Ένα από τα ιδανικά φαγητά για τις κρύες ημέρες που διανύουμε είναι οι σούπες! Πολλά παιδιά βέβαια, δεν είναι και φανατικοί θαυμαστές αυτού του γεύματος όμως συνδυάζοντας διάφορα συστατικά μπορείτε να φτιάξετε ένα λαχταριστό πιάτο που σίγουρα θα μπουν στον πειρασμό να το δοκιμάσουν!
Το μυστικό για μια επιτυχημένη σούπα
Το μυστικό επιτυχίας, είναι ένας σπιτικός ζωμός. Σιγοβράζοντας για αρκετή ώρα κόκκαλα από κοτόπουλο, γαλοπούλα, αρνί ή μοσχάρι, ανακατεμένα με μια χούφτα από χοντροκομμένα λαχανικά, όπως καρότα, κρεμμύδια, σέλινο, αλάτι και καρυκεύματα, θα έχετε έτοιμη τη βάση για μια θρεπτική και απόλυτα υγιεινή σπιτική σούπα. Ο ζωμός αυτός μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο ή την κατάψυξη για αρκετό καιρό.
Πατατόσουπα με κρεμμύδι
Τι θα χρειαστείτε
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 4 πατάτες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2 πράσα (χρησιμοποιείτε μόνο το άσπρο μέρος)
- 4 φλιτζάνια νερό
- 1/2 φλιτζάνι γάλα συμπυκνωμένο
- 1/2 φλιτζάνι τυρί τριμμένο
- μαϊντανός
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα, βάζετε λάδι και σοτάρετε τις πατάτες, το κρεμμύδι και τα πράσα χοντροκομμένα. Προσθέτετε το νερό, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 30-35΄. Βάζετε το μείγμα στο μπλέντερ και το πολτοποιείτε έως ότου γίνει παχύρρευστη κρέμα. Στη συνέχεια, το ρίχνετε και πάλι στην κατσαρόλα. Όταν αρχίσει να βράζει, προσθέτετε το γάλα και το τυρί και αφήνετε να σιγοβράσει για 2-3΄. Κατεβάζετε από τη φωτιά, γαρνίρετε με μαϊντανό ή άνηθο και σερβίρετε.
Σούπα με κριθαράκι, λαχανικά και μοσχάρι
- 200 γρ. βούτυρο
- 800 γρ. μοσχάρι από το ποντίκι,κομμένο σε ισόποσες μερίδες (ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να το κάνει για εσάς)
- 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
- 2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε ροδέλες
- 1 μικρό λάχανο άσπρο, ψιλοκομμένο
- 2 κολοκυθάκια κομμένα σε χονδρές φέτες
- 1 μικρή σελινόριζα κομμένη σε μέτριους κύβους και καθαρισμένη από την εξωτερική φλούδα
- 1 πράσο κομμένο σε ψιλές φέτες
- 1 μικρή τομάτα κομμένη στα 4
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 φύλλο δάφνης
- 5-6 σπόρους πιπέρι
- 1 κύβο βοδινού
- 160 γρ. κριθαράκι μέτριο
- 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- 150 γρ. ξερή μυζήθρα τριμμένη
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε το βούτυρο, όλα τα κομμένα λαχανικά και τις μερίδες του κρέατος, αφού πρώτα το έχουμε βράσει και ξαφρίσει για 10 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Τα μαγειρεύουμε όλα μαζί έως ότου μαλακώσουν και στη συνέχεια προσθέτουμε τον κύβο βοδινού. Συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να καλυφθούν τα υλικά και προσθέ τουμε το αλατοπίπερο και τη δάφνη. Βράζουμε για 35-40 λεπτά, έως ότου το κρέας και τα λαχανικά μαγειρευτούν.Σουρώνουμε τον ζωμό όταν το κρέας και τα λαχανικά είναι έτοιμα, τον ρίχνουμε σε ένα βαθύ σκεύος και προσθέτουμε το κριθαράκι. Όταν το κριθαράκι βράσει, ρίχνουμε μέσα το βρασμένο κρέας και τα λαχανικά, και συνεχίζουμε το βράσιμο για 3-4 λεπτά ακόμα.Σε ένα ποτήρι νερού ρίχνουμε μία κουταλιά σούπας κορν φλάουρ και λίγο από τον ζωμό της σούπας. Ανακατεύουμε το μείγμα καλά με ένα κουτάλι και το ρίχνουμε στο κριθαράκι καθώς βράζει. Ανακατεύουμε έως ότου η σούπα χυλώσει ελαφρώς. Τέλος, ρίχνουμε την τριμμένη ξερή μυζήθρα και σερβίρουμε.
Σούπα με παντζάρι, λάχανο και μοσχάρι
Τι θα χρειαστείτε
- 800γρ. μοσχάρι σε μερίδες, βρασμένο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 καρότα τριμμένα
- 4 παντζάρια μέτρια, τριμμένα
- 1 πατάτα μεγάλη, τριμμένη
- 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 3 λίτρα ζωμό βοδινού
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- χυμό από 2 λεμόνια
- 1 λάχανο άσπρο ή κόκκινο μέτριο
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- γιαούρτι
- άνηθο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε 5 – 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, προσθέτετε το βρασμένο μοσχαράκι και σοτάρετε πολύ καλά από όλες τις πλευρές, για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα ρίχνετε στην κατσαρόλα και σοτάρετε για 2 λεπτά ακόμη. Στη συνέχεια προσθέτετε τα καρότα, τα παντζάρια, την πατάτα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 10 λεπτά. Ρίχνετε τον πελτέ, το ζωμό βοδινού, τη ζάχαρη, το χυμό από 2 λεμόνια, αλατοπιπερώνετε και τα αφήνετε να πάρουν βράση. Κόβετε το λάχανο σε λεπτές φέτες και το προσθέτετε στην κατσαρόλα. Χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να μαγειρευτούν για 40 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα λαχανικά. Προσθέτετε στη σούπα λίγο άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Μοιράζετε τη σούπα σε πιάτα, βάζετε σε καθένα από 1 κουταλιά γιαούρτι και 1 φέτα λεμόνι, πασπαλίζετε με άνηθο, περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρετε.