OLD HELLO, OLD HELLO 2

Οι επιπτώσεις της καραντίνας στα παιδιά προσχολικής ηλικίας

 Πώς να τα βοηθήσουμε;;;;

Η κατάσταση που ζούμε μοιάζει βγαλμένη από σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά, καλώς ή κακώς, καλούμαστε να την αποδεχτούμε και να την αντιμετωπίσουμε μετρώντας όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα.

Το να βιώνεις μία πανδημία προκαλεί από μόνο του ανασφάλεια και φόβο. Τα αναγκαία μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας, που απαιτούν απομόνωση και καραντίνα, γεννούν επιπλέον αρνητικά συναισθήματα που δυσκολευόμαστε να αντιμετωπίσουμε όλοι μας – κι ακόμα περισσότερο τα μικρά παιδιά που δεν μπορούν να καταλάβουν τί ακριβώς συμβαίνει και γιατί χρειάστηκε να αλλάξουν από την μια στιγμή στην άλλη την καθημερινότητά και τις συνήθειές τους.

Πώς νιώθουν όμως τα μικρά παιδιά λόγω της καραντίνας;

Ανασφάλεια λόγω αλλαγής της ρουτίνας τους

Τα μικρά παιδιά έχουν συγκεκριμένη ρουτίνα, μέσα στην οποία αισθάνονται ασφάλεια και ηρεμία. Αυτή η ρουτίνα, μέχρι πριν λίγο καιρό, περιλάμβανε βόλτες στον ήλιο, παιχνίδι με φίλους, επισκέψεις στη γιαγιά και τον παππού και αγκαλιές από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Τους τελευταίους μήνες, όλα αυτά αποτελούν παρελθόν, ενώ παράλληλα η μάσκα έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Μπορεί, λοιπόν, τα μικρά παιδιά να μην κατανοούν τι είναι ο κορονοϊός, αλλά καταλαβαίνουν πως όλα έχουν αλλάξει γύρω τους! Η ασφαλής τους ρουτίνα έχει αλλάξει και νιώθουν ανασφάλεια και φόβο.

Πως θα τα βοηθήσουμε: Τα μικρά παιδιά δεν εκφράζουν τους φόβους και τις ανησυχίες τους όπως οι μεγάλοι. Πολλές φορές δεν αναγνωρίζουν καν τα συναισθήματα που νιώθουν και δυσκολεύονται να τα εξηγήσουν. Καταλαβαίνουμε, όμως, πως κάτι δεν πάει καλά από τις αντιδράσεις τους. Ένας τρόπος για να ανακαλύψουμε τι ακριβώς τα απασχολεί, είναι τα διαδραστικά παιχνίδια. Συνήθως προβάλλουν αυτά που σκέφτονται και νιώθουν στους «πρωταγωνιστές» του παιχνιδιού τους, δίνοντάς μας μια καλή ευκαιρία να τα καταλάβουμε καλύτερα αλλά και να συζητήσουμε μαζί τους. Μερικές φορές, αρκεί να ξέρουν πως τα καταλαβαίνουμε και είμαστε πρόθυμοι να τους συμπαρασταθούμε για να ξανανιώσουν ασφάλεια και ηρεμία.

Άγχος και αβεβαιότητα λόγω της δικής μας κακής διάθεσης

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που βιώνουν τα μικρά παιδιά στην καραντίνα, είναι η διαφορετική διάθεση της μαμάς και του μπαμπά. Οι άνθρωποι που ήταν συνήθως χαμογελαστοί και τρυφεροί, πλέον είναι άκεφοι και προβληματισμένοι. Οι ειδήσεις και οι συζητήσεις των μεγάλων μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον αβεβαιότητα και άγχος στα μικρά παιδιά, τα οποία εισπράττουν την κακή μας διάθεση ακόμα κι όταν προσπαθούμε να την κρύψουμε.

Πως θα τα βοηθήσουμε: Ο μόνος τρόπος για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας αυτήν την δύσκολη περίοδο, είναι να παραμείνουμε αισιόδοξοι και θετικοί. Δεν αρκεί να προσποιούμαστε τους χαρούμενους αφού τα παιδιά τα καταλαβαίνουν όλα… Αποφύγετε τις ειδήσεις και τις άσχημες συζητήσεις όσο τα παιδιά είναι ξύπνια και βάλτε τα δυνατά σας να μην σας καταβάλλουν τα αρνητικά συναισθήματα όσο δύσκολο κι αν φαίνεται!

Εκτίθενται περισσότερη ώρα στις οθόνες

Οι ώρες που περνούν τα παιδιά κλεισμένα στο σπίτι και μάλιστα χωρίς τους φίλους τους, τα ωθούν να περνούν ακόμα περισσότερες ώρες μπροστά στην τηλεόραση, το laptop η τον υπολογιστή. Οι επιπτώσεις όμως αυτής της έκθεσης είναι πολλές και πλέον γνωστές σε όλους μας! Σίγουρα η παιδική ταινία ή το playstation είναι ένας τρόπος να απασχοληθούν τα παιδιά που βαριούνται και είναι δύσκολο να τα απαγορεύσουμε εντελώς! Ωστόσο, μπορούμε να την περιορίσουμε.

Πως θα τα βοηθήσουμε: Προσπαθούμε να απασχολούμε τα μικρά παιδιά με πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο μας: χειροτεχνίες, βιβλία, διαδραστικά παιχνίδια και σύντομοι περίπατοι μπορούν να εξασφαλίσουν αρκετές ώρες μακριά από τον υπολογιστή. Επίσης, μπορείτε να ζητήσετε την βοήθειά τους όταν μαγειρεύετε, απλώνετε ή πλένετε τα πιάτα. Έτσι τα κρατάτε απασχολημένα και δεν ζητούν καταφύγιο στην τηλεόραση. Είναι σημαντικό να ορίσετε συγκεκριμένο χρόνο που θα περνούν μπροστά από την οθόνη, και να τον τηρείτε! Μάλιστα, μπορείτε να το αξιοποιήσετε ενώ κάνετε τηλεργασία ή ξεκουράζεστε.

ΠΗΓΗ:mama365.gr