ΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑ

Tα 8 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τη σωστή χρήση των self-tests από τους μαθητές

Από τις αρχές Απριλίου, στη μάχη της διαχειρίσης της πανδημίας στη χώρα μας μπαίνουν τα self tests, τα οποία θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά και παράλληλα με τις άλλες δράσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης, όπως τα τυχαία rapid test και ο εμβολιασμός.

Με χθεσινή διάταξη καθίσταται υποχρεωτικός ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον COVID-19 για μαθητές, σπουδαστές και καταρτιζόμενους προκειμένου να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Πώς θα γίνονται τα self test από τους μαθητές

Με σημερινές της δηλώσεις στην ΕΡΤ, η γενική γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα αναφέρθηκε στο πώς θα γίνονται τα self test από τους μαθητές προκειμένου να πάνε στο σχολείο και να παρακολουθήσουν δια ζώσης το μάθημα.

Η σκέψη του Υπουργείου, όπως σημείωσε, είναι να γίνονται τα αυτοδιαγνωστικά τεστ από εκπαιδευτικούς, προσωπικό και μαθητές άνω των 12 ετών στο σπίτι, μόλις αυτά διατεθούν στα φαρμακεία και θα εντάσσονται στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού της κυβέρνησης για τα self test.

«Οι γονείς θα τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία, θα τα πραγματοποιούν στο σπίτι και μετά οι μαθητές θα έρχονται στο σχολείο, το ίδιο θα ισχύει για εκπαιδευτικούς. Είμαστε στο σχεδιασμό αυτής της διαδικασίας, το πώς δηλαδή θα προσέρχονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, και με ποια βεβαίωση θα τεκμηριώνεται ότι έγινε το τεστ και είναι αρνητικό» είπε.

Εξήγησε πως σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος θα εφαρμόζεται το ισχύον πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, όπου θα δηλώνεται για να διενεργηθεί νέο τεστ σε εξεταστικό κέντρο, πια.

“Στην αρχή τουλάχιστον της διαδικασίας όλοι οι μαθητές θα ελεγχθούν και αν κάποιος είναι θετικός δεν θα μπει στην τάξη” είπε η κα Γκίκα.

Self test με 8 βήματα – Αναλυτικές οδηγίες για τη χρήση τους

Στο παρακάτω γράφημα μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλες τις οδηγίες σχετικά με το self test.

Η διαφορά από τα rapid test

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι κυρίως ρινικά τεστ (λήψη επιχρίσματος) ή τεστ λήψης σιέλου, πολύ πιο απλά στη χρήση τους, με απλές οδηγίες χρήσης και ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μόνος του. Αυτή είναι και η διαφορά από τα rapid test.

Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων: Τα SOS για τη χρήση των rapid self-tests

 

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων εξηγεί όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τη  χρήση των rapid self-tests για την επιδημιολογική παρακολούθηση της πανδημικής νόσου COVID-19. Ειδικότερα επισημαίνει τα εξής:

  • Η χρήση τεχνικών Μοριακής Βιολογίας , συγκεκριμένα της Real Time PCR, είναι η
    πιο αξιόπιστη μεθοδολογία ανίχνευσης της μόλυνσης από τον κορονοϊό τόσο σε
    ασυμπτωματικούς φορείς όσο και σε ασθενείς.
  • Ο σχεδιασμός, η εφαρμογή και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των μοριακών
    τεχνικών γίνεται από Μοριακούς Βιολόγους, οι οποίοι έχουν την επιστημονική ευθύνη της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων.
  • Οι συγκεκριμένοι επιστήμονες είναι οι πλέον αρμόδιοι για την παραπάνω εξέταση διότι: α) η εκπαίδευση τους σε αυτό το γνωστικό αντικείμενο ξεκινά ήδη από τo προπτυχιακό επίπεδο σπουδών β) διαθέτουν την απαιτούμενη επιστημονική γνώση και τεχνογνωσία εφαρμογής των μοριακών τεχνικών στην κλινική διάγνωση, επιφορτίστηκαν και συνεχίζουν την επιτυχή διεξαγωγή των μοριακών αναλύσεων του κορονοϊου τόσο στα Εργαστήρια του ΕΣΥ, όσο και στις δομές Υγείας των Ερευνητικών Ιδρυμάτων γ) κατέχουν τη θέση υπευθύνου διαπίστευσης ή/και ελέγχου ποιότητας στην πλειοψηφία των εργαστηρίων μοριακών αναλύσεων.

Ο ρόλος του Βιολόγου Ερευνητή

Υπεύθυνος του προγράμματος επιδημιολογικής επιτήρησης των μεταλλάξεων του
κορωνοϊου στον ελληνικό χώρο είναι εξέχων 
Βιολόγος –Ερευνητής

Πώς θα αποτελέσουν σημαντικό όπλο στη μάχη της πανδημίας

Η επιτυχής επιδημιολογική παρακολούθηση της νόσου COVID-19 στο σύνολο του πληθυσμού με τη χρήση rapid-tests και εφαρμογή της δοκιμής από τα ίδια τα άτομα (self-testing) απαιτεί ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό ώστε:

  • Να διασφαλιστεί η εκπαίδευση των χρηστών. Η σωστή λήψη του δείγματος
    αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για το αποτέλεσμα του test και μπορεί να
    μειώσει σημαντικά την ευαισθησία της δοκιμής παρέχοντας ψευδώς αρνητικά
    αποτελέσματα
  • Να υπάρχει μέριμνα για την υποστήριξη από εκπαιδευμένους επαγγελματίες
    υγείας των ατόμων που αδυνατούν να κάνουν μόνα τους τη δοκιμασία είτε
    κατ’οίκον είτε σε δομές υγείας και πρωτοβάθμιας περίθαλψης
  • Να είναι σαφής η διαδικασία δήλωσης των θετικών αποτελεσμάτων στον ΕΟΔΥ
  •  Με δεδομένη την έως σήμερα χαμηλότερη ευαισθησία των SARS-CoV-2 rapid
    self –tests, είναι απαραίτητη η θέσπιση επιστημονικών κριτηρίων για τη
    διαδικασία με την οποία θα γίνεται η επιβεβαίωση, με χρήση μοριακής εξέτασης,
    του αποτελέσματος του rapid test.

ΠΗΓΗ:http://infokids.gr