Και να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος αποχωρισμού
Για τις περισσότερες οικογένειες οι συνθήκες της πανδημίας είχαν ως αποτέλεσμα να περνούν πολύ περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους από το κανονικό, και ενώ αυτό σίγουρα μπορεί να είναι καλό, υπάρχει πιθανώς μια αρνητική επίδραση στο παιδί.
Ίσως να αναρωτιέστε κι εσείς πώς η καραντίνα θα επηρεάσει την προσκόλληση των παιδιών στους γονείς, γιατί αφού όλα αυτά τελειώσουν και τα πράγματα επανέλθουν στο φυσιολογικό, υπάρχει η πιθανότητα ότι μερικά παιδιά μπορεί να δυσκολευτούν όταν θα χρειαστεί να αρχίσουν ξανά να περνούν τόσο πολύ χρόνο μακριά από την οικογένειά τους.
Οι παιδοψυχολόγοι προειδοποιούν ότι η διαμονή 24/7 με τα παιδιά σας μπορεί να οδηγήσει σε απόλυτο άγχος αποχωρισμού, ειδικά στα νήπια ή βρέφη καθώς σας χρησιμοποιούν για άνεση και ασφάλεια όποτε θέλουν.
Όταν αυτό θα αρχίσει να μη συμβαίνει πλέον, το παιδί θα πρέπει να προσαρμοστεί εκ νέου στην αλλαγή και μερικά μπορεί να έχουν μια πιο δύσκολη στιγμή από άλλα … είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα περισσότερα νήπια αντιμετωπίζουν κάποιο επίπεδο άγχους αποχωρισμού από τους γονείς και δεν είναι απαραίτητα ενδεικτικό προβληματικών συμπεριφορών.
Οι αντιδράσεις των παιδιών αυτή τη στιγμή είναι εντελώς φυσιολογικές. Δεδομένων των αγχωτικών συνθηκών, τα παιδιά απλώς συνδέονται έντονα με τους γονείς τους. Οι συμπεριφορές τους βασίζονται στον φόβο και είναι κατανοητές, δεδομένης της ανασφάλειας που νιώθουν τώρα.
Πολλά παιδιά λαχταρούν πολύ περισσότερο χρόνο και θετική προσοχή από τους γονείς αυτή τη στιγμή, επειδή αυτό αυξάνει την αίσθηση ασφάλειας και τα βοηθά στην ανακούφιση του άγχους.
Αυτή τη στιγμή, πολλά παιδιά αισθάνονται πιο ευάλωτα και η ρουτίνα τους είναι εκτός λειτουργίας, γεγονός που κάνει τον κόσμο να μοιάζει λιγότερο προβλέψιμος και περισσότερο ανασφαλής.
Όταν ένα παιδί βρίσκεται σε πολύ αγχωτική κατάσταση, είναι σύνηθες να βλέπουμε κάποια παλινδρόμηση στη συμπεριφορά τους. Εκτός από την προσκόλληση, μπορεί να εμφανιστεί δυσκολία στον ύπνο ή στην εκπαίδευση τουαλέτας.
Τώρα που τα πράγματα κι οι ρυθμοί αρχίσουν να επιστρέφουν στο φυσιολογικό και αρχίζουμε να έχουμε μια κανονική ρουτίνα όπως είχαμε πριν, είναι πιθανό πολλά παιδιά να εμφανίσουν αυξημένο άγχος αποχωρισμού;
Ναι, λένε οι ψυχολόγοι, είναι πιθανό ότι η απομάκρυνση από το σχολείο και η ημερήσια φροντίδα μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο άγχος όταν έρθει η ώρα να βιώσουν ξανά την επιστροφή των γονιών τους σε ρυθμούς εργασίας πριν από τον κορωνοϊό ή εξαιτίας της δικής τους επιστροφής στο σχολείο.
Ωστόσο, καθησυχάζουν τους γονείς λέγοντας ότι το καλό είναι ότι όλοι γνωρίζουν ότι τα παιδιά είναι αρκετά ανθεκτικά και μπορεί να ξεπεράσουν με ευκολία αγχωτικές στιγμές χωρίς να υπάρξουν διαρκείς «παρενέργειες». Οπότε, μην πανικοβληθείτε ακόμη.
Και αν θέλετε να προετοιμάσετε το παιδί σας για επιστροφή στην κανονικότητα, συμβουλεύουν ότι μπορείτε να προσπαθήσετε να διατηρήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα και να ρυθμίσετε κάποια δομή ρουτίνας όλη την ημέρα που να μη χρειαστεί να αλλάζει ή να αλλάξει σε συνθήκες εντός κι εκτός πανδημίας.
Είναι σημαντικό να παραμείνετε σε επαφή με άλλα μέλη της οικογένειας ή φίλων τους μέσω εφαρμογών ή FaceTime. Αυτό θα διασφαλίσει ότι το παιδί σας δεν βασίζεται αποκλειστικά σε εσάς για να καλύψει όλες τις ανάγκες του και θα βοηθήσει τους γονείς να μεταφέρουν τα παιδιά τους πίσω σε ένα περιβάλλον με συνομηλίκους και δασκάλους.
Προς το παρόν, δεν χρειάζεστε επιπλέον άγχος, καθώς κάνετε ήδη ό, τι μπορείτε. Όταν οι κανονικοί ρυθμοί επιστρέψουν η χαρά και των παιδιών που θα βγουν ξανά έξω από το σπίτι είναι πολύ πιθανό να υπερισχύσει οποιουδήποτε παροδικού άγχους αποχωρισμού!