Shopping cart close
close

Blog

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑ

Ασερόλα-Acerola: Η σπουδαιότερη πηγή βιταμίνης C

 

 

Η Ασερόλα είναι ένα φρούτο που έχει περιεκτικότητα σε βιταμίνη C έως 65 φορές μεγαλύτερη από ένα πορτοκάλι!


 Η Ασερόλα (Acerola) είναι ένα τροπικό φρούτο της οικογένειας Malpighiaceae, που γίνεται θάμνος ή μικρό δέντρο.

Κοινά ονόματα του είδους είναι τα Acerola, Barbados cherry, West Indian cherry. Είναι ενδημική στη Νότια Αμερική, στο Νότιο Μεξικό και στην Κεντρική Αμερική, αλλά πλέον καλλιεργείται στο μακρινό Βορρά ως το Τέξας και σε υποτροπικές περιοχές της Ασίας, όπως η Ινδία.
 Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη acerola, όπως τα Malpighia glabra L., Malpighia punicifolia L., Malpighia emarginata DC.
Το είδος Malpighia glabra έχει μια από την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυσική βιταμίνη C ανά γραμμάριο καρπού.
 Μετά την ανθοφορία, ακολουθούν πολύ σύντομα οι καρποί, που ωριμάζουν σε μόλις 3-4 εβδομάδες.
Οι καρποί χάνουν τη γεύση τους και το θρεπτικό περιεχόμενό τους πολύ γρήγορα μετά τη συγκομιδή.
 Οι ώριμοι καρποί acerola θα πρέπει να συλλέγονται και να τρώγονται μέσα σε λίγες ώρες, για να διατηρούν τη γεύση τους.
Ως αποτέλεσμα, το δέντρο δεν καλλιεργείται για εμπορική παραγωγή νωπών φρούτων. Τα φυτά χωρίς επαρκή επικονίαση, μπορεί να καρπίσουν καρποί χωρίς κουκούτσια.
 Η Acerola είναι πλούσια σε περιεκτικότητα βιταμίνης C και περιέχει επίσης: βιταμίνες Α, Β1, Β2 και Β3, καθώς και καροτενοειδή και βιοφλαβονοειδή που παρέχουν αντιοξειδωτική δράση.
Η βιταμίνη C που παράγεται από την Acerola απορροφάται καλύτερα από τον ανθρώπινο οργανισμό και βοηθά στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες ενώ έχει αντιγηραντική δράση & χαρίζει τόνωση.
 Τα πιο κοινά συστατικά της Acerola και το φάσμα συγκέντρωσης τους έχουν ως εξής:
–πρωτεΐνες (2,1-8g),
-λιπίδια (2.3-8g),
–υδατάνθρακες (35,7-78g),
–ασβέστιο (117 mg),
 –φώσφορος (171 mg),
–σίδηρος (2,4 mg),
 –πυριδοξίνη (87 mg),
 –ριβοφλαβίνη (0,7 mg),
–θειαμίνη (0,2 mg),
 -νερό (906-920g) και
 -διαιτητικές ίνες (30g).

ΟΦΕΛΗ:

  • Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και λειτουργεί προληπτικά σε ωτίτιδες, φαρυγγίτιδες, βρογχίτιδες κ.α.
  • Μειώνει τα συμπτώματα γρίπης, συντομεύει τη διάρκεια της ασθένειας.
  • Βοηθάει στην πρόληψη και βελτίωση των ασθματικών κρίσεων.
  • Ενισχύει τα τριχοειδή αγγεία και τα τοιχώματα των κυττάρων.
  • Σαν αντιοξειδωτικό προστατεύει από τον καρκίνο & τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
  • Συμμετέχει στο σχηματισμό κολλαγόνου (επιταχύνει την επούλωση πληγών, διατηρεί υγιείς τους συνδέσμους και τους τένοντες).
  • Συμμετέχει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης, βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου από τις τροφές.
  • Αποτρέπει το σχηματισμό καταρράκτη.
  • Χρησιμοποιείται σαν φυσικό φάρμακο για τον έρπητα
  • Πολύ χρήσιμο για τις αλλεργίες

ΠΗΓΗ:botanologika.gr

Scroll To Top Sidebar