Οι βουτιές στη θάλασσα ή την πισίνα, σε συνδυασμό με το μη σωστό καθαρισμό των αυτιών, αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης ωτίτιδας στα μικρά παιδιά, διαταράσσοντας την ηρεμία και τη χαλάρωση των παιδιών και των οικογενειών τους στις διακοπές. Είναι, λοιπόν, χρήσιμο να γνωρίζουμε πώς θα προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τις καλοκαιρινές ωτίτιδες.
Η εξωτερική ωτίτιδα εμφανίζεται πιο συχνά το καλοκαίρι. Προκαλείται κυρίως από βακτήρια (swimmer’s ear – το αυτί του κολυμβητή) και λιγότερο από μύκητες (ωτομύκωση).
Ευνοείται από την κατακράτηση νερού, τις υψηλές θερμοκρασίες και ενδεχόμενο τραυματισμό του έξω ακουστικού πόρου από χρήση μπατονέτας ή άλλου ξένου σώματος.
Στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται έντονος πόνος, πύον και οίδημα στον έξω ακουστικό πόρο.
Η μη έγκαιρη και σωστή αντιμετώπισή της μπορεί να προκαλέσει περιχονδρίτιδα του ωτός, οπότε ενδέχεται να χρειαστεί νοσηλεία και ενδοφλέβια αγωγή. Η θεραπεία ξεκινά με τον προσεκτικό και επιμελή καθαρισμό του έξω ακουστικού πόρου και περιλαμβάνει τη χορήγηση τοπικής και συστηματικής αγωγής με αντιβίωση και στεροειδή.
Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική, ώστε να αποφύγουμε την εμφάνιση εξωτερικής ωτίτιδας. Αυτή περιλαμβάνει:
- Προληπτικό καθαρισμό των αυτιών από ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο κάθε χρόνο πριν από την καλοκαιρινή περίοδο, ώστε να μην παγιδεύεται νερό στον έξω ακουστικό πόρο.
- Προσεκτική επιλογή της θάλασσας ή της πισίνας όπου θα κολυμπήσουμε, ώστε να αποφύγουμε βρώμικα νερά.
- Αποφυγή χρήσης μπατονέτας ή ξένου σώματος πριν ή μετά την κολύμβηση για τον καθαρισμό του αυτιού, ώστε να μην προκαλέσουμε ερεθισμό ή τραυματισμό του. Προτιμήστε να καθαρίζετε τα αυτιά με μια καθαρή πετσέτα ή με βαμβάκι και μέχρι εκεί που φθάνει το δάχτυλο.
Η οξεία και η εκκριτική μέση ωτίτιδα είναι πιο συχνές το χειμώνα, εμφανίζονται όμως και το καλοκαίρι. Η οξεία ωτίτιδα προκαλείται από ιούς και μικρόβια. Προκαλεί έντονο πόνο και πυρετό, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη του τυμπάνου και εκροή πύου από το αυτί. Η αντιμετώπισή της γίνεται με τοπική και συστηματική αντιβιοτική και αναλγητική αγωγή.
Η εκκριτική ωτίτιδα οφείλεται κυρίως σε δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας και συχνά είναι ασυμπτωματική ή γίνεται αντιληπτή λόγω της βαρηκοΐας, που προκαλεί. Η αντιμετώπισή της γίνεται με συντηρητική (αντιβιοτική) ή χειρουργική αγωγή (μυριγγοτομή με ή χωρίς την τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού και αδενοτομή).
Tip
Σε κάθε περίπτωση οξείας ωτίτιδας θα πρέπει να αποφεύγεται το μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα ή να χρησιμοποιούνται ειδικές ωτοασπίδες και σκουφάκι, όπως και στο λούσιμο, για να μην μπαίνει νερό στα αυτιά.