Τα «πάρκα τσέπης» ή αλλιώς μικρές οάσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης είναι ο καινούριος τρόπος διασκέδασης για όλη την οικογένεια και ένας «πράσινος» τρόπος να γεμίσουν οξυγόνο πυκνοκατοικημένες γειτονιές της πρωτεύουσας. Τα «πάρκα τσέπης» (διεθνώς αποκαλούνται “pocket parks”), είναι πράσινοι χώροι που αντικαθιστούν εκτάσεις, οι οποίες είχαν εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια και είχαν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους. Βρίσκονται σε πυκνοδομημένες γειτονιές της πόλης και αποτελούν τα θεμέλια για τη δημιουργία των πόλεων που εκμεταλλεύονται και αξιοποιούν μέχρι και το τελευταίο εκατοστό του δημόσιου χώρου προς όφελος των πολιτών. Είναι μία πρακτική που πέτυχε σε πολλές ευρωπαϊκές, και όχι μόνο, πρωτεύουσες και υιοθετήθηκε για να αναμορφωθούν οι γειτονιές που έχουν ανάγκη από τέτοιους χώρους. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργούμε πάρκα τσέπης, κάνουμε τις πόλεις μας πιο βιώσιμες» η P&G μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει 8 πάρκα τσέπης, σε συνεργασία με την Οργάνωση Γη. Το CKG προτείνει να επισκεφθείτε τα 8 μέχρι στιγμής πάρκα τσέπης, να απολαύσετε από κοντά την αναβάθμιση «ξεχασμένων» χώρων σε όμορφα κέντρα ψυχαγωγίας και πρασίνου και να προσφέρετε στα παιδιά σας μία «μίνι» απόδραση τόσο κοντά στο κέντρο και τόσο μακριά από το μουντό, μελαγχολικό γκρίζο τοπίο μίας πολύβουης Αθήνας.
Πάρκο τσέπης, Άνω Κυψέλη
Photo: adoptathens.gr
Το πρώτο πάρκο τσέπης βρήκε το δρόμο του στην περιοχή της Άνω Κυψέλης. Συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Ευδοκίας και Καρτερίας, δημιουργήθηκε αυτό το μικρό πάρκο– ανθόκηπος με τη φύτευση πολλών διαφορετικών αντιπροσωπευτικών φυτικών ειδών. Πρόκειται για έναν τοπικό πνεύμονα πρασίνου, έναν κήπο αφιερωμένο στην ποικιλομορφία που θα προσφέρει η πλούσια ανθοφορία φυτών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα επιμέρους παρτέρια οριοθετούνται από χαμηλό αειθαλή φυτοφράκτη (μυρτιά μικρόφυλλη), έτσι ώστε να παρεμποδίζεται η είσοδος προς αυτά, ενώ με τη φύτευση αναρριχώμενων και ανθοφόρων θάμνων, η μια πλευρά μετατρέπεται σε κάθετο πράσινο κήπο. Επιπλέον, στο πάρκο υπάρχουν ειδικές πινακίδες δίπλα σε κάθε φυτό, που δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για τα την ταυτότητά του, καθώς επίσης και κατασκευές για φωλιές χρήσιμων εντόμων.
Πάρκο τσέπης, Κολωνός
Photo: adoptathens.gr
Το «πάρκο τσέπης» του Κολωνού, βρίσκεται στην συμβολή των οδών Κιλκίς και Αλαμάνας και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο τρόπος και τα υλικά από τα οποία κατασκευάστηκε. Δάπεδο και πεζοδρόμιο από ειδικό, φιλικό προς το περιβάλλον, σκυρόδεμα, καθιστικά από ανακυκλωμένη ξυλεία, πυκνοφυτεμένα αειθαλή και φυλλοβόλα δέντρα αλλά και υπεδάφιο αρδευτικό σύστημα για το πότισμα των φυτών. Φωτίζεται αυτόνομα από φωτοβολταϊκό σύστημα προηγμένης τεχνολογίας, που περιλαμβάνει και ψηφιακό πίνακα με πληροφορίες για τη θερμοκρασία, την υγρασία και άλλες περιβαλλοντικές παραμέτρους. Το πάρκο δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή και τη δωρεά του Ομίλου “ΗΡΑΚΛΗΣ”.
Πάρκο τσέπης, Παγκράτι
Photo: adoptathens.gr
Σε έναν εγκαταλελειμμένο χώρο γεμάτο από σκουπίδια και μπάζα, στη συμβολή των οδών Ελλανίκου και Πολέμωνος, δημιουργήθηκε ένα πάρκο ανάσας για όλη τη γειτονιά. Το συγκεκριμένο πάρκο σχεδιάστηκε με στόχο να αποτελέσει ένα οικοσύστημα που θα συμβάλλει στην αισθητική και κλιματική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα και στην αύξηση της βιοποικιλότητας. Είναι μία έκταση 750τ.μ. με πυκνή φύτευση στην οποία τοποθετήθηκαν περισσότερα από 1.150 είδη φυτών και δέντρων, μεταξύ των οποίων ροβίνιες, σιμίδες και γηγενή αρωματικά φυτά. Ο εντυπωσιακός αριθμός διαφορετικών φυτών και η πυκνότητα φύτευσής τους, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος με οφέλη για τη γειτονιά. Στο συγκεκριμένο πάρκο εφαρμόστηκαν σχεδιαστικές και κατασκευαστικές λύσεις βασισμένες στις αρχές της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας. Οι περισσότερες κατασκευές του πάρκου έχουν γίνει από επαναχρησιμοποιημένα ξύλα, όπως για παράδειγμα τραβέρσες σιδηρόδρομου, ενώ εγκαταστάθηκε ένα αειφόρο σύστημα αποστράγγισης υδάτων ώστε να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας και να ποτίζονται τα δέντρα. Ο φωτισμός του πάρκου παράγεται από αυτόνομα φωτοβολταϊκά τα οποία, με στόχο τη μείωση της φωτορύπανσης, τις πρώτες ώρες φωτίζουν στο 100%, έπειτα, για τέσσερις ώρες στο 80% και αποδίδουν το 25% έως το πρωί. Στο πάρκο τοποθετήθηκαν διάδρομοι περιπάτου, καθίσματα και θέσεις ποδηλάτου και εξασφαλίστηκε παροχή νερού για τους επισκέπτες αλλά και για τα πουλιά και τα ζωάκια της πόλης.
Πάρκο τσέπης, Μεταξουργείο – Κεραμεικός
Photo: adoptathens.gr
Στη συμβολή των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μυκηνών, μια έκταση 300 τ.μ «μεταμορφώθηκε» σε πάρκο γειτονιάς, σε ένα πραγματικό «διαμάντι». Μια ξεχασμένη γωνιά της πόλης απέκτησε ξανά φως και έγινε σύγχρονος χώρος συγκέντρωσης των κατοίκων της περιοχής, με έντονη βλάστηση και σύγχρονο εξοπλισμό. Φυτεύτηκαν επτά νέα δέντρα, μεταξύ των οποίων μια ελιά στο κέντρο του χώρου, περισσότερα από 330 αναρριχώμενα φυτά και θάμνοι, καθώς και άλλα γηγενή αρωματικά φυτά. Και σε αυτό το πάρκο ανανεώθηκαν πλήρως οι αστικές υποδομές και εξοπλισμός, ενώ θα ενισχυθεί ο φωτισμός από αυτόνομο φωτοβολταϊκό στοιχείο.
Πάρκο τσέπης, Σεπόλια
Photo: adoptathens.gr
Ο εγκαταλελειμμένος χώρος στην οδό Δράμας μετατράπηκε σε κήπο λεβάντας με στόχο την περιβαλλοντική αποσυμφόρηση της γειτονιάς των Σεπολίων. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του πάρκου τσέπης των Σεπολίων, πραγματοποιήθηκε βάσει των αρχών της αειφόρας ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας. Οι επεμβάσεις ήταν όσο το δυνατόν ήπιες, χωρίς να επιβαρύνουν το αστικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται το πάρκο. Συνολικά, φυτεύτηκαν 190 νέα αρωματικά φυτά, εδαφοκαλυπτικά και μεγάλοι θάμνοι με κυρίαρχα τη λεβάντα, το δεντρολίβανο, την μυρτιά και το θυμάρι, ανανεώθηκαν πλήρως οι υποδομές του πάρκου και θα ενισχυθεί ο φωτισμός με αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα με στόχο τη μείωση της φωτορύπανσης. Τα φώτα του πάρκου τις πρώτες νυχτερινές ώρες θα φωτίζουν 100% έπειτα για 4 ώρες 80% και μετά θα λειτουργούν στο 25% της απόδοσής τους, ως φωτισμός ασφαλείας μέχρι το πρωί. Οι διάδρομοι διαστρώθηκαν με χαλίκι, έτσι ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα σκληρά υλικά και το πάρκο να δεσμεύει το σύνολο του νερού της βροχής. Τα υλικά διαχωρισμού και επίστρωσης είναι από ξύλο ενώ χρησιμοποιήθηκαν και ανακυκλωμένα ξύλα ή άλλα φυσικά υλικά. Επιπλέον, διατηρήθηκαν και ανανεώθηκαν κάποια στοιχεία που υπήρχαν στο χώρο από παρέμβαση που είχε γίνει στο παρελθόν, όπως η εντυπωσιακή τοιχογραφία του Fikos.
Πάρκο τσέπης, Πετράλωνα
Photo: zougla.gr
Το πάρκο «τσέπης», έκτασης 160 τ.μ., βρίσκεται στα Πετράλωνα, στον πεζόδρομο Δημ. Παυλίδη. Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», με τη συμβολή των εταιρειών P&G και ΑΒ Βασιλόπουλος και την επιμέλεια της Οργάνωσης ΓΗ. Με έμφαση στον βιοκλιματικό σχεδιασμό και λαμβάνοντας υπόψη τη χρήση του πεζόδρομου, το νέο αειφόρο “pocket park” οριοθετήθηκε με φυτεύσεις σε μοντέρνες γεωμετρικές χαράξεις. Επίσης, κατά μήκος του πεζόδρομου φυτεύτηκαν νέα, ψηλά και αειθαλή δέντρα, κατάλληλα για τις τοπικές μικροκλιματικές συνθήκες, τα οποία προσφέρουν φυσική σκίαση για την πιο ευχάριστη παραμονή των επισκεπτών μέσα στο πάρκο. Συνολικά φυτεύτηκαν 6 δέντρα, 276 θάμνοι και 200 φυτά, εικόνα που αναβαθμίζει το πάρκο αισθητικά και οικολογικά. Παράλληλα, ο αστικός εξοπλισμός στον χώρο ανανεώθηκε με την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων, κάδων ανακύκλωσης και ειδικών κάδων για την ανακύκλωση αποτσίγαρων, ενώ ενισχύθηκε και ο φωτισμός με αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα.
Πάρκο τσέπης, Ασπρόπυργος
Photo: athensvoice.gr
Το πάρκο τσέπης στον Ασπρόπυργο, έκτασης 350 τ.μ., βρίσκεται στην οδό 28ης Οκτωβρίου. Καλύφθηκε με περισσότερα από 770 φυτά και δέντρα, ενώ το φυτικό υλικό αποτελείται κυρίως από αρωματικά φυτά και μεγάλους θάμνους. Παράλληλα, στον χώρο προστέθηκε αστικός εξοπλισμός, όπως αυτόνομα βολταϊκά συστήματα φωτισμού, κάδοι, βρύσες και παγκάκια, δίνοντας νέα πνοή στη γειτονιά. Ακολουθώντας τις νέες τάσεις αειφόρου σχεδιασμού και κυκλικής οικονομίας, αξιοποιήθηκε κάθε μέσο για να βελτιωθεί η εικόνα και η επέκταση του αστικού κλοιού της πόλης.
Πάρκο τσέπης, Πετρούπολη
Photo: maxitis-online.gr
Το πάρκο τσέπης στην Πετρούπολη, έκτασης 1060 τ.μ., βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ελαιών και Μακεδονίας. Στο πάρκο φυτεύτηκαν περισσότερα από 1.850 φυτά, μεταξύ των οποίων, αρωματικά, αγρωστώδη, αναρριχητικά, εδαφοκαλυπτικά, μεγάλοι θάμνοι και δέντρα. Ειδικά για τους μικρούς φίλους του πάρκου στην Πετρούπολη, με τη συμβολή των Pampers, δημιουργήθηκαν και χώροι παιχνιδιού για ατέλειωτες ώρες διασκέδασης, δημιουργικής απασχόλησης και χαράς!