Θέλετε να σερβίρετε τα κεφτεδάκια με έναν εναλλακτικό τρόπο αλλά δεν θέλετε να τους χαλάσετε τη γεύση; Εμείς αρκετά συχνά επιλέγουμε να τα σερβίρουμε έχοντας προσθέσει μέσα στη ζύμη τους και λίγο ρύζι και τυράκι. Τα παιδιά τα τρώνε με μεγάλη ευχαρίστηση και κάθε φορά ζητάνε και δεύτερη μερίδα.
Το ρύζι περιέχει σε ποσοστό 90% περίπου απλούς και σύνθετους υδατάνθρακες και είναι ελέυθερο από γλουτένη, τη βασική πρωτεΐνη των δημητριακών. Για αυτό το λόγο μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. Είναι μια τροφή εύπεπτη και μπορεί να καταναλωθεί από όλους. Δεν περιέχει χοληστερόλη, αλάτι και λίπος. Ανήκει στη ομάδα των δημητριακών τα οποία αποτελούν τη βάση της διατροφής μας.
Συγκαταλέγεται μαζί με το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά πρωινού στη βάση της πυραμίδας και καθημερινά πρέπει να καταναλώνουμε 6-11 μερίδες από αυτά (1 μερίδα αντιστοιχεί σε 1 φέτα ψωμί και ½ κούπα βρασμένο ρύζι, ζυμαρικά και δημητριακά).
ΥΛΙΚΑ:
1 κ. κιμά
1/4 φλ.φρυγανιά τριμμένη
1/3 φλ. γάλα
2 σκ.σκόρδο ψιλοκομμένο
1 αυγό
δυόσμος
ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
1/2 φλ. τριμμένη παρμεζάνα
1 1/2 φλ. βρασμένο ρύζι
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ:
3 φρέσκες ντομάτες σε κυβάκια
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κύβο λαχανικών
αλάτι
πιπέρι
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
ρίγανη
πιπεριές σε κυβάκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πρώτα βράζουμε το ρύζι. Ρίχνουμε σε κατσαρολάκι 1 φλ.ρύζι με 1 1/2 φλ. νερό, αλατοπίπερο και βράζουμε να μαλακώσει 10 λεπτά και να πιει όλο το νερό του. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, προσθέτουμε την μισή παρμεζάνα, τη φρυγανιά, γάλα, αυγό, λάδι, σκόρδο, ρίγανη και δυόσμο, αλατοπίπερο και ζυμώνουμε καλά να ενωθούν τα υλικά μας.
Πλάθουμε μεγάλα κεφτεδάκια, ανοίγουμε στην παλάμη μας και βάζουμε στο κέντρο τους λίγο από το βρασμένο ρύζι, απάνω βάζουμε λίγη παρμεζάνα, πλάθουμε κλείνοντας τα κεφτεδάκια μας καλά να μην φύγει η γέμιση.
Βάζουμε σε λαδωμένο πυρέξ όλα τα κεφτεδάκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο μισή ώρα να ροδίσουν.
Βράζουμε τη σάλτσα μας 15 λεπτά να χυλώσει. Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια με μακαρόνια, την σάλτσα και παρμεζάνα τριμμένη.