Τα σχολεία άνοιξαν και σχεδόν όλες οι μαμάδες ψάχνουν για το σνακ που θα πάρουν τα παιδιά. Το κέικ ανέκαθεν είναι μία από τις επιλογές. Είναι, όμως, ιδανικό σνακ και για το πρωινό ή για το απόγευμα. Και πάντα αποτελεί το καλύτερο συνοδευτικό για τον καφέ, για εμάς τους μεγάλους.
Η αλήθεια είναι πως εκεί έξω υπάρχουν πάμπολλες συνταγές κι εναλλακτικές για κέικ. Εμείς βρήκαμε μία που θα σας ενθουσιάσει, αφού είναι ιδιαίτερο γευστικά.
Κέικ λεμονιού με γιαούρτι και γλάσο. Αν δεν θέλετε το γλάσο για το σχολείο, το παραλείπετε από τη συνταγή
Υλικά:
1 1/2 της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια baking powder
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κούπα γιαούρτι
1 1/3 της κούπας ζάχαρη
3 αυγά
2 κουταλιά ξύσμα λεμονιού
1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
1/2 της κούπας λάδι
1/3 της κούπας φρεσκοστιμμένος χυμός λεμονιού
Για το γλάσο:
1 κούπα ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές χυμός λεμονιού
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200ο. Σε μια φόρμα απλώνετε μια λαδόκολλα και το καλύπτετε. Ανακατέψτε το αλεύρι, το baking και το αλάτι σε ένα μπολ και σε ένα άλλο το γιαούρτι, μια κούπα ζάχαρη, τα αυγά το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια. Με αργές κινήσεις ρίξτε το μείγμα με το αλεύρι στο μείγμα με το γιαούρτι και ανακατέψτε. Προσθέστε το ελαιόλαδο στο μείγμα και ανακατέψτε “κυκλώνοντάς” το με μια σπάτουλα.
Αδειάστε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε για περίπου 50 λεπτά. Στο μεταξύ μαγειρέψτε τον χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη που απέμεινε μέχρι η ζάχαρη να λιώσει. Αφήστε στην άκρη.
Όταν το κέικ είναι έτοιμο αφήστε το να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά και τοποθετήστε το σε μια σχάρα πάνω σε χαρτί ψησίματος. Όσο το κέικ είναι ακόμα ζεστό περιχύστε το με το μείγμα ζάχαρης λεμονιού και αφήστε το να βυθιστεί.
Για το γλάσο ανακατέψτε τη ζάχαρη με το λεμόνι και περιχύστε το κέικ.