OLD HELLO 2

Πώς να κάνετε το «πείσμα» δυνατό στοιχείο του χαρακτήρα του παιδιού

Μεγαλώνοντας «επαναστάτες χωρίς αιτία» ή ηγετικές προσωπικότητες

Δεν είναι όλα τα παιδιά ίδια, ακόμα κι αν προσπαθούσαμε όλοι οι γονείς να ακολουθήσουμε τα ίδια ακριβώς βήματα στην ανατροφή τους και επιδιώκαμε να τα μεγαλώσουμε με πανομοιότυπο τρόπο, θα υπήρχαν πάντοτε εξαιρέσεις – ή μάλλον το πείραμα αυτό θα αποτύγχανε οικτρά και σύντομα θα διαπιστώναμε ότι τα παιδιά θα συνέχιζαν να «κουβαλάνε» την προσωπικότητά τους.

Το έχουμε ήδη δει με τους γονείς μας που προσπάθησαν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με τον ίδιο τρόπο κι όμως σαφώς διαφέραμε από τα αδέρφια μας. Το βλέπουμε και στην πράξη με τα δικά μας παιδιά και το πώς διαφέρει το καθένα από το άλλο παιδί.

Η ανατροφή παίζει σημαντικό ρόλο, το dna επίσης, όπως και το περιβάλλον και οι συνθήκες στις οποίες μεγαλώνει ένα παιδί. Δεν ξέρω σε τι βαθμό μπορεί ακόμα και σήμερα να εξηγηθεί απόλυτα με επιστημονικούς όρους, αλλά τα παιδιά ήδη βγαίνοντας από τη μήτρα γεννιούνται με στοιχεία του χαρακτήρα τους που αργότερα μαζί με άλλους παράγοντες θα διαμορφώσουν την προσωπικότητά τους.

Κάθε φορά που θα σας έρχεται η επιθυμία να χαρακτηρίσετε ένα παιδί «δύσκολο» ή «κουραστικό» ή «κακό», γιατί απλούστατα μπορεί να φέρνει αντιρρήσεις, να διαφωνεί ή να διεκδικεί να ακουστεί η γνώμη και ο τρόπος σκέψης του, πάρτε μια ανάσα και σταματήστε να το βλέπετε ως κάτι αρνητικό αλλά αρχίστε να το θεωρείτε ως το δυνατό του στοιχείο.

Τα παιδιά με πείσμα, με έντονο χαρακτήρα, με δυνατή προσωπικότητα μπορεί να μην μπαίνουν εύκολα σε καλούπια, μπορεί να μοιάζουν αντιδραστικά ή ανυπάκουα, ωστόσο είναι αυτά που η σκέψη τους θα πάει γενικά την ανθρώπινη σκέψη ένα βήμα πιο πέρα. Είναι αυτά που μοιάζουν να μην μπορούν να συνεργαστούν εύκολα, αλλά κατά βάση είναι αυτά που με τις ηγετικές τους ικανότητες φτιάχνουν ομάδες και κατορθώνουν ακόμα πιο επιτυχημένα αποτελέσματα. Είναι εκείνα που με τον διαφορετικό και ρηξικέλευθο τρόπο αντίληψης δημιουργούν καινοτομίες και φέρνουν μέσα τους ριζοσπαστικές ιδέες.

Διακρίνονται από υψηλή ευφυΐα, δημιουργικότητα, φαντασία, κοινωνικές δεξιότητες, ηγετικό πνεύμα, πείσμα, επιμονή. Μπορεί ωστόσο αν δεν έχουν την κατάλληλη στήριξη ή ενθάρρυνση να βιώσουν ματαίωση, έλλειψη εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης. Αν δεν βρουν κατανόηση και αποδοχή από την οικογένειά τους είναι εύκολο τα θετικά και δυνατά τους στοιχεία να γίνουν τα ελαττώματά τους και να εμφανίσουν αυτοκαταστροφικές τάσεις ή να στραφούν στο περιθώριο.

Γνωρίστε τα παιδιά σας ουσιαστικά, να τα ακούτε, να τους δίνετε εφόδια και ερεθίσματα να αναπτύξουν κάθε δυνατή πτυχή του χαρακτήρα τους. Δώστε τους επιλογές και πρωτοβουλίες. Στηρίξτε τα. Μείνετε κοντά τους. Δεν είναι ότι τα κακομαθαίνετε ή τα αφήνετε να γίνετε το δικό τους, είναι ότι τους δίνετε το δικαίωμα να πούνε τη γνώμη τους και να δείξουν πώς σκέφτονται. Χτίστε από μικρή ηλικία μια σχέση εμπιστοσύνης και γερές βάσεις επικοινωνίας που να στηρίζονται στην ειλικρίνεια.

Κανείς ίσως δεν θέλει να μεγαλώνει σπίτι του τους αυριανούς επαναστάτες, όλοι όμως θα θέλαμε να μεγαλώνουμε τους αυριανούς ηγέτες του κόσμου – ας βοηθήσουμε οι αυριανοί ηγέτες να έχουν θάρρος, όραμα, καλοσύνη, ευγένεια… στοιχεία που μαζί με την προσωπικότητά τους καλλιεργήθηκαν με αγάπη και αποδοχή κι από την οικογένειά τους!

ΠΗΓΗ:http://childit.gr