OLD HELLO 2

Πώς θα βελτιώσετε την ψυχολογία σας

Είναι αλήθεια ότι όλοι θέλουμε να έχουμε καλή ψυχολογία, αλλά συχνά τα προβλήματα και οι καταστάσεις της καθημερινότητας μας φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Αυτό που πρέπει όμως να κατανοήσουμε, είναι ότι ο υγιής τρόπος σκέψης θα μας κάνει να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες πιο εύκολα.

Στην προσπάθεια αυτή, θα πρέπει να εκτιμάμε ό,τι καλό έχουμε, να είμαστε ρεαλιστές και ειλικρινείς με τον εαυτό μας, ώστε να απολαμβάνουμε πραγματικά τη ζωή.
Ορισμένες απλές αλλαγές στον τρόπο που σκέφτεστε, κινείστε, ενεργείτε ή και στις καθημερινές σας συνήθειες, θα βοηθήσουν να αναπτερώσετε το ηθικό σας και να βρείτε τη χαμένη σας διάθεσή.

Η αξία της ευγνωμοσύνης

Πρέπει όλοι μας καθημερινά να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας πόσο ευγνώμονες είμαστε για όσα έχουμε. Αυτή η διαδικασία συμβάλει και στην καλή ψυχολογία. Αντίθετα, το να εστιάζουμε σε όσα δεν έχουμε, μας προκαλεί δυστυχία. Νιώστε ευγνώμονες για την υγεία, την οικογένεια, τους φίλους, τη δουλειά σας και ό,τι άλλο καλό έχετε στη ζωή σας. Τις περισσότερες φορές έχουμε την πραγματική ευτυχία δίπλα μας και δεν μπορούμε να το δούμε.

Θέστε ρεαλιστικούς στόχους

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι που βάζουν στόχους νιώθουν καλά για τον εαυτό τους και τη ζωή. Είναι σημαντικό να θέτουμε στόχους, γιατί έτσι προσπαθούμε, εξελισσόμαστε και δίνουμε νόημα στη ζωή μας. Είναι, όμως, εξίσου σημαντικό οι στόχοι μας να είναι ρεαλιστικοί, συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι. Σε διαφορετική περίπτωση η απογοήτευση είναι μεγαλύτερη. Θέτοντας μικρούς και βραχυπρόθεσμους στόχους, αυτόματα θα νιώσετε ικανοποίηση και θα πάρετε ώθηση για να προχωρήσετε στον επόμενο και μεγαλύτερο στόχο.

Ακούστε τις ανάγκες σας

Το να καταπιέζεστε να κάνετε πράγματα, οδηγεί αυτόματα σε κακή ψυχολογία. Αν π.χ. δεν θέλετε να κάνετε κάτι, μη βάζετε τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές σας. Συχνά, στο πλαίσιο μία σχέσης συμβιβαζόμαστε ή καταπιέζουμε τον εαυτό και τα συναισθήματά μας. Θέστε όρια στις σχέσεις σας και βεβαιωθείτε ότι οι συμβιβασμοί γίνονται και από τις δύο μεριές.

Αδράξτε τη μέρα

Μην σκέφτεστε το παρελθόν και μην ζείτε για το μέλλον. Μην αφήνετε τις μέρες να περνούν ανεκμετάλλευτες. Αδράξτε τη μέρα και κάνετε τώρα όσα θέλετε, χωρίς να αναβάλλετε.
Πώς θα βελτιώσετε την ψυχολογία σας

Σωματική δραστηριότητα

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα γενικά, μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά σε περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης. Ξεκινήστε από το πρωί με ένα τζόκινγκ, που σας ενεργοποιεί ή τουλάχιστον με πρωινές διατάσεις για 10 λεπτά, ώστε να βελτιωθεί η διάθεσή σας. Η πρωινή γυμναστική είναι ευεργετική στην ψυχολογία. Επίσης, το γρήγορο περπάτημα για 35 λεπτά την ημέρα, 5 φορές την εβδομάδα, βελτιώνει την ψυχολογία. Εκμεταλλευθείτε κάθε περίπτωση που θα σας βάλει σε κίνηση, όπως μία μεγαλύτερη βόλτα με το σκύλο ή να χρησιμοποιήσετε τα σκαλιά αντί για το ασανσέρ.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας μετά από μια δύσκολη ημέρα. Η καλύτερη φροντίδα για τον εαυτό σας είναι όταν απολαμβάνετε να περνάτε χρόνο μόνοι σας. Ένα ζεστό μπάνιο είναι το καλύτερο αντίδοτο σε μια μέρα ή εβδομάδα γεμάτη άγχος. Κάντε μία βόλτα με το ποδήλατο, διαβάστε ένα καλό βιβλίο, αλλά κυρίως, φροντίστε να σκέφτεστε και να ικανοποιείτε τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας.

Βόλτα στη φύση

Μια βόλτα στη φύση αυξάνει τα επίπεδα της νορεπινεφρίνης, ενός χημικού που βοηθά τον εγκέφαλο να διαχειριστεί το άγχος, ενώ οι δραστηριότητες εκτός σπιτιού ενισχύουν την καλή διάθεση, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Σωστή διατροφή

Μελέτες έχουν συσχετίσει τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες με καλύτερη και πιο αισιόδοξη διάθεση. Από την άλλη, οι παχυντικές τροφές συμβάλλουν στην ένταση και το άγχος. Η διατροφή αποτελεί σύμμαχο στην καλή ψυχολογία και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Οι διατροφικές μας επιλογές έχουν άμεση σχέση με τη διάθεσή μας, αφού κάποιες από τις τροφές που καταναλώνουμε συμβάλλουν στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος και τη ρύθμιση της διάθεσης.

Χόμπι

Απασχοληθείτε με ένα νέο χόμπι, κάτι που πραγματικά σας ενθουσιάζει. Τα χόμπι απομακρύνουν την ένταση, χαλαρώνουν και προλαμβάνουν τις αρνητικές συνέπειες του στρες. Οι δραστηριότητες που μας ευχαριστούν λειτουργούν θεραπευτικά για το σώμα και το πνεύμα.

Κοινωνικές συναναστροφές

Οι θετικές κοινωνικές επαφές μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη διάθεσή σας. Η κοινωνική επαφή είναι ένας βασικός παράγοντας για τη συναισθηματική ευεξία. Οι πιο χαρούμενοι άνθρωποι έχουν ισχυρές κοινωνικές σχέσεις.

http://citykidsguide.com