Είναι γεγονός ότι Τσικνοπέμπτη χωρίς τις μυρωδιές από τα κρέατα που μαγειρεύονται απ’ το πρωί ως το βράδυ σε σπίτια και ταβέρνες δεν γίνεται. Δυστυχώς, φέτος είμαστε αναγκασμένοι να γιορτάσουμε αυτήν την κατ’ εξοχήν ημέρα κρεατοφαγίας μόνοι μας, στο σπίτι. Κι επειδή δεν έχουμε όλοι μπαλκονάρες και ψησταριές για να βάλουμε κάρβουνα, ορίστε 3 υπέροχες συνταγές για σπέσιαλ κρεατικά στο φούρνο, ώστε να «το τσικνίσουμε» γερά όπως αρμόζει στην περίσταση.
Τι χρειαζόμαστε
- 2 κιλά παϊδάκια αρνίσια
- 2 γλυκοπατάτες (πορτοκαλί) χοντροκομμένες
- 1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
- 1 κουταλιά του γλυκού ρίγανη
- 1/2 κουταλιά του γλυκού πάπρικα καυτερή
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τι κάνουμε
Το προηγούμενο βράδυ, βάζουμε σ’ ένα μπολ όλα τα υλικά για τη μαρινάδα και ανακατεύουμε. Βάζουμε τα παϊδάκια σ’ ένα μεγάλο σκεύος, περιχύνουμε με τη μαρινάδα και απλώνουμε με τα χέρια μας, ώστε να πάει παντού. Σκεπάζουμε τα παϊδάκια με μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο ως την άλλη μέρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζουμε τα παϊδάκια στη γάστρα (με μερικά κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, αν έχουμε) και ψήνουμε για 2 ώρες. Πριν το τελευταίο μισάωρο βάζουμε στη γάστρα και τις γλυκοπατάτες.
Χοιρινά μπριζολάκια με ψητά λαχανικά
Τι χρειαζόμαστε
12 χοιρινά μπριζολάκια από σπάλα
- 1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο χοντροκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα
- 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
- 2 πατάτες κομμένες σε κύβους
- 2 πιπεριές φλωρίνης χοντροκομμένες
- 4 πιπεριές κέρατο ολόκληρες
- Ελαιόλαδο
- Χυμό από 1 λεμόνι
- Θυμάρι ξερό
- Δεντρολίβανο φρέσκο
- Μαϊντανό
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τι κάνουμε
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σ’ ένα ταψί, βάζουμε τα λαχανικά μας, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και λεμόνι, ρίχνουμε αλατοπίπερο, θυμάρι και μαϊντανό και ανακατεύουμε με τα χέρια να πάνε παντού.
Αλατοπιπερώνουμε τα μπριζολάκια, τα τοποθετούμε πάνω απ’ τα λαχανικά, βάζουμε επάνω μερικά κλαδάκια δεντρολίβανο και σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά, βγάζουμε τη λαδόκολλα και αφήνουμε στο φούρνο για μερικά λεπτά ακόμα, ώσπου να ροδίσουν τα υλικά μας.
Γκιούλμπασι
Τι χρειαζόμαστε
- 500 γραμμάρια μοσχάρι (ποντίκι) σε μερίδες
- 500 γραμμάρια αρνί (μπούτι) σε μερίδες
- 500 γραμμάρια χοιρινό (μπούτι) σε μερίδες
- 250 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα (όχι πολύ αλμυρή) τριμμένη σε φλοίδες
- Ντοματίνια
- 1 πιπεριά φλωρίνης χοντροκομμένη
- 2 πιπεριές πράσινες χοντροκομμένες
- 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε ροδέλες
- 3 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
- Ελαιόλαδο
- Χυμό από 1 λεμόνι
- Ρίγανη ξερή
- 1/2 κουταλιά του γλυκού μπαχάρι σκόνη
- 1/2 κουταλιά του γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 3 σπόρους κάρδαμο (κακουλέ)
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τι κάνουμε
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σ’ ένα μεγάλο σκεύος, ρίχνουμε όλα τα υλικά μας και ανακατεύουμε με τα χέρια να πάνε παντού τα μπαχαρικά.
Σ’ ένα ταψί, απλώνουμε 2 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο σταυρωτά και, από πάνω, 2 μεγάλα κομμάτια λαδόκολλας, επίσης σταυρωτά. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα κρεάτων και λαχανικών, κλείνουμε τις λαδόκολλες σαν πουγγί και σφραγίζουμε κλείνοντας και το αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 2,5 ώρες, ανοίγουμε το πουγγί και απολαμβάνουμε.
Καλή επιτυχία!
ΠΗΓΗ:mama365.gr