LIFE & STYLE

5 δροσιστικές γρανίτες που απογειώνουν τα καλοκαιρινά φρούτα!

Το καλοκαίρι, τα παγωτά και τα δροσιστικά γλυκά έχουν την τιμητική τους. Το δικό μας αγαπημένο δροσιστικό γλυκάκι είναι οι γρανίτες και και τα σορμπέ που έχουν σας πρώτη τους ύλη τα καλοκαιρινά φρούτα. Η παρασκευή γρανίτας πιο απλή απ’ότι ίσως  φαντάζεστε, ενώ υπάρχουν και εργαλεία που θα την κάνουν ακόμη ευκολότερη.

Στην αγορά μπορείτε να βρείτε μια ποικιλία από θήκες και φόρμες για γρανίτες καθώς και ξυλάκια ή sticks και να επιλέξετε το σχέδιο και μέγεθος που θα σας εξυπηρετήσει καλύτερα.

Το σορμπέ περιέχει περισσότερη ζάχαρη, έχει πιο βελούδινη υφή εν αντιθέσει με τη γρανίτα που περιέχει περισσότερο νερό από φρούτο. Η βάση τους είναι το σιρόπι και ο χυμός ώριμων και μυρωδάτων φρούτων. !

Γρανίτα Βερίκοκο Ροδάκινο

Υλικά
15 βερίκοκα
2 ροδάκινα
για το σιρόπι ζάχαρης
1 μέρος ζάχαρη
1 μέρος νερό, ίσο κατά όγκο με τη ζάχαρη

Εκτέλεση

Πλένουμε τα βερίκοκα και τα ροδάκινα. Ανοίγουμε στη μέση τα βερίκοκα και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Χαράσσουμε τα ροδάκινα στο κάτω μέρος με ένα μαχαίρι και τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 1 λεπτό. Τα σουρώνουμε και τα κρυώνουμε γρήγορα κάτω από τη βρύση. Ετσι, μπορούμε πιο εύκολα να αφαιρέσουμε τη φλούδα τους.

Εν συνεχεία φτιάχνουμε το σιρόπι ζάχαρης.  Ανακατεύουμε σε ένα ποτήρι και τα δύο μέρη με ένα κουτάλι ή αναδευτήρι μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Για να κερδίσουμε χρόνο χρησιμοποιούμε ζεστό νερό ή ένα μπλέντερ. Μπορούμε να διατηρήσουμε το σιρόπι σε μπουκάλι στο ψυγείο περίπου για ένα μήνα και έξω από το ψυγείο για 3-4 ημέρες.

Βάζουμε τα φρούτα στο μπλέντερ, προσθέτουμε το σιρόπι και τα πολτοποιούμε. Βάζουμε το μείγμα σε μεταλλικό δοχείο ή μπολ και τοποθετούμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 3 ώρες ή μέχρι να παγώσει εντελώς. Το διατηρούμε εκεί μέχρι να σερβίρουμε. Πριν σερβίρουμε, αφήνουμε τη γρανίτα για λίγο εκτός κατάψυξης, ώστε να μαλακώσει, και την ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, ώστε να γίνει σαν τριμμένος πάγος.

Γρανίτα Ακτινίδιο

Υλικά:

65 γρ. νερό

65 γρ. ζάχαρη

870 γρ. ακτινίδια, καθαρισμένα

Εκτέλεση:

Φτιάχνουμε ένα σιρόπι, βράζοντας το νερό μαζί με τη ζάχαρη. Κρυώνουμε το σιρόπι και το τοποθετούμε στο μπλέντερ, μαζί με το ακτινίδιο. Αλέθουμε, σουρώνουμε από σινουά και τοποθετούμε το μείγμα σε ειδικά σκεύη για γρανίτες. Το καταψύχουμε για τουλάχιστον 16 ώρες.

Γρανίτα Ανανά

Υλικά:

2 ανανάδες ή ένας μεγάλος (περίπου 1 κιλό, ώστε να δώσει γύρω στα 600 γρ. σάρκα)

60 ml χυμό λεμόνι

1 κούπα άχνη ζάχαρη

3 κ.σ. γιαούρτι


Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τους ανανάδες, κρατάμε μόνο τη σάρκα τους και κόβουμε σε κομματάκια. Τα βάζουμε στο μούλτι λίγα λίγα προσθέτοντας σταδιακά την άχνη ζάχαρη. Συνεχίζουμε όλη τη διαδικασία για όλο τον ανανά. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τον πολτοποιημένο ανανά με τη ζάχαρη,το χυμό λεμονιού και το γιαούρτι. Δοκιμάζουμε και αν είναι, προσθέτουμε και άλλη ζάχαρη. Βάζουμε το μείγμα σε ένα μεταλλικό μπολ, το σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και το καταψύχετε. Ανά μισή ώρα το βγάζουμε και το ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Εναλλακτικά, παγώνουμε το μείγμα για 3-4 ώρες και έπειτα το βάζουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι για μερικά δευτερόλεπτα.

Γρανίτα Κόκκινο Σταφύλι

Υλικά

2 κιλά κόκκινα σταφύλια καθαρισμένα (ή προτιμήστε αυτά χωρίς κουκούτσια)

250 γραμμάρια νερό

200 γραμμάρια ζάχαρη

Χυμό από 1 πορτοκάλι

1 ασπράδι αυγού χτυπημένο

Εκτέλεση 

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού και τα βράζουμε για 5 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά. Ταυτόχρονα καθαρίζουμε τα σταφύλια από τα κουκούτσια και το πολτοποιούμε σε ένα μπλέντερ.  Όταν το σιρόπι μας είναι κρύο το ενώνουμε μαζί με τον πολτό του σταφυλιού ανακατεύοντας και το ασπράδι αυγού χτυπημένο καλά (να έχει ασπρίσει λίγο). Το μείγμα στη κατάψυξη και το αφήνουμε για τουλάχιστον 6 ώρες.

Γρανίτα Μάνγκο Ροδάκινο

Υλικά:

3 μέτρια ώριμα ροδάκινα κομμένα στη μέση και λιωμένα & 1 ολόκληρο κομμένο σε κυβάκια

1 καλά γινωμένο μάνγκο

Το χυμό από 1 λεμόνι

¼ του φλιτζανιού χυμό ροδάκινο

¼ του φλιτζανιού ζάχαρη

Εκτέλεση:
Λιώσε τα ροδάκινα σε ένα μπλέντερ και μετάφερέ τα σε ένα μπολ. Κάνε το ίδιο με το μάνγκο Βάλε σε ένα κατσαρολάκι το χυμό λεμόνι, το χυμό ροδάκινο και τη ζάχαρη και ανακάτεψε καλά να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει μια ελαφριά βράση. Βάλε τους χυμούς με τη ζάχαρη στον πουρέ ροδάκινου-μάνγκο και ανακάτεψε μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος πολτός. Πρόσθεσε τώρα τα κοματάκια ροδάκινου και ανακάτεψε να πάνε παντού. Βάλτε το σε ένα ανοξείδωτο μπολ στην κατάψυξη . Άφησε τα στην κατάψυξη για 2 ώρες.