Πέρα από όλα αυτά που κάνουν ένα γλυκό άκρως απολαυστικό, πολλές φορές, το απολαμβάνουμε και για τις αναμνήσεις που κουβαλάει, γεύσεις και αρώματα των παιδικών μας χρόνων. Για παράδειγμα, θυμάστε τα μπισκότα που λατρεύατε όταν ήσασταν παιδιά και τρώγατε ένα πακέτο στην καθισιά; Αντί να το φάτε μονομιάς όπως τότε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πακέτο σε ένα εύκολο, γρήγορο και λαχταριστό γλυκό όπως τα παρακάτω…
Τι χρειαζόμαστε
Για τα σου:
- 2 αυγά
- 120 γραμμάρια νερό
- 50 γραμμάρια βούτυρο κομμένο σε κομμάτια
- 2 γραμμάρια αλάτι
- 75 γραμμάρια αλεύρι
Για την κρέμα:
- 500 ml γάλα φρέσκο
- Κρόκους από 6 αυγά
- 100 γραμμάρια ζάχαρη
- 50 γραμμάρια αλεύρι
- 1 πακέτο μπισκότα Γεμιστά Παπαδοπούλου σπασμένα σε μικρά κομμάτια
Για το σιρόπι σοκολάτας:
- 110 γραμμάρια κουβερτούρα σε κομματάκια
- 90 γραμμάρια γάλα
- 100 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
Τι κάνουμε
Για τα σου:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σ’ ένα μπολ, σπάμε τα αυγά, τα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη και τα βάζουμε στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό, το βούτυρο και το αλάτι σε μέτρια φωτιά. Όταν λιώσει όλο το βούτυρο, βγάζουμε το μείγμα απ’ τη φωτιά, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε, ρίχνοντας σιγά σιγά και τ’ αυγά μας, μέχρι να έχουμε τη ζύμη μας. Βάζουμε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής ή έναν κορνέ και, σ’ ένα ταψί με λαδόκολλα, σχηματίζουμε μικρά σουδάκια (με απόσταση γιατί θα φουσκώσουν). Κατόπιν, ψήνουμε για 15 λεπτά (και ακόμη 5 με μισάνοιχτο φούρνο).
Για την κρέμα:
Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε το γάλα. Παράλληλα, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη σ’ ένα μπολ μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε σιγά σιγά το μιισό γάλα στο μείγμα και ανακατεύουμε (για να μην ψηθούν τ’ αυγά). Ρίχνουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα, ανακατεύοντας καλά, και την βάζουμε σε χαμηλή φωτιά. Μόλις πήξει το μείγμα, το βάζουμε πίσω στο μπολ και προσθέτουμε τα μπισκότα.
Για το σιρόπι σοκολάτας:
Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα. Μόλις πάρουν μια βράση, βγάζουμε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά, ρίχνουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως. Επιστρέφουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις αρχίζει να βράζει την βγάζουμε αμέσως. Χρησιμοποιούμε το σιρόπι μας άμεσα.
Για το στήσιμο:
Τρυπάμε τα σού και γεμίζουμε με την κρέμα. Σ’ ένα βαθύ σκεύος, τοποθετούμε όλα τα σου και περιχύνουμε με σιρόπι σοκολάτας. Σερβίρουμε αμέσως ή βάζουμε το γλυκό μας στο ψυγείο.
Πηγή: syntages.papadopoulou.gr
Τρουφάκια με μπισκότα κανέλας Goody Αλλατίνη
Τι χρειαζόμαστε
- 200 γραμμάρια λευκή σοκολάτα σε μικρά κομματάκια
- 50 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
- 1 πακέτο μπισκότα κανέλας Goody Αλλατίνη θρυμματισμένα (στο μούλτι)
- 50 γραμμάρια θρυμματισμένα αμύγδαλα (φιλέτα)
- 1 κουταλιά του γλυκού βανίλια
- 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
Τι κάνουμε
Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και βγάζουμε απ’ τη φωτιά λίγο πριν τον βρασμό (με την πρώτη φουσκάλα). Ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα και περιμένουμε 5 λεπτά, ώσπου να λιώσει. Σ’ ένα μπολ, ρίχνουμε το μείγμα μαζί με τα 2/3 από τα θρυμματισμένα μπισκότα, το αμύγδαλο, τη βανίλια και την κανέλα, και ανακατεύουμε πολύ καλά (να πάνε όλα τα υλικά παντού).
Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 2 ώρες, το βγάζουμε και με ένα κουτάλι κάνουμε μπαλάκια, τα οποία πανάρουμε με τα θρυμματισμένα μπισκότα που αφήσαμε στην άκρη (το ⅓). Κλείνουμε τα τρουφάκια σε ένα αεροστεγές δοχείο, τα βάζουμε στο ψυγείο, περιμένουμε μερικές μέρες και τα απολαμβάνουμε.
Πηγή: biteitquick.com
Σαλάμι σοκολάτας με Πτι Μπερ Παπαδοπούλου
Τι χρειαζόμαστε
- 1 πακέτο μπισκότα Πτι Μπερ Παπαδοπούλου σπασμένα σε κομματάκια
- 80 γραμμάρια φουντούκια θρυμματισμένα
- 200 γραμμάρια κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια
- 90 γραμμάρια βούτυρο
- 90 ml γάλα πλήρες
- 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ (ή αμαρέτο)
- Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Τι κάνουμε
Σ’ ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τα μπισκότα με το φουντούκι. Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε την κουβερτούρα και το βούτυρο μέχρι να λιώσουν. Προσθέτουμε το γάλα και το κονιάκ και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα μπισκότα και ανακατεύουμε καλά.
Σε μια λαδόκολλα, πλάθουμε το μείγμα, ώστε να μοιάζει με σαλάμι, το τυλίγουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες (να δέσει καλά). Το βγάζουμε, το ξετυλίγουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη γύρω γύρω. Κόβουμε σε ροδέλες και σερβίρουμε.
Πηγή: prettysimplesweet.com