Μπορείτε να απαλλαγείτε από σκόνη, βρωμιά, μούχλα, εφαρμόζοντας αρκετές φυσικές εναλλακτικές λύσεις, που θα σας χαρίσουν αστραφτερά σκεύη, επιφάνειες, δάπεδα, χωρίς τη χρήση σκληρών χημικών ουσιών.
Μπορεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής να έχει βάλει σε κάθε σπίτι διάφορα καθαριστικά για εύκολη και γρήγορη καθαριότητα, αλλά αυτά είναι συχνά βλαβερά για την υγεία μας και το περιβάλλον, καθώς είναι ιδιαίτερα τοξικά.
Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι οι φυσικές εναλλακτικές που έχουμε για να καθαρίσουμε ή να φρεσκάρουμε επιφάνειες, σκεύη και χώρους του σπιτιού μας.
Καθαριστικό γενικής χρήσης
Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας καθαριστικό γενικής χρήσης εύκολα και γρήγορα, αναμειγνύοντας δύο κούπες νερό, μία κούπα λευκό ξύδι και δέκα σταγόνες αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου (tea tree oil), το οποίο καθαρίζει και απολυμαίνει αποτελεσματικά όλες τις επιφάνειες στην κουζίνα και στο μπάνιο, ενώ δεν χρειάζεται ξέβγαλμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο σφουγγάρισμα.
Άσχημες οσμές
Για να απομακρύνετε τις μυρωδιές ή την υγρασία από ένα ντουλάπι ή το ψυγείο σας, αφήστε μέσα σε αυτό για λίγες ώρες ένα μικρό μπολ με μαγειρική σόδα ή ελληνικό καφέ.
Σκεύη κουζίνας
Για τις κατσαρόλες ή οποιοδήποτε άλλο σκεύος που έχει καεί, ρίχνουμε ένα δάχτυλο νερό και τρεις κουταλιές σούπας σόδας. Σιγοβράζουμε για 5’ και ξεπλένουμε.
Ψυγείο
Για τον καθαρισμό του ψυγείου και του καταψύκτη αρκούν τρεις κουταλιές σούπας σόδας σε ½ λίτρο νερό.
Καθαρισμός σφουγγαριών
Μουλιάστε τα σφουγγάρια σε τέσσερις κουταλιές της σούπας σόδα, διαλυμένη σε ένα λίτρο ζεστό νερό, για να απαλλαγείτε από οσμές και βρωμιά.
Καθαρισμός φούρνου
Ανακατέψτε μία κούπα μαγειρικής σόδας με ¼ της κούπας πλυστική σόδα και λίγο νερό. Απλώστε το μείγμα σε κρύο φούρνο και αφήστε το να δράσει όλο το βράδυ. Ξεπλύνετε καλά με νερό.
Πλυντήριο πιάτων
Για αστραφτερά πιάτα και ποτήρια, μαζί με το απορρυπαντικό ρίξτε μία κουταλιά της σούπας σόδα. Η μαγειρική σόδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καθαριστικό για το πλυντήριο πιάτων, αντικαθιστώντας το απορρυπαντικό σε μια πλύση.
Λευκά είδη υγιεινής
Σε ένα δοχείο αναμείξτε βόρακα και χυμό λεμονιού μέχρι να σχηματιστεί πηχτό μείγμα. Τρίψτε τις επιφάνειες και αφήστε να δράσει. Λευκαίνει εξίσου αποτελεσματικά με τη χλωρίνη, χωρίς να διαβρώνει τις επιφάνειες. Εναλλακτικά, για μπανιέρες, νιπτήρες, ντους, ανακατεύετε 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα με υγρό σαπούνι, δημιουργώντας ένα πηχτό μείγμα και προαιρετικά προσθέτετε 5-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, που έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Βρύσες με άλατα
Απλώστε πάνω ένα πανάκι βρεγμένο με ξύδι και αφήστε το να δράσει για μερικές ώρες ή και όλη τη νύχτα.
Αρμοί με μούχλα
Φτιάξτε ένα πηχτό μείγμα ξιδιού και μπέικιν πάουντερ ή μαγειρικής σόδας και λεμονιού. Τρίψτε με μια οδοντόβουρτσα, αφήστε δύο ώρες να δράσει και ξεπλύνετε με ζεστό νερό.
Πλυντήριο ρούχων
Μία κούπα λευκό ξύδι στην θήκη του απορρυπαντικού την ώρα που «τραβάει» το νερό μειώνει την σκληρότητα του νερού, όπως και οι ταμπλέτες που κυκλοφορούν στην αγορά. Για μαλακά ρούχα ρίξτε στο πλυντήριο μαζί με το απορρυπαντικό ένα κουτάλι της σούπας σόδα, η οποία, επίσης, προστατεύει το πλυντήριο από τα άλατα.
Βουλωμένοι σωλήνες
Ρίξτε στο σιφόνι μια κούπα μαγειρικής σόδας και στη συνέχεια αρκετό ζεστό νερό ή μαγειρική σόδα με ξύδι. Το ίδιο διάλυμα χρησιμοποιούμε και για τη λεκάνη της τουαλέτας. Αφήνουμε να δράσει για λίγα λεπτά, τρίβουμε με βούρτσα και ξεπλένουμε με νερό.
Καθαριστικό τζαμιών
Αναμειγνύετε δύο κουταλιές λευκό ξύδι ανά λίτρο νερού σε δοχείο ψεκασμού. Μην καθαρίζετε τα τζάμια όταν τα χτυπάει ο ήλιος, καθώς θα στεγνώσουν πριν προλάβετε να τα σκουπίσετε καλά και θα αφήσουν σημάδια.
Ξύλινα έπιπλα και πατώματα
Αναμείξτε δύο κουταλιές ξύδι με μία κουταλιά ελαιόλαδο σε ένα λίτρο νερό. Ψεκάστε και σκουπίστε με στεγνό πανί. Επίσης, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα διάλυμα με ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο και μία κουταλιά λεμόνι. Για λεκέδες νερού σε ξύλινο τραπέζι, τρίψτε ελαφρά με λίγη οδοντόκρεμα.
Ασημικά
Τρίψτε τα ασημικά με ένα λινό ή βαμβακερό πανί με λίγη μαγειρική σόδα για να λάμψουν γρήγορα και εύκολα. Εναλλακτικά, ανακατέψτε ένα λίτρο πολύ ζεστό νερό, μία κουταλιά μαγειρική σόδα και μία κουταλιά αλάτι. Ρίχνετε το μείγμα σε μια λεκάνη, μαζί και τα ασημένια αντικείμενα, τα αφήνετε για μία ώρα καλυμμένα με αλουμινόχαρτο και μετά σκουπίζετε και τρίβετε με μαλακό πανί.
Χαλιά
Για να καθαρίσετε και να ζωντανέψετε τα χρώματα, ρίχνετε σε όλη την επιφάνεια του χαλιού μαγειρική σόδα και την αφήνετε να δράσει 24 ώρες. Έπειτα χτυπάτε καλά το χαλί και σκουπίζετε με την ηλεκτρική σκούπα. Αν υπάρχουν λεκέδες, διαλύετε τη σόδα σε νερό, ρίχνετε στη βρωμιά και τρίβετε με βούρτσα.
Φρεσκάρισμα χώρου
Για να φρεσκάρετε το χώρο ρίξτε σε ένα μπολ λίγο λευκό ξύδι, το οποίο εξουδετερώνει τις οσμές, ή βότανα και αιθέρια έλαια -εσπεριδοειδή, τριαντάφυλλο, γεράνι, δεντρολίβανο, ευκάλυπτο, μαντζουράνα- που απολυμαίνουν και αρωματίζουν. Για να φτιάξετε αποσμητικό χώρου, βράζετε σε ένα κατσαρολάκι νερό, χυμό λεμονιού, τις φλούδες του και κανέλα. Σουρώνετε και τοποθετείτε σε δοχείο με ψεκαστήρα.
Εντομοαπωθητικά
Αιθέρια έλαια, όπως μέντα, λεβάντα και λουΐζα λειτουργούν και ως εντομοαπωθητικά. Μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε είτε σε εγχύματα (βράζετε τα βότανα, τα στραγγίζετε και χρησιμοποιείτε το νερό), είτε προσθέτοντας τέσσερις-πέντε σταγόνες αιθέριων ελαίων σε ένα λίτρο νερό.
Ένας ακόμη τρόπος για να φτιάξετε το δικό σας εντομοαπωθητικό, είναι να ανακατέψετε δύο-τέσσερα κουτάλια σούπας αλεύρι και ένα κουταλάκι γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι, σε ένα λίτρο ζεστό νερό. Εναλλακτικά, ψεκάστε με αιθέριο έλαιο λεβάντας ή απλό ξύδι.
Για τα κουνούπια, βάλτε στην ειδική κεραμική συσκευή λίγο νερό και δύο-τρεις σταγόνες αιθέριο έλαιο σιτρονέλας.