Ένα στα 10 παιδιά έχει πέσει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα!
Ο αριθμός των ανήλικων θυμάτων έχει τετραπλασιαστεί κατά τη διάρκεια των lockdown!
Σύμφωνα μάλιστα με στατιστικά στοιχεία, μόλις 2 στα 100 παιδιά τολμούν να σπάσουν τη σιωπή τους και να απευθυνθούν στις αρχές.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, όλο και περισσότεροι δράστες σεξουαλικής κακοποίησης αναζητούν τα θύματά τους μέσω διαδικτύου, εκμεταλλευόμενοι τον εγκλεισμό της καραντίνας.
Τους παραπάνω αριθμούς που σοκάρουν, αποκάλυψε η Έλενα Ράπτη, συντονίστρια της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τίτλο: «Βάζουμε όρια στη χρήση του διαδικτύου –Επενδύουμε σε ένα ασφαλές μέλλον για τα παιδιά μας».
Σύμφωνα με τον Διευθυντή Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλη Παπακώστα, μόνο μέσα στο 2020, έχουν καταγραφεί 300 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων μέσω διαδικτύου στην Ελλάδα, υποθέσεις που αφορούν θέαση υλικού (φωτογραφίες, βίντεο). Το 27% των θυμάτων είναι ηλικίας κάτω των 15 ετών, ενώ το 89% είναι κορίτσια. Όσον αφορά τους δράστες, το 95% είναι άνδρες, ενώ το 2,6% είναι ανήλικοι.
«Τα παιδιά πολύ συχνά επεξεργάζονται-αναρτούν δεδομένα για τους συνομηλίκους τους και γι’ αυτό είναι πηγή κινδύνου», σημείωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Λίλιαν Μήτρου, Πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Ιδιωτικότητα, τα Προσωπικά Δεδομένα και την Τεχνολογία.
Μέσα σε μόλις ένα χρόνο έχουν καταγραφεί 70.000.000 φωτογραφίες και βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, κάτι που μαρτυρά το μέγεθος του προβλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Το έγκλημα αλλάζει μορφή. Ο αριθμός 11188 το επονομαζόμενο «cyber alert», θα είναι το νέο 100», δήλωσε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, προειδοποιώντας για τους κινδύνους του διαδικτύου που έχουν αυξηθεί δραματικά εν μέσω lockdown.
Σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων μέσω διαδικτύου
2020: 300 υποθέσεις
Θύματα
27% κάτω των 15 ετών
89% κορίτσια
Δράστες
95% άνδρες
2,6% ανήλικοι
Πηγή: Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος