Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην γιορτή του Αγιαννιού. Σε κάθε γωνιά της χώρας υπάρχουν εορτάζοντες και εορτάζουσες καθώς όπως λέει και ο λαός “Σπίτι χωρίς Γιάννη προκοπή δεν κάνει!”. Ποιος είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και ο Βαφτιστής;
Ο Ιωάννης ήταν γιος του ιερέα Ζαχαρία και της ενάρετης Ελισάβετ, η οποία ήταν στείρα. Ο Θεός λυπήθηκε την ατεκνία τους και τους έστειλε το δώρο του (Ιωάννης = Δώρο Θεού). Ο αρχάγγελος Γαβριήλ έφερε το μήνυμα στον Ζαχαρία ότι η γυναίκα του θα γεννήσει αγόρι και να του δώσει το όνομα Ιωάννης. Στην αρχή ο Ζαχαρίας δεν πίστεψε στα λόγια του Γαβριήλ και γι’ αυτό τιμωρήθηκε να μείνει μουγκός έως την ημέρα που θα βαπτιζόταν το παιδί που θα έφερνε στον κόσμο η Ελισάβετ. Έτσι και έγινε.
Οκτώ ημέρες μετά την γέννηση του μωρού, όταν ζητήθηκε από τον πατέρα να φανερώσει το όνομα του παιδιού, εκείνος έγραψε σε μια πινακίδα το όνομα «Ιωάννης» και αμέσως επανήλθε η ομιλία του.
Μέχρι τα τριάντα του χρόνια ο Ιωάννης ζει ασκητική ζωή στην έρημο της Ιουδαίας και την έχει αφιερώσει ολοκληρωτικά στην προσευχή. Τρεφόταν με φυτά και άγριο μέλι. Μετά πήγε στον Ιορδάνη Ποταμό και άρχισε να κηρύττει για τον ερχομό του Σωτήρα. Το κήρυγμά του ήταν κήρυγμα μετάνοιας.Εκείνο πού παρατηρούμε στον Τίμιο Πρόδρομο είναι ότι είναι ο τελευταίος Προφήτης τής Παλαιάς Διαθήκης και ο πρώτος Προφήτης τής Καινής Διαθήκης, δηλαδή βρέθηκε στο μεταίχμιο μεταξύ Παλαιάς και Καινής Διαθήκης. Είναι ένας θαυμάσιος κρίκος μεταξύ των Προφητών καί των Αποστόλων.
«Μετανοείτε· Ήγγικε γαρ η βασιλεία των ουρανών», φώναζε, ενώ βάπτιζε πολλούς από αυτούς που έρχονταν να τον ακούσουν. Εκεί τον συνάντησε και ο Χριστός και του ζήτησε να τον βαπτίσει. Εκείνος αρνήθηκε, όμως ο Χριστός επέμενε, και έτσι ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος βάπτισε τον Ιησού Χριστό στα νερά του Ιορδάνη Ποταμού.Τα τίμια λόγια του Προδρόμου ενοχλούσαν τους αμαρτωλούς Φαρισαίους και τον βασιλιά Ηρώδη, ο οποίος και τον φυλάκισε.
Σε κάποια γιορτή των γενεθλίων του, ο Ηρώδης ζήτησε από την Σαλώμη, την κόρη του, να του χορέψει και της υποσχέθηκε με όρκο να της δώσει ό,τι του ζητήσει.
Η Ηρωδιάς, η μητέρα της, που φθονούσε τον Ιωάννη, είπε στην κόρη της να ζητήσει το κεφάλι του προφήτου μέσα σ’ ένα πιάτο. Το μαρτυρικό αυτό τέλος, είχε ο προφήτης και πρόδρομος Ιωάννης. Το άγιο σώμα του ενταφιάστηκε με τιμές από τους μαθητές του και συγκαταλέχθηκε στην χορεία των μεγάλων Αγίων της Εκκλησίας μας.
- 1. Σύλληψις του Τιμίου Προδρόμου – 23 Σεπτεμβρίου
- 2. Σύναξις του Τιμίου Προδρόμου – 7 Ιανουαρίου
- 3. Α΄ και Β΄ εύρεσις της τιμίας κεφαλής του Προδρόμου – 24 Φεβρουαρίου
- 4. Γ΄ σχέσις Τιμίας κεφαλής του Προδρόμου – 25 Μαΐου
- 5. Το Γενέσιον του Τιμίου Προδρόμου – 24 Ιουνίου
- 6. Αποτομή της τιμίας κεφαλής του Προδρόμου – 29 Αυγούστου