OLD HELLO 2

Τι ΠΡΕΠΕΙ να αγχώνει τους γονείς και τι ΟΧΙ: μια παιδοψυχολόγος συμβουλεύει

Τι ΠΡΕΠΕΙ να αγχώνει τους γονείς και τι ΟΧΙ: μια παιδοψυχολόγος συμβουλεύει

Όποιος είναι γονιός ξέρει καλά πως δεν υπάρχει μέρα που να μην αγχωθεί για κάτι σχετικό με το παιδί του. Πολύ συχνά, βέβαια, αγχωνόμαστε για πράγματα που είναι ασήμαντα, αλλά αυτό το αντιλαμβανόμαστε πολύ αργότερα. Γιατί όμως να μην μάθουμε να διαχειριζόμαστε ψυχραιμότερα τις ανησυχίες μας και συνεπώς, να αγχωνόμαστε λιγότερο τώρα που μετράει, αντί να περνάμε όλο το λούκι και μετά να λέμε πόσο υπερβολικοί ήμασταν. Αυτό ακριβώς που μας προτείνει η παιδοψυχολόγος Φράνσιν Ζέλτσερ, με την τεράστια εμπειρία της και ως ειδικός και ως γονιός.

Δεν αγχώνομαι:

Για το αν είμαι ο τέλειος γονιός

Οι γονείς που εργάζονται, αλλά και οι μαμάδες που έχουν αναλάβει το χρονοβόρο έργο του καθημερινού νοικοκυριού, είναι φυσιολογικό να μην έχουν πάντα χρόνο για το παιδί τους. Δεν πειράζει, αρκεί ο χρόνος που περνάμε μαζί με το παιδί μας να είναι ευχάριστος και εποικοδομητικός, γεμάτος από χρήσιμα μαθήματα και όμορφες αναμνήσεις.

Για τα κάθε λογής «ορόσημα»

Καθώς χαιρόμαστε να βλέπουμε το μικρό μας να μεγαλώνει δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάθ επαιδί αναπτύσσεται με τον δικό του ρυθμό. Ο παιδίατρος καλά κάνει και τσεκάρει τα ορόσημα σε κάθε επίσκεψη, αλλά αν χαθεί κάποιο δεν έγινε και τίποτα. Πολλά παιδιά αργούν να μιλήσουν π.χ. αλλά το σημαντικό είναι να δείχνουν εξέλιξη, έστω και σε άλλους τομείς.

Για τις ρουτίνες

Η αλήθεια είναι ότι οι ρουτίνες βοηθάν πολύ τους γονείς να φτιάξουν ένα βιώσιμο πρόγραμμα, ειδικά όταν τα παιδιά είναι μικρά. Δεν χρειάζεται όμως να γίνονται ψυχαναγκασμός γιατί από μόνες τους, χωρίς ηρεμία και χαρά, δεν πετυχαίνουν τίποτα. Ας είμαστε, λοιπόν, χαλαροί και ας κάνουμε αυτό που αισθανόμαστε που και που αντί γι’ αυτό που «πρέπει».

Για τις διατροφικές παραξενιές των παιδιών

Η διατροφή του παιδιού αποτελεί έναν μόνιμο γρίφο για κάθε γονιό, ειδικά όταν αυτό αρχίζει να αναπτύσσει παραξενιές και «αμαρτωλές» προτιμήσεις. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι το μόνο κριτήριο επιτυχίας ή αποτυχίας το έχει ο παιδίατρός μας. Αν το παιδί παίρνει το βάρος που πρέπει και είναι υγιές, τότε κάτι κάνουμε σωστά.

Για τις οθόνες

Οι οθόνες είναι ένα ζήτημα που μας προβληματίζει πολύ, ειδικά ο τρόπος και ο χρόνος χρήσης τους (ανάλογα και με την ηλικία). Δεν είναι ανάγκη να γινόμαστε φοβικοί με την τεχνολογία γιατί, όπως και να το κάνουμε είναι μέρος της ζωής μας. Αρκεί να μάθουμε στα παιδιά μας και ότι οι οθόνες δεν είναι μόνο για παιχνίδι και ότι δεν είναι το μόνο παιχνίδι.

Αγχώνομαι:

Με ποιους κάνουν παρέα τα παιδιά μου

Καθώς μεγαλώνουν, τα παιδιά αποκολλούνται από εμάς και φτιάχνουν τον δικό τους κοινωνικό κύκλο, ο οποίος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωσή τους. Είναι, λοιπόν, εύλογο, να θέλουμε να γνωρίζουμε τους φίλους τους και πώς τα επηρεάζουν ώστε να προλάβουμε τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις στο μέλλον.

Να είναι καλοσυνάτα και ευγενικά

Σίγουρα, κανένα παιδί δεν είναι κακό, αλλά πολύ συχνά συμπεριφέρονται με τρόπους που δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν πρέπει. Εάν αφήνουμε τέτοια περιστατικά να περνούν ίσως ενθαρρύνουμε την εντύπωση παρόμοιων συμπεριφορών στον χαρακτήρα των παιδιών, οπότε καλό είναι να είμαστε σε εγρήγορση και να τα καθοδηγούμε σωστά.

Για την εκπαίδευσή τους

Η ακαδημαϊκή πορεία των παιδιών μας είναι ένα σημαντικό εφόδιο για το μέλλον τους, άρα και μία από τις κύριες ανησυχίες των γονιών. Και πώς να μην είναι άλλωστε, όταν οι λακκούβες στο δρόμο μέχρι το πτυχίο πανεπιστημίου είναι τόσες πολλές που μπορεί ανά πάσα στιγμή να απωθήσουν τα παιδιά μας απ’ το να συνεχίσουν να προσπαθούν.

Να είναι ευτυχισμένα

Το μεγαλύτερο άγχος των γονιών και το μόνο που δικαιολογείται απόλυτα είναι η λαχτάρα τους να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους θα ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή, ειδικά όταν εκείνοι θα έχουν φύγει. Ποιος μπορεί να μας ψέξει γι’ αυτό; Μας κάνουν τόσο ευτυχισμένους που δεν θα μπορούσαμε να θέλουμε τίποτα λιγότερο για εκείνα.

Πηγή: parents.com