OLD HELLO 2

5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε αν το παιδί σας έχει Tik Tok

5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε αν το παιδί σας έχει Tik Tok

Τι θα κάνουμε πια μ’ αυτό το διαδίκτυο; Εκεί που μαθαίνεις τα κατατόπια, ξεφυτρώνει κάτι καινούργιο και τα παιδιά σου είναι τα πρώτα που το μαθαίνουν. Από τη μία καμαρώνεις, από την άλλη όμως φοβάσαι κιόλας γιατί ποιος ξέρει τι κινδύνους κρύβει. Τώρα, ας πούμε, είναι το Tik Tok που τα έχει ξετρελάνει. Πρέπει να τα αφήσουμε να το χρησιμοποιούν με επιτήρηση ή να τους το κόψουμε τελείως;

Αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρει ο κάθε γονιός για το παιδί του, αφού ζυγίσει πρώτα μερικά πολύ σοβαρά δεδομένα.

Τα παιδιά είναι εκτεθειμένα σε κακόβουλους χρήστες

Όπως και να το κάνουμε, το Tik Tok είναι μια πλατφόρμα σαν όλες τις προηγούμενες (τα γνωστά social media) και, μάλιστα, είναι φουλ σε παιδιά και έφηβους και είναι αρεκτά καινούργια ώστε να μην έχουμε εντοπίσει ακόμα όλες τις αδυναμίες της. Προσφέρει δυνατότητα σχολιασμού και προσωπικών μηνυμάτων, άρα ο οποιοσδήποτε μπορεί να βρει τρόπο να προσεγγίσει ένα παιδί ή να του κάνει διαδικτυακό bullying. Επίσης, το Tik Tok παρέχει δυνατότητα συνεργασίας πάνω στο ίδιο βίντεο (Duets), κάτι που μπορεί να δώσει ένα ακόμα πιο δυνατό πάτημα για περαιτέρω προσέγγιση.

Αποκαλύπτουν πολλά για την ιδιωτική τους ζωή

Είναι άλλο να δημοσιεύεις ποστ ή λινκς που μπορεί να ενδιαφέρουν τους διαδικτυακούς σου φίλους και άλλο να ανεβάζεις βίντεο από το δωμάτιο ή τις καθημερινές δραστηριότητές σου. Ακόμα και οι φωτογραφίες που βρίσκει κανείς σε Instagram και facebook μπορούν να είναι πιο «προστατευμένες» από κακόβουλα μάτια, αλλά ένα «σπιτικό» βίντεο, όπως είναι τα περισσότερα στο Tik Tok, μπορεί να προδώσει πληροφορίες που ίσως χρησιμοποιηθούν για την προσέγγιση ενός παιδιού με κακές προθέσεις.

Θέτουν σε κίνδυνο την ψυχική τους υγεία

Συμβαίνει σε κάθε τέτοιου είδους πλατφόρμα, οπότε δεν ήταν δυνατόν να μη συμβαίνει και με το Tik Tok: η ανταγωνιστική φύση του μέσου και το αδιάκοπο κυνήγι της επιδοκιμασίας των χρηστών, των θετικών σχολίων και των πολλών «ακολούθων» αποτελούν απειλή για την ψυχική υγεία των παιδιών και εφήβων που δραστηριοποιούνται εκεί. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να είμαστε δίπλα στο παιδί ώστε να αντιδράσουμε σε οποιοδήποτε σημάδι ότι έχει επηρεαστεί ψυχολογικά από τη διαδικτυακή συμπεριφορά κάποιων, την χαμηλή απήχη των δημοσιεύσεών του κλπ.

Το Tik Tok είναι ανοιχτό μόνο για έφηβους, αλλά μπορεί και όχι

Κάθε πλατφόρμα που η χρήση της κρύβει κινδύνους για τα παιδιά θα έπρεπε να είναι κλειστή σε χρήστες από μια ηλικία και κάτω. Όντως, το Tik Tok είναι μη προσβάσιμο σε παιδιά κάτω των 13 ετών, άρα οι γονείς μπορούν να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους. Ή μήπως όχι; Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει πραγματικός έλεγχος της ηλικίας του χρήστη όταν αυτός κάνει την εγγραφή του. Με λίγα λόγια, ένα εξοικειωμένο παιδί (όλα δηλαδή) μπορεί να ανοίξει έναν ψεύτικο λογαριασμό ανά πάσα στιγμή και χωρίς να το ξέρουν οι γονείς του.

Έχει όμως κάποιες ρυθμίσεις ιδιωτικότητας που πρέπει να ξέρουμε

Το καλό είναι ότι πλέον, το περιεχόμενο λογαριασμών που ανήκουν σε χρήστες 13-15 ετών είναι αυτομάτως σε καθεστώς «private» που σημαίνει ότι δεν μπορεί να το δει ο οποιοσδήποτε. Παρ’ όλ’ αυτά και έχοντας υπ’ όψιν ότι εάν το παιδί μας θέλει λογαριασμό Tik Tok τότε καλύτερα να τον ανοίξει εν γνώσει μας, πρέπει να σιγουρευτούμε ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες ρυθμίσεις ιδιωτικότητας. Μπορούμε, για παράδειγμα, να συνδέσουμε τον λογαριασμό του με τον δικό μας (Family Pairing) για να έχουμε πρόσβαση στα μηνύματά του (εάν δεν έχουμε πρέπει να κάνουμε) και να θέσουμε συγκεκριμένα όρια στη χρήση του (Digital Wellbeing).

http://mama365.gr