ΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑ

«Πνίγομαι, δεν αναπνέω!»: Πολύτιμες συμβουλές ειδικών για τις κρίσεις πανικού

«Πνίγομαι, δεν αναπνέω!»: Πολύτιμες συμβουλές ειδικών για τις κρίσεις πανικού
Η «κρίση πανικού» είναι, πλέον, ένα γνωστό και μάλλον συνηθισμένο φαινόμενο, το οποίο πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στην πανδημία. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από κρίσεις πανικού, ενώ κάποιοι περιορίζουν τόσο πολύ την κοινωνική τους ζωή που φτάνουν σε σημείο να μην μπορούν να βγουν από το σπίτι τους.

Πρόκειται για την αντίδραση του οργανισμού σε μία έντονα στρεσογόνα κατάσταση και παρουσιάζει συγκεκριμένα συμπτώματα που μοιάζουν με το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό: ταχυπαλμία, δύσπνοια, κόμπο στο λαιμό, τρέμουλο, υπερβολικό άγχος, ζαλάδα, αίσθημα τρόμου και θανάτου.

Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν να προτείνουν σωτήριες λύσεις για την αντιμετώπισή τους που καλό είναι να γνωρίζουμε όλοι.

Τρόποι αντιμετώπισης

Το σημαντικότερο είναι, όταν κάποιος εμφανίσει κρίση πανικού, να αποκλείσει πρώτα όλες τις παθολογικές αιτίες. Να υποβληθεί σε εξετάσεις για να είναι σίγουρος ότι πρόκειται για ψυχοσωματική αιτία. Εφόσον, λοιπόν, εξακριβωθεί αυτό, τότε το άτομο που εμφανίζει τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση πανικού με διάφορους τρόπους.

Συμβουλευτική Ψυχολόγος: Νερό, τραγούδι και αναπνοές

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Βάλια Τσιριγώτη, το μικρό “κουτάκι πρώτων βοηθειών” για τα ψυχοσωματικά συμπτώματα και τις κρίσεις πανικού είναι το εξής:

Νερό: Μπορεί να ακούγεται χαζό ή αμελητέο αλλά η επαφή του σώματος με το νερό είναι ανακουφιστική και βοηθάει το σώμα μας να μαλακώσει. Κάνουμε ντους, ρίχνουμε συχνά νερό, όταν νιώθουμε πονοκεφάλους πίνουμε πολύ νεράκι σε μικρές δόσεις

Αναπνοές: Μπορεί σε κάποιους οι αναπνοές να φαίνονται χαζές ή λίγο μπουρζουά αλλά με το πολύ στρες το σώμα χάνει τον αναπνευστικό ρυθμό και έτσι επιδεινώνονται πολλά ψυχοσωματικά συμπτώματα. Κάνουμε έστω 8 αναπνοούλες από το μύτη και τις βγάζουμε από το στόμα

Τραγούδι: Οι άνθρωποι τραγουδούσαν μέσα σε όλες τις τραγωδίες και στο εκτελεστικό απόσπασμα, γιατί με το τραγούδι εκτός από ανάταση ψυχής, πετυχαίνουμε και αναπνοούλες, 2 σε 1.

Μικρό τρικ για όταν έρχεται κρίση πανικού: δένουμε ένα λαστιχάκι πολύ δυνατά στο δάχτυλο μας. Κάνουμε έτσι απόσπαση προσοχής μέσα από το πονάκι και ξεγελάμε λίγο τον εγκέφαλο για τα σωματικά συμπτώματα.

Κλινική ψυχολόγος: Διαφραγματική αναπνοή του Jacobson

Σύμφωνα με την Κλινική ψυχολόγο Δήμητρα Σφήκα, η διαφραγματική αναπνοή του Jacobson (εισπνοή από τη μύτη-εκνποή από το στόμα) είναι αυτή που συνιστάται για τέτοιες περιπτώσεις. Η μέθοδος, επίσης, με την εισπνοή-εκπνoή σε χάρτινη σακούλα μπορεί να επιτρέψει στον εγκέφαλο να μην υπεροξυγονωθεί κάτω από μια ιδιαίτερα αγχωτική κατάσταση.

Η συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία μπορεί να μάθει στο άτομο να κάνει σωστές αναπνοές, να χαλαρώνει, να διαφοροποιεί τις σκέψεις του και να αποκωδικοποιεί τι τον οδήγησε σε αυτόν τον πανικό.

Το σημαντικό είναι να συμφιλιωθεί το ίδιο το άτομο με την κρίση πανικού και να καταλάβει ότι δεν είναι τόσο μυστηριώδης και υπερφυσική όπως ενδεχομένως την αισθάνεται εκείνη τη στιγμή. Ένα καθημερινό ημερολόγιο με καταγραφή των σκέψεων και με αντικατάστασή τους από εναλλακτικές, πιο αντικειμενικές σκέψεις μπορεί να βάλει σε μια σειρά προσωπικά θέματα. Σε περιπτώσεις, μια θεραπεία με φάρμακα για ένα διάστημα μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη.

BSc Hons ψυχίατρος: Ξεπεράστε την κρίση πανικού σε 3 βήματα

Μείνετε εκεί που είστε: Αν είναι δυνατόν, μείνετε εκεί που είστε κατά τη διάρκεια της κρίσης πανικού. Συνολικά, η κρίση μπορεί να έχει διάρκεια έως και μία ώρα κατά την οποία πρέπει να σκέφτεστε ότ αυτό που σας συμβαίνει είναι αποτέλεσμα άγχους.

Πάρτε αργές και βαθιές αναπνοές: Όσο κρατάει η κρίση πανικού, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Το αίσθημα πανικού και το άγχος μπορεί να επιδεινωθούν εάν αναπνέετε πολύ γρήγορα. Δοκιμάστε να αναπνέετε αργά και βαθιά, μετρώντας μέχρι το 3 σε κάθε εισπνοή και εκπνοή.

Εστιάστε κάπου την προσοχή σας: Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι οι τρομακτικές σκέψεις και τα ακραία συναισθήματα φόβου είναι απλά περαστικά. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε σε κάτι που είναι μη-απειλητικό και ορατό, όπως το πέρασμα του χρόνου στο ρολόι.

http://mama365.gr