LIFE & STYLE

Σπιτική λεμονάδα – το πιο αγαπημένο αναψυκτικό όλης της οικογένειας

Δροσερή, υγιεινή και με πολλές ωφέλιμες ιδιότητες

Αυτή την εποχή τα λεμόνια είναι άφθονα, είναι ζουμερά, είναι σχεδόν γλυκά… και περιμένουν να μπουν στο ποτήρι…

Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια… τα στύβεις και φτιάχνεις υπέροχες σπιτικές λεμονάδες!

Αλλά και αν δεν σου δώσει, πηγαίνει στο μανάβικο ή στη λαϊκή και αγοράζεις.

Και τα πιτσιρίκια περιμένουν επίσης το ποτήρι τους να γεμίσει και να ξαναγεμίσει… από λεμονάδα!

Ο χυμός του λεμονιού είναι πλούσιος με αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες, βιταμίνες B και C, φλαβονοειδή, φώσφορο, κάλιο, υδατάνθρακες, και πτητικά έλαια. Διαθέτει αντιβακτηριδιακές, αντιικές, και ανοσοποιητικές ιδιότητες.

Τα λεμόνια περιέχουν πολύ λίπος και πρωτεΐνες. Αποτελούνται κυρίως από υδατάνθρακες (10%) και νερό (88-89%).

Ένα μεσαίο λεμόνι παρέχει μόνο περίπου 20 θερμίδες.

Τα θρεπτικά συστατικά σε 1/2 φλιτζάνι (100 γραμμάρια) ακατέργαστου, αποφλοιωμένου λεμονιού είναι (1)

Θερμίδες: 29

Νερό: 89%

Πρωτεΐνη: 1,1 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 9,3 γραμμάρια

Ζάχαρη: 2,5 γραμμάρια

Ίνες: 2,8 γραμμάρια

Λίπος: 0,3 γραμμάρια

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Τα λεμόνια παρέχουν αρκετές βιταμίνες και μέταλλα.

Βιταμίνη C. Μια βασική βιταμίνη και αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C είναι σημαντική για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την υγεία του δέρματος.

Κάλιο. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και να έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία της καρδιάς.

Βιταμίνη Β6. Μια ομάδα σχετικών βιταμινών, το B6 συμμετέχει στη μετατροπή των τροφίμων σε ενέργεια.

Κιτρικό οξύ. Το πιο άφθονο οργανικό οξύ στα λεμόνια, το κιτρικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού λίθων στα νεφρά.

Εσπεριδίνη. Αυτό το αντιοξειδωτικό μπορεί να ενισχύσει τα αιμοφόρα αγγεία σας και να αποτρέψει την αθηροσκλήρωση – τη συσσώρευση λιπαρών αποθέσεων (πλάκα) μέσα στις αρτηρίες σας.

Diosmin. Ένα αντιοξειδωτικό που χρησιμοποιείται σε ορισμένα φάρμακα που επηρεάζουν το κυκλοφορικό σύστημα, η διοσμίνη βελτιώνει τον μυϊκό τόνο και μειώνει τη χρόνια φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία σας.

Εριοσιτρίνη. Αυτό το αντιοξειδωτικό βρίσκεται στη φλούδα λεμονιού και το χυμό.

D-λιμονένιο. Βρίσκεται κυρίως στη φλούδα, το d-limonene είναι το κύριο συστατικό των αιθέριων ελαίων λεμονιού και το ξεχωριστό άρωμα του υπεύθυνου λεμονιού. Μεμονωμένα, μπορεί να ανακουφίσει την καούρα και την παλινδρόμηση του στομάχου.

Συνταγή για λεμονάδα

Συστατικά

  • 500γρ. ζάχαρη
  • 250γρ. νερό
  • 700γρ. καθαρό χυμό λεμόνι
  • ξύσμα από 4 λεμόνια
  • 2 κλαδάκια φρέσκο δυόσμο

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Βάζουμε σε μία βαθιά κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη το ξύσμα και το φρέσκο δυόσμο να βράσουν. Μόλις πάρουν βράση και λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε το χυμό λεμονιού που φροντίζουμε να είναι καθαρός χυμός..(δλδ. αφού στύψουμε τα λεμόνια περνάμε το χυμό και από ψιλή σήτα..)
  • Μόλις πάρει πάλι βράση… σβήνουμε το μάτι. κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας.. και το αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσει…
  • Όταν κρυώσει το σουρώνουμε και το βάζουμε σε μπουκάλια και το κρατάμε στο ψυγείο μας… -Σερβίρουμε βάζοντας λίγο από το χυμό στο ποτήρι μας και αραιώνουμε με νερό ή ανθρακούχο νερό ή και σόδα… Σημείωση: αν δεν μας αρέσει ο δυόσμος μπορούμε να τον παραλείψουμε αλλά δική μου γνώμη είναι να το δοκιμάσετε… η λεμονάδα αυτή εκτός ότι σε ξεδιψά τις ζεστές μέρες του Καλοκαιριού, είναι και περισσότερο χωνευτική λόγο του δυόσμου….

Αν σας αρέσουν οι πειραματισμοί και οι αυτοσχεδιασμοί μπορείτε να προσθέστε τζίντερ στο βράσιμο, ή ξυλαράκι κανέλας ή φύλλα λεβάντας. Αν την προτιμάτε πιο υγιεινή μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με στέβια. Ιδιαίτερη είναι και η λεμονάδα που συνδυάζει το υποβρύχιο μαστίχας… Συνδυασμοί και επιλογές υπάρχουν αμέτρητες, βρείτε τι σας ταιριάζει και δημιουργήστε τη δική σας μοναδική συνταγή!

http://childit.gr