Ο εμβολιασμός θα γίνεται με το εμβόλιο της AstraZeneca και αφορά τα άτομα ηλικίας 60-64 ετών, τα οποία ήδη μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους στη σχετική πλατφόρμα emvolio.gov.gr, στα φαρμακεία, στα ΚΕΠ ή παίρνουν SMS από το 13034.
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Ένα πράγμα που πρέπει να ξέρουν όσοι είναι 60-64 ετών και κλείνουν ραντεβού, είναι ότι ο εμβολιασμός γίνεται σε διαφορετικά κέντρα από αυτά που γίνονται για τις άλλες ηλικίες με άλλο εμβόλιο.
Επίσης κρίσιμο είναι να ξέρουν ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι διαφορετικός και η δεύτερη δόση γίνεται μετά από μερικούς μήνες (όπως τους βγάζει το σύστημα).
Απαντήσεις για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca
1) Ένα μόνιμο θέμα συζήτησης είναι η αποτελεσματικότητα για το εμβόλιο της AstraZeneca.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον Alpha 98,9 το συγκεκριμένο εμβόλιο προσφέρει 100% κάλυψη για σοβαρή νόσο, δηλαδή «δεν θα πάτε νοσοκομείο, δεν θα μπείτε σε μονάδα, δεν θα πεθάνετε». Πρόσθεσε πως «κατά 82% αν κολλήσεις τον ιό, δεν θα εκδηλώσεις κανένα σύμπτωμε και κατά 18%, δηλαδή ένας στους 5, θα παρουασιάσει ήπια λοίμωξη». «Πειράζει ένας στους 5 να αναπτύσσει ήπια νόσο, να μένει σπίτι του και να τελειώσει η υπόθεση;», υπογράμμισε.
2) Υποκείμενα νοσήματα.
Ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει υποκείμενο νόσημα που κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca μη συμβατό. Τι γίνεται με τα ανοσοκατασταλτικά άτομα; «Δεν υπάρχει κίνδυνος για επιπλοκή. Απλά μπορεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου να είναι αντί 95%, 75%».
Διευκρίνισε ότι ακόμη και σε περιπτώσεις φαρμακευτικής αλλεργίας, δεν υπάρχει αντένδειξη για το εμβόλιο. «Εχουν γίνει 50 εκατ. εμβολιασμοί παγκοσμίως, υπάρχουν κάποια περιστατικά με αναφυλακτικές αντιδράσεις κι όλα αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία».
Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News – Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
3)Η πρώτη και η δεύτερη δόση.
«Η ανοσολογική απόκριση ξεκινάει τη 12η ημέρα και την τρίτη εβδομάδα έχει περίπου 60% προστασία. Μέχρι τώρα, κανείς από αυτούς που έχουν κάνει την πρώτη δόση, δεν έχει νοσήσει μετά. Α κάποιος έχει ασυμπτωματική λοίμωξη, δεν θα πάθει τίποτα να εμβολιαστεί. Ίσα-ίσα θα κάνει πιο ισχυρή την ανοσολογική απόκριση».
4) Μεταλλάξεις.
Αναφορικά με τις μεταλλάξεις, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε: «Έγινε μια εργασία στην Αγγλία. Συνέκριναν τα αποτελέσματα από τα εμβόλια της ΑstraZeneca σε αυτούς που είχαν το κανονικό στέλεχος του ιού και σε αυτούς που είχαν τη βρετανική μετάλλαξη. Η αποτελεσματικότητα ήταν ακριβώς ίδια. Το εμβόλιο καλύπτει πλήρως της μετάλλαξη».
5) Είναι ενεργό το εμβόλιο;
«Φυσικά και δεν είναι. Παλιά παίρναμε τον ζωντανό ιό και τον εξασθενούσαμε και τον βάζαμε στον άνθρωπο. Κάποιος φοβόταν ότι αν δεν εξασθένησε καλά ο ιός, μήπως με βρει ανοσοκατασταλμένο και με θερίσει. Το εμβόλιο δεν έχει αδρανοποιημένο ιό, έχει ιό που κάνει κρυολόγημα στους χιμπατζήδες, δεν μπορεί να μολύνει και το χρησιμοποιεί ως όχημα για να δώσει την πληροφορία να φτιάξει ο οργανισμός την πρωτεΐνη ακίδα, κι εναντίον αυτής φτιάχνουμε ανοσοποιητικό σύστημα».
ΠΗΓΗ:iRafina.gr