Χριστούγεννα σημαίνουν δώρα, διακοπές και λαχταριστά γλυκά! Μια νόστιμη, κλασική, χριστουγεννιάτικη συνταγή με ένα μικρό twist – για τους λάτρεις της σοκολάτας – είναι τα ζουμερά, σοκολατένια μελομακάρονα που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
Τι θα χρειαστείτε
Για τα μελομακάρονα
- 150 γραμμάρια λεπτό σιμιγδάλι
- 500 γραμμάρια αλεύρι (μαλακό)
- 1/2 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
- 100 γραμμάρια χυμό πορτοκαλιού
- 3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
- 100 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 κοφτή κουταλιά της σούπας κανέλα σε σκόνη
- 1/3 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1/3 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1/2 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα
- 90 γραμμάρια νερό
- 125 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 125 γραμμάρια φυτικό λάδι
- 50 γραμμάρια μέλι
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Για το σιρόπι
- 600 γραμμάρια ζάχαρη
- 2 ξυλαράκια κανέλας
- 3 ολόκληρα γαρύφαλλα
- 1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση
- 180 γραμμάρια μέλι
Για την επικάλυψη
- 500 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα
- 1 1/2 κουταλιά της σούπας βούτυρο
Βήμα 1ο
Ξεκινάμε με το σιρόπι και σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι. Βράζουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και στη συνέχεια αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη μέχρι να κρυώσει.
Βήμα 2ο
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με σύρμα.
Βήμα 3ο
Σ’ ένα διαφορετικό σκεύος ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά (μοσχοκάρυδο, κανέλα, γαρύφαλλο, βανίλια). Στο συνέχεια, βάζουμε τη μαγειρική σόδα και χτυπάμε αμέσως τα υλικά για 5-10 δευτερόλεπτα, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να διαλυθεί η μαγειρική σόδα και να αρχίσει να αφρίζει. Στο τέλος, προσθέτουμε το νερό, το λάδι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μέλι και ανακατεύουμε με σύρμα.
Βήμα 4ο
Αναμειγνύουμε τα δυο μείγματα μεταξύ τους και έπειτα, ζυμώνουμε τη ζύμη για τα μελομακάρονα με τα χέρια μας, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και η ζύμη να γίνει λεία και μαλακή. Προσέχουμε να μην προσθέσουμε περισσότερο αλεύρι από αυτό που απαιτεί αυτή η συνταγή για τα μελομακάρονα, γιατί αυτό θα τα κάνει σκληρά.
Βήμα 5ο
Στη συνέχεια, τσιμπάμε μια ποσότητα ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και τη πλάθουμε με τις παλάμες μας σε ένα λείο μακρόστενο σχήμα. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα στο ταψί, πιέζουμε ελαφρά την κορυφή με ένα πιρούνι και κάνουμε μερικές τρύπες.
Βήμα 6ο
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για περίπου 20 λεπτά, μέχρι τα μελομακάρονα να ροδίσουν ελαφρά και να ψηθούν. Όταν βγουν από το φούρνο, τα τοποθετούμε στο κρύο σιρόπι, γυρίζοντάς τα με τρυπητή κουτάλα για να απορροφήσουν το σιρόπι για περίπου 10-20 δευτερόλεπτα. Όταν προσθέτουμε το σιρόπι στα μελομακάρονα, καλό είναι να το κάνουμε σε 2-3 δόσεις. Τέλος, τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε σχάρα.
Βήμα 7ο
Σπάμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια, τη ρίχνουμε σε ένα πυρίμαχο μπολ και προσθέτουμε το βούτυρο. Τοποθετούμε το μπολ πάνω από μια μικρή κατσαρόλα, γεμάτη κατά το ένα τέταρτο περίπου με ζεστό νερό, έτσι ώστε να ακουμπάει στο χείλος της. Προσέχουμε το μπολ να μην ακουμπάει το νερό. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε χαμηλή φωτιά, ενώ ανακατεύουμε περιστασιακά.
Βήμα 8ο
Βουτάμε κάθε ένα από τα μελομακάρονα στη σοκολάτα και τα τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα. Αν θέλετε γαρνίρετε με ψιλοκομμένα καρύδια ή καβουρδισμένα αμύγδαλα, Αφήστε τα για λίγο να κρυώσουν και σερβίρετε σε πιατέλα.
Καλές Γιορτές!
Πηγή: mygreekdish.com