«Κοινωνικές φούσκες»: πώς θα περάσουμε το επόμενο lockdown χωρίς να απομονωθούμε
Η απομόνωση είναι απαραίτητη για την ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, όμως, έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογία-που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Στο εξωτερικό, προκειμένου οι άνθρωποι να συνεχίσουν να έχουν κοινωνικές επαφές και ταυτόχρονα να προστατεύονται απ’ τον ιό, δημιούργησαν το μοντέλο της «κοινωνικής φούσκας».
«Είμαι επιδημιολόγος και μητέρα 4 παιδιών, τα 3 εκ των οποίων είναι στην εφηβεία. Καθώς ο κόσμος αλλάζει προσπαθούμε όλοι μαζί να προσαρμοστούμε για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ”κοινωνικές φούσκες”, όταν γίνονται σωστά, βοηθούν στο να προστατευτούμε από τον κορονοϊό, ενώ παράλληλα μας επιτρέπουν να διατηρήσουμε τις κοινωνικές επαφές με τους φίλους και την οικογένειά μας.
Αν δεν μπορείς εξαλείψεις τον κίνδυνο, μείωσέ τον
Ουσιαστικά δημιουργούμε μια μικρή ομάδα (με φίλους ή συγγενείς) και περνάμε μαζί την καραντίνα. Έτσι μένουμε προστατευμένοι αλλά όχι απομονωμένοι.
Η ψυχική υγεία είναι πολύ σημαντική
Το να μένουμε σπίτι, να αποφεύγουμε τις επαφές με φίλους και συγγενείς και να κάνουμε όλα μας τα ψώνια διαδικτυακά είναι ένας καλός τρόπος για να προστατευτούμε από τον Covid-19. Ωστόσο, η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με την σωματική.
Οι συνέπειες της πανδημίας σε ψυχολογικό επίπεδο ήδη φαίνονται. Χιλιάδες άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας, βιώνουν άγχος και κατάθλιψη αυτή την περίοδο και η απομόνωση εντείνει αυτά τα αρνητικά συναισθήματα παραπάνω. Γι’ αυτό και οι ”κοινωνικές φούσκες” είναι μια καλή ιδέα. Προστατευόμαστε αλλά παράλληλα διατηρούμε την ποιότητα στη ζωή μας μέσω των προσωπικών επαφών.
Πώς να χτίσουμε μια «κοινωνική φούσκα»
Πρώτον, όλοι πρέπει να συμφωνήσουν να ακολουθούν τους κανόνες και να είναι ειλικρινείς. Η ατομική συμπεριφορά μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την ομάδα και το θεμέλιο μιας «κοινωνικής φούσκας» είναι η εμπιστοσύνη. Οι ομάδες πρέπει επίσης να μιλήσουν εκ των προτέρων για το τι πρέπει να κάνουν εάν κάποιος παραβεί τους κανόνες ή νοσήσει από κορονοϊό. Εάν κάποιος αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα, τότε όλοι πρέπει να συμφωνήσουν να απομονωθούν για 14 ημέρες.
Δεύτερον, πρέπει να μπουν κάποιοι κανόνες για την ομαλή συμβίωση της ομάδας. Για παράδειγμα κάποιοι άνθρωποι δεν δέχονται τις επισκέψεις. Η οικογένειά μου συμφώνησε να μην έρχεται κανείς στο σπίτι μας και όταν εμείς επισκεπτόμαστε κάποιον να φοράμε μάσκα. Η σωστή επικοινωνία και η ειλικρίνεια είναι το Α και το Ω για να δουλέψει όλο αυτό.
Το ρίσκο μιας «κοινωνικής φούσκας»
Δύο πράγματα πρέπει να έχει στο μυαλό του όποιος αποφασίσει να δοκιμάσει το μοντέλο της «κοινωνικής φούσκας». Πρώτον, οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού. Σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού είναι ασυμπτωματικοί και μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Είναι σημαντικό, λοιπόν, πριν συμμετάσχετε μαζί σε καραντίνα να δείτε ότι είστε αρνητικοί στον ιό.
Το δεύτερο που πρέπει να σκεφτείτε είναι ότι δεν αρρωσταίνουν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα, διαβήτη ή κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πάρουν αυτό το ρίσκο.
Είναι σίγουρα κάτι διαφορετικό, είναι ένας τρόπος όμως για να βγούμε αλώβητοι από αυτό που μας συμβαίνει.»
Πηγή: motherly.com