OLD HELLO 2

Υπόκλιση στην επιστήμη: Οι δύο τελευταίοι λευκοί βόρειοι ρινόκεροι θα αποκτήσουν απογόνους χάρη στην… τεχνητή γονιμοποίηση!

Είναι παραπάνω από θλιβερό να μαθαίνουμε κάθε τόσο ότι ένα ακόμα είδος του πλανήτη βρίσκεται υπό εξαφάνιση -ή εξαφανίζεται- επειδή κανείς δεν ενδιαφέρεται ή δεν καταφέρνει να διασώσει τους τελευταίους εκπροσώπους του.

Γι’αυτό και όταν έγινε γνωστό, πριν από μερικούς μήνες, ότι μόνο δύο λευκοί βόρειοι ρινόκεροι έχουν απομείνει παγκοσμίως και είναι θηλυκοί και οι δύο, μελαχολήσαμε στην σκέψη ότι η πορεία του είδους θα ήταν ολέθρια.

Κι όμως, η ΜΚΟ BioRescue, η οποία φροντίζει για την προστασία των ζώων υπό εξαφάνιση, έβαλε το στοίχημα και φαίνεται να το κερδίζει: Τα δύο έμβρυα που γονιμοποίησε τα περασμένα Χριστούγεννα δείχνουν να αναπτύσσονται κανονικά, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι οι δύο τελευταίοι λευκοί ρινόκεροι θα αποκτήσουν απογόνους!

Σύμφωνα με το goodnewsnetwork.org, τα περασμένα Χριστούγεννα, οι ειδικοί επιστήμονες της ΜΚΟ κατάφεραν να αποσπάσουν 14 ωάρια από τη Fatu, τη μία από τις δύο θηλυκές ρινόκερους, τα οποία στη συνέχεια γονιμοποίησαν με το κατεψυγμένο σπέρμα του Suni, του τελευταίου νεκρού αρσενικού ρινόκερου του ίδιου είδους, ο οποίος είχε γεννηθεί το 1980. Ο ρινόκερος είχε πεθάνει το 2018 και από τότε, επιστήμονες και ερευνητές από την Ιταλία, την Τσεχία και την Κένυα πασχίζουν να βρουν λύση για την διατήρηση του είδους.

Έναν μήνα μετά τη γονιμοποίηση δηλώνουν για πρώτη φορά τόσο αισιόδοξοι. “Υπολογίζουμε να έχουμε ένα νέο ρινοκεράκι στο έδαφος σε 2 με 3 χρόνια”, λέει ο Γερμανός επικεφαλής του εγχειρήματος David Hildebrandt. Περιπλέκει, βέβαια, τα πράγματα το ότι ούτε η Fatu ούτε η μητέρα της Najin μπορούν να κυοφορήσουν το έμβρυο, οπότε οι επιστήμονες θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν ως παρένθετη μητέρα μια λευκή νότια ρινόκερο, η οποία αποτελεί υποείδος του βόρειου ρινόκερου, το οποίο εμφανίστηκε πριν από περίπου 1 εκατομμύριο χρόνια.

Αυτή τη στιγμή τα γονιμοποιημένα ωάρια βρίσκονται αποθηκευμένα σε υγρό άζωτο στους -196 βαθμούς, ενώ οι επιστήμονες περιμένουν πότε η παρένθετη μητέρα θα βρίσκεται στο σωστό σημείο του κύκλου της, ώστε να μπορέσει να τα κυοφορήσει με επιτυχία.

“Με αυτόν τον τρόπο κερδίζουμε χρόνο”, λέει ο Hildebrandt, “γιατί είναι σημαντικό αφού γεννηθούν τα νέα ρινοκεράκια να περάσουν μερικά χρόνια με την Fatu και την Najin, ώστε να μπορέσουν να λάβουν όλες τις απαραίτητες, ζωτικές πληροφορίες για την κοινότητα των λευκών ρινόκερων”.

Πηγή: goodnewsnetwork.org