ΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑ

Καλαμπόκι: τα παιδιά έχουν πολλούς καλούς λόγους για να το αγαπάνε

Λαχταριστό, απολαυστικό και με πολλά οφέλη

Συνώνυμο με το καλοκαίρι και τις βόλτες με τη μυρωδιά του να σε βρίσκει εκεί που περπατάς από τους πλανόδιους πωλητές. Είναι μια λιχουδιά που αγαπάς από τις παιδικές αναμνήσεις αλλά κι όσο μεγαλώνεις έχεις μάθει πώς να το βάζεις στις συνταγές και στο πιάτο σου!

Το καλαμπόκι θεωρείται τόσο λαχανικό όσο και δημητριακό. Το γλυκό καλαμπόκι που τρώτε στις σαλάτες και τα ριζότο θεωρείται συνήθως λαχανικό στον μαγειρικό κόσμο, ενώ οι ξηροί σπόροι που χρησιμοποιούνται για ποπ κορν ταξινομούνται ως δημητριακά ολικής αλέσεως.

Το καλαμπόκι προέρχεται από το Μεξικό πριν από 9.000 χρόνια και είναι γνωστό με το αρχικό του όνομα «αραβόσιτος» σε πολλά μέρη του κόσμου. Οι ιθαγενείς Αμερικανοί είχαν τη συγκομιδή αυτής της καλλιέργειας ως την κύρια πηγή τροφής τους.

Σήμερα, είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους σπόρους δημητριακών παγκοσμίως.

Το καλαμπόκι είναι συνήθως λευκό ή κίτρινο, αλλά υπάρχει επίσης σε ποικιλίες σε κόκκινο, μοβ και μπλε.

Τρώγεται ως γλυκό καλαμπόκι, ποπ κορν, αλλά και ως πρώτη ύλη για τορτίγιες, πολέντα, τσιπς, καλαμποκάλευρο, λάδι και σιρόπι και προστίθεται σε αμέτρητα άλλα τρόφιμα και συνταγές.

Τα θρεπτικά του στοιχεία

Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και είναι γεμάτο με φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Είναι επίσης σχετικά χαμηλή σε πρωτεΐνες και λίπη.

Ένα φλιτζάνι (164 γραμμάρια) γλυκού κίτρινου καλαμποκιού περιέχει:

Θερμίδες: 177 θερμίδες

Υδατάνθρακες: 41 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 5,4 γραμμάρια

Λίπος: 2,1 γραμμάρια

Ίνες: 4,6 γραμμάρια

Βιταμίνη C: 17% της ημερήσιας αξίας

Θιαμίνη (βιταμίνη Β1): 24% ημερήσιας αξίας

Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9): 19% ημερήσιας αξίας

Μαγνήσιο: 11% ημερήσιας αξίας

Κάλιο: 10% ημερήσιας αξίας

Οι περισσότεροι από τους υδατάνθρακες στο καλαμπόκι προέρχονται από άμυλο – το οποίο μπορεί να αυξήσει γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα σας, ανάλογα με το πόσο τρώτε. Ωστόσο, έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας.

Λόγω του εντυπωσιακού θρεπτικού προφίλ του, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από την κατανάλωση ολόκληρου καλαμποκιού και ποπ κορν ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Είναι επίσης ένα φυσικό φαγητό χωρίς γλουτένη και μπορεί να καταναλωθεί από εκείνους που αποφεύγουν τη γλουτένη.

Περιέχει φυτικές ενώσεις και ίνες που ωφελούν την υγεία

Το καλαμπόκι περιέχει αντιοξειδωτικά και φυτικές ενώσεις που μπορεί να παρέχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Η περιεκτικότητα σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη μπορεί να ωφελήσει την υγεία των ματιών

Το καλαμπόκι έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο καροτενοειδή που μπορούν να αποτρέψουν τον καταρράκτη και τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία (AMD).

Μπορεί να αποτρέψει την εκφυλιστική νόσο και άλλα πεπτικά προβλήματα

Οι ίνες στο καλαμπόκι μπορούν επίσης να προσφέρουν οφέλη για την υγεία.

Η πρόσληψη φυτικών ινών έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και ορισμένων καρκίνων. Ακόμη περισσότερο, η κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών προάγει την υγιή πέψη και μπορεί να σας προστατεύσει από τα προβλήματα του εντέρου.

Το καλαμπόκι, ειδικότερα, μπορεί να προστατεύσει από συγκεκριμένα πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της εκφυλιστικής νόσου, η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του πεπτικού σωλήνα.

Πώς να μαγειρέψετε και να χρησιμοποιήσετε καλαμπόκι

Το καλαμπόκι είναι ένα ευέλικτο φαγητό που μπορεί να προστεθεί στη διατροφή σας με πολλούς τρόπους.

Το γλυκό καλαμπόκι διατίθενται ευρέως στα μανάβικα και στις αγροτικές αγορές τόσο σε φρέσκες, κατεψυγμένες ποικιλίες όσο και σε κονσέρβα.

Το φρέσκο καλαμπόκι μπορούν να ψηθεί στα κάρβουνα ή σε γκριλ ή να το μαγειρέψετε σε βραστό νερό ή στον ατμό. Συνήθως σερβίρονται με λιωμένο βούτυρο και αλάτι.

Τα σπόρια του μπορούν να προστεθούν σε σούπες, σαλάτες, πιάτα λαχανικών ή να σερβιριστούν μόνα τους με βούτυρο ή ελαιόλαδο και καρυκεύματα.

Μπορείτε να φτιάξετε τορτίγιες με αλεσμένο αραβόσιτο, νερό και αλάτι. Αυτά μπορούν να μετατραπούν σε σπιτικά τσιπ ψήνοντας κομμάτια σε φέτες με λάδι και καρυκεύματα.

Τέλος, τα αποξηραμένα σπόρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξετε ποπ κορν.

http://childit.gr