Με την ημερήσια καταγραφή κρουσμάτων να έχει παγιωθεί τις τελευταίες ημέρες σε πενταψήφιο αριθμό, ακολουθώντας πια ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, με την Όμικρον να σαρώνει τη χώρα και με τις εκτιμήσεις των ειδικών να τρομάζουν για το επόμενο διάστημα, θα πρέπει να είμαστε όλοι μικροί και μεγάλοι σε επιφυλακή, τηρώντας απαρέγκλιτα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Αν παρολαυτά κολλήσετε καλό είναι να ξέρετε πότε απαιτείται rapid και πότε PCR για την καταγραφή σας ως κρούσμα ώστε να μπορέσετε να πάρετε το πιστοποιητικό νόσησης.
Στην περίπτωση που εμβολιασμένος βρεθεί θετικός σε rapid test μπορεί να μην πραγματοποιήσει για επιβεβαίωση το PCR εκτός κι αν έχει περάσει μεγάλο διάστημα από τον εμβολιασμό του και χρειάζεται το πιστοποιητικό νόσησης.
Όπως διευκρινίζεται εκείνος που είναι εμβολιασμένος, έχει το πιστοποιητικό του εμβολιασμού και συνεπώς για τους επόμενους εννέα μήνες εάν είναι κάτω των 60 ετών, έχει το πιστοποιητικό και πρόσβαση σε όλα τα σημεία, ακόμη και εάν στην πορεία έχει νοσήσει.
Μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά πρέπει να επιβεβαιώσουν την θετικότητα ενός rapid test και με pcr. Το πιστοποιητικό νόσησης θα τους επιτρέψει για τρεις μήνες να έχουν πρόσβαση σε όλα τα σημεία που έχουν και οι εμβολιασμένοι.
Τι ισχύει για οικογένειες με παιδιά
Μάλιστα όπως δήλωσε και στην ενημέρωση για την πορεία του ιού στη χώρα μας, η υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα σε ερώτηση του Infokids.gr αν οικογένεια που νοσεί πρέπει να υποβληθεί σε μοριακό τεστ “Δεν χρειάζεται συχνά PCR, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάνε οικογένειες να κάνουν PCR.
Κάνουμε ένα rapid test που έχει μια διατίμηση, επίσης που είναι φτηνό και εάν είναι θετικό το δεχόμαστε, αν είναι αρνητικό επίσης το δεχόμαστε.
Αν έχει πολύ έντονα συμπτώματα, τότε πάει κάποιος. Αλλά να πάει μια οικογένεια να κάνει PCR, πραγματικά δεν χρειάζεται να γίνει.”
Τι κάνουμε εάν κολλήσουμε την Όμικρον
Με την μετάλλαξη Όμικρον η νόσηση είναι μικρότερης διάρκειας γι΄αυτό και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ μειώνονται οι ημέρες της καραντίνας από 10 σε 5 για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς. Για άλλες πέντε ημέρες όμως συνίσταται να φορούν ενισχυμένη μάσκα σε εξωτερικούς χώρους αλλά και μέσα στο σπίτι τους, προστατεύοντας τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Όποιος είναι τρεις φορές εμβολιασμένος – έχει κάνει και την αναμνηστική δόση – δεν μπαίνει καθόλου σε καραντίνα ως στενή επαφή κρούσματος. Απλώς για πέντε ημέρες συν ακόμη πέντε, χρησιμοποιεί την ενισχυμένη μάσκα και είναι μέσα στον κόσμο. Στο πενθήμερο επάνω θα δει εάν έχει κολλήσει.