OLD HELLO 2

Ανδρική τριχόπτωση: αίτια και μέθοδοι αντιμετώπισης

Η πτώση των μαλλιών είναι μία φυσιολογική διαδικασία, που διασφαλίζει την ανανέωσή τους. Κατά μέσο όρο χάνουμε καθημερινά περίπου 50-100 τρίχες, αν και το φθινόπωρο συνήθως η τριχόπτωση αυξάνεται.

Η τριχόπτωση μπορεί να είναι απόρροια κληρονομικότητας, ορμονικών αλλαγών, ιατρικών παθήσεων ή φαρμακευτικής αγωγής. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, ξεφεύγει από τα φυσιολογικά και γίνεται παθολογική κατάσταση.

Η απώλεια των μαλλιών είναι ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ανδρικός πληθυσμός. Είναι ενδεικτικό ότι περίπου 50% των ανδρών έχουν πιθανότητα εμφάνισης αλωπεκίας μέχρι την ηλικία των 50 ετών, δηλαδή γενικευμένης ή κατά τόπους απώλεια μαλλιών.

Τα αίτια της τριχόπτωσης

Αυτό το τόσο κοινό πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε ορμονικούς παράγοντες, χρόνιες φλεγμονές, παθήσεις του θυρεοειδούς, υπερβιταμίνωση Α, ανεπάρκεια σιδήρου και κακή θρέψη. Επίσης, να αποτελεί αντίδραση σε φαρμακευτική αγωγή ή στο σωματικό και ψυχικό στρες. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις τα αίτια είναι κυρίως κληρονομικά.

Στο θύλακο της τρίχας η τεστοστερόνη, με τη δράση του ενζύμου 5α-αναγωγάση (5α-reductase), μετατρέπεται στο ισχυρότατο παράγωγό της, την διυδροτεστοστερόνη (DHT), που είναι υπεύθυνη για την ανδρογενετική αλωπεκία. Έτσι, όσοι έχουν κληρονομήσει το ένζυμο στους θυλάκους της τρίχας, παρουσιάζουν κάποια στιγμή αλωπεκία, ποσοστό που μέχρι την ηλικία των 70 ετών, φτάνει το 80% των ανδρών.

Μέθοδοι αντιμετώπισης

Καθώς η αλωπεκία έχει, επίσης, σημαντικές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις για τους ασθενείς, οι ειδικοί προτείνουν μία σειρά από θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν τους άνδρες να διατηρήσουν τα μαλλιά τους γερά και υγιή ή να αποκτήσουν νέα.

Τοπική φαρμακευτική αντιμετώπισηενέσιμα διαλύματα που εγχέονται τοπικά με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας, θεραπεία με λέιζερβελονισμόςμεταμόσχευση μαλλιών, είναι μερικές από τις μεθόδους που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της αλωπεκίας.

Ωστόσο, το μέλλον προμηνύεται  αισιόδοξο, αφού οι ερευνητές στρέφονται στη χρήση βλαστοκύτταρων (stem cells), τα οποία έχουν την ικανότητα να παρέχουν διαφορετικούς τύπους κυττάρων, σύμφωνα με τις ανάγκες του οργανισμού. Στις σχετικές εργαστηριακές έρευνες, όταν πολυδύναμα κύτταρα που υπάρχουν στους θύλακες των τριχών απομονωθούν από το ένα ποντίκι και μεταμοσχευτούν στο άλλο, έχουν την ικανότητα να παράγουν νέα τριχοφυΐα. Στα πειράματα, τα μεταμοσχευθέντα κύτταρα αναπτύχθηκαν σε νέα τριχοθυλάκια. Οι επιστήμονες εστιάζουν στη διέγερσή τους, με σκοπό την παραγωγή ώριμων τριχοθυλακίων και τελικών τριχών, μία μέθοδος που είναι ακόμη σε διαδικασία ερευνών και δοκιμών.

Επίσης, η κλωνοποίηση τριχοθυλακίων θα είναι πιθανότατα το μεγάλο βήμα εξέλιξης στη μεταμόσχευση μαλλιών. Πρόκειται για τη διαδικασία εξαγωγής κυττάρων από τα τριχοθυλάκια, ο πολλαπλασιασμός τους στο εργαστήριο και η επαναφύτευσή τους στο τριχωτό, ώστε να συνεχίσουν την παραγωγή νέων τριχοθυλακίων και επομένως νέας τριχοφυΐας. Με την κλωνοποίηση τριχοθυλακίων, ακόμη και όσοι δεν διαθέτουν επαρκή δότρια περιοχή από άποψη αποθεμάτων, θα μπορούν να είναι υποψήφιοι για μεταμόσχευση μαλλιών. Η διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο.

http://citykidsguide.com