LIFE & STYLE

Τσικνοπέμπτη σημαίνει παϊδάκια: 3 συνταγές για να γλύφετε και τα δάχτυλά σας!

Τσικνοπέμπτη σημαίνει παϊδάκια: 3 συνταγές για να γλύφετε και τα δάχτυλά σας!

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι Τσικνοπέμπτη χωρίς παϊδάκια είναι σαν σκορδαλιά χωρίς σκόρδο! Παϊδάκια αρνίσια, χοιρινά, κοτόπουλου, δεν έχει σημασία, αρκεί να είναι καλοψημένα και ζουμερά. Όποια από τα τρία και αν είναι τα αγαπημένα σας, λοιπόν, σας έχουμε από μία συνταγή για να γλείφετε και τα δάχτυλά σας. Συνιστούμε, βέβαια, να τις κάνετε όλες για να μη μείνει κανείς παραπονεμένος.

Αρνίσια παϊδάκια με σάλτσα BBQ

Τι χρειαζόμαστε

  • 2 κιλά αρνίσια παϊδάκια
  • 1 ματσάκι ρίγανη φρέσκια ψιλοκομμένη
  • 1 ματσάκι θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • Eλαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • Aλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την σάλτσα BBQ:

  • Ελαιόλαδο
  • 1 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 1/4 της κουταλιάς του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά του γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • 1 κουταλιά του γλυκού καυτερή πάπρικα
  • 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη καστανή
  • 4 κουταλιές της σούπας ξύδι κόκκινο
  • 4 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο
  • 4 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ
  • 2 φλιτζάνια νερό

Τι κάνουμε

Το προηγούμενο βράδυ, αλατοπιπερώνουμε τα παϊδάκια, πασπαλίζουμε με ρίγανη και θυμάρι, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να πάνε παντού τα υλικά της μαρινάδας. Αφήνουμε τα παϊδάκια στο ψυγείο, σκεπασμένα σε ένα μπολ, μέχρι την επόμενη μέρα που θα τα μαγειρέψουμε.

Σε ένα κατσαρολάκι, σωτάρουμε το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σωτάρουμε για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράζει σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κάπου κάπου, ώσπου να δέσει όσο θέλουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς με ένα άδειο ταψί στο μεσαίο ράφι. Όταν φτάσει τη θερμοκρασία, γυρίζουμε στο γκριλ. Απλώνουμε τα παϊδάκια στη σχάρα και τη βάζουμε στο ράφι πάνω από το ταψί. Ψήνουμε ώσπου να πάρουν χρώμα (15-20 λεπτά), γυρίζουμε από την άλλη και ψήνουμε για ακόμη 15-20 λεπτά.

Όταν είναι έτοιμα τα ρίχνουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με λαδόκολλα, ραντίζουμε με λεμόνι και σερβίρουμε μαζί με ένα μπολ που περιέχει τη σάλτσα μας.

Χοιρινά παϊδάκια καραμελωμένα

Τι χρειαζόμαστε

  • 2 κιλά χοιρινά παϊδάκια
  • 1/2 φλυτζάνι μέλι
  • 1 φλυτζάνι ξύδι βαλσάμικο
  • 1 κουταλιά της σούπας κύμινο
  • 1/2 κουταλιά της σούπας μοσχοκάρυδο
  • 1 κουταλιά της σούπας πάπρικα καπνιστή
  • 1 κουταλιά της σούπας σκόρδο σε σκόνη
  • 2 κουταλιές της σούπας θυμάρι
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τι κάνουμε

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά το μέλι με το βαλσάμικο μέχρι να έχουμε ένα ομογενές μείγμα. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το κύμινο, την πάπρικα, το μοσχοκάρυδο και το σκόρδο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς. Απλώνουμε τα παϊδάκια σε ένα ταψί (σε λαδόκολλα), αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε με τα χέρια να πάνε παντού.

Ψήνουμε στο ράφι κάτω απ’ το μεσαίο για 30 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί, αλείφουμε τα παϊδάκια με το μείγμα μελιού-βαλσάμικου και από τις δύο πλευρές και ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμη, ώσπου να καραμελώσουν απ’ έξω.

Παϊδάκια κοτόπουλου με πορτοκάλι

Τι χρειαζόμαστε

  • 1 μεγάλο κοτόπουλο (1,8 με 2 κιλά) ελευθέρας βοσκής κομμένο σε παϊδάκια
  • 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
  • 1 κουταλιά του γλυκού ρίγανη
  • 1 κουταλιά του γλυκού κουρκουμά
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού κάρδαμο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τι κάνουμε

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα και τη μαρινάδα από το πρωί. Στο μούλτι, χτυπάμε τον χυμό πορτοκαλιού, το μισό ελαιόλαδο,τη ρίγανη, τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού και τον κουρκουμά μέχρι να έχουμε ένα ομογενές μείγμα.

Βάζουμε το μισό μείγμα στο ψυγείο και με το άλλο αλείφουμε τα παϊδάκια με τα χέρια μέσα σε ένα βαθύ μπολ, ώστε να πάει η μαρινάδα παντού. Σκεπάζουμε με μεβράνη και βάζουμε τα παϊδάκια στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα μαγειρευτούν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και βγάζουμε τη σάλτσα απ’ το ψυγείο ώστε να έρθει σε θεμοκρασία δωματίου. Στραγγίζουμε τα παϊδάκια, τα απλώνουμε σε ένα ταψί (πάνω σε λαδόκολλα), αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά στις αντιστάσεις (πάνω-κάτω), μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο.

Όταν είναι έτοιμα τα παϊδάκια, τα βάζουμε σε μια πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα που κρατήσαμε.

Καλά τσικνίσματα!

http://mama365.gr