετωπίζονται με απίστευτη σκληρότητα παιδιά ΑΜΕΑ ή παιδιά που απλά φαίνονται πιο αδύναμα σε χαρακτήρα.

Φυσικά δεν θέλουμε ποτέ και για κανέναν λόγο τα παιδιά μας να πέσουν θύματα bullying. Γι’ αυτό τα θωρακίζουμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μας εμπιστεύονται. Παράλληλα όμως, πρέπει να φροντίσουμε ώστε τα παιδιά μας να μην βρίσκονται στη θέση του θύτη…

Ξεκινάμε από το δικό μας παράδειγμα

Είναι γνωστό πως τα παιδιά δεν κάνουν αυτό που τους λέμε, αλλά αυτό που βλέπουν! Επειδή, λοιπόν, μιμούνται τις δικές μας συμπεριφορές εκτός σπιτιού, πρέπει να δίνουμε το καλό παράδειγμα μέσα στο σπίτι. Χρειάζεται, λοιπόν, να συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας με ευγένεια και σεβασμό. Δεν μειώνουμε τα μέλη της οικογένειάς μας, δεν χρησιμοποιούμε προσβλητικά λόγια και φυσικά δεν ασκούμε βία ποτέ και για κανέναν λόγο! 

Εξοικειώνουμε το παιδί με τις διαφορετικές κουλτούρες

Είναι σημαντικό να έρχεται το παιδί μας σε επαφή με ανθρώπους διαφορετικούς από εμάς. Να γνωρίζει πως υπάρχουν πολλές χώρες, με διαφορετικές κουλτούρες, θρησκείες και έθιμα. Ξεκινήστε να γνωρίζετε τον κόσμο στα παιδιά μέσα από βιβλία και φωτογραφίες, διαφορετικές κουζίνες και, αν είναι δυνατόν, και ταξίδια.

Χαρίστε στο παιδί μία υδρόγειο ή έναν μεγάλο και αναλυτικό παγκόσμιο χάρτη. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να του δείχνετε, ανά πάσα ώρα και στιγμή, πού συμβαίνει κάτι ή από πού είναι κάποιος άνθρωπος διαφορετικής εθνικότητας –πόσο μακριά απέχει το μέρος αυτό από την Ελλάδα και τι ιδιαιτερότητες έχει.

Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να μάθουν πως σεβόμαστε την διαφορετικότητα του άλλου, είτε πρόκειται για ανθρώπους με διαφορετικό χρώμα και γλώσσα, είτε για ανθρώπους ΑΜΕΑ, είτε ακόμα και για παιδιά που ντύνονται ή συμπεριφέρονται διαφορετικά πό εμάς. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Δεν ανήκουν όλοι στην ίδια οικονομική ή κοινωνική τάξη, ούτε έχουν τις ίδιες προτιμήσεις. Ωστόσο, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιοι σεβασμό. 

Μιλάμε για τον ρατσισμό

Η εποχή που διανύουμε μας δίνει άπειρες αφορμές ώστε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τον ρατσισμό. Καταδικάστε τη βία και το αδικαιολόγητο μίσος και φροντίστε πρώτοι εσείς να συμπεριφέρεστε με ευγένεια σε όλους. Βοηθήστε όσους έχουν ανάγκη, πείτε μια καλή κουβέντα σε ανθρώπους που συνήθως περιθωριοποιούμε και φροντίστε όσο περνάει από το χέρι σας τους πρόσφυγες που φιλοξενούμε στη χώρα μας.

Δίνουμε στα παιδιά μας χρόνο να καταλάβουν

Το να μεγαλώσουμε καλά παιδιά που ξέρουν να σέβονται τους άλλους είναι μία διαδικασία που παίρνει χρόνο. Η καθημερινότητα στην οποία μεγαλώνουν παίζει πρωταρχικό ρόλο. Ακόμα κι αν το παιδί δυσκολεύεται να καταλάβει έννοιες όπως ο σεβασμός, η αποδοχή και η ευγένεια, με την δική σας επιμονή, αργά ή γρήγορα, θα τις κατανοήσει και θα τις εφαρμόσει.

Διαβάζουμε βιβλία που εξυμνούν την διαφορετικότητα

Τα παιδικά βιβλία αποτελούν πάντα έναν καλό τρόπο για να μιλάμε στο παιδί με όμορφα λόγια για τα πιο δύσκολα νοήματα. Στα βιβλιοπωλεία θα βρείτε ορισμένα εξαιρετικά τέτοια βιβλία που ανταποκρίνονται ακόμα και στις πολύ μικρές ηλικίες και βοηθούν το παιδί να καταλάβει και να σεβαστεί τη διαφορετικότητα. Αναζητήστε, μεταξύ άλλων, τα: «Δεν πειράζει να είσαι διαφορετικός» του Τοντ Παρ, «Η τελευταία μαύρη γάτα» του Ευγένιου Τριβιζά, «Ο λύκος Ζαχαρίας θέλει να αλλάξει χρώμα» της Orianne Lallemand και «Το αριστερό μου πόδι» της Φράνση Σταθάτου.

Μαθαίνουμε ξένες γλώσσες

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι ένα πρώτο βήμα για να έρθει το παιδί λίγο πιο κοντά σε ξένους πολιτισμούς. Τα Αγγλικά αποτελούν διεθνή γλώσσα και ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας σχεδόν με όλον τον πλανήτη. Ωστόσο, μη διστάζετε να «ανοίγετε» παράθυρα και σε άλλες γλώσσες, λέγοντας, για παράδειγμα, στο παιδί πώς λένε το «σ’αγαπώ» στα Γερμανικά, στα Ιταλικά και στα Γαλλικά, και να σπεύδετε στα λεξικά κάθε φορά που σας ρωτά τι σημαίνει μία ξένη λέξη.

ΠΗΓΗ:mama365.gr