Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Σαρακοστής και είναι η μέρα που τα νηστίσιμα φαγητά έχουν την τιμητική τους. Η παραδοσιακή λαγάνα, ο χαλβάς, η ταραμοσαλάτα, τα θαλασσινά, είναι μερικά από τα παραδοσιακά εδέσματα που δεν λείπουν από το σαρακοστιανό τραπέζι. Καθώς οι προμήθειες πρέπει να γίνουν από σήμερα, ας προγραμματίσουμε τι μας χρειάζεται για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.
Λαγάνα
Η παραδοσιακή λαγάνα, δηλαδή το ψωμί με την ωραία τραγανή κρούστα, που παρασκευάζεται χωρίς προζύμι, είναι βασική επιλογή για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και συνοδεύει όλα τα νηστίσιμα εδέσματα.
Ταραμάς
Φτιάχνεται από αλατισμένα αβγά μπακαλιάρου ή κυπρίνου, που έπειτα από διάφορες διεργασίες, αποκτούν τη μορφή που γνωρίζουμε. Είναι καλή πηγή βιταμίνης Α και D, μαγνήσιου, ψευδάργυρου, κάλιου και φώσφορου, αλλά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, που μπορεί να ξεπερνούν τις 100 σε μια κουταλιά.
Ντολμαδάκια γιαλαντζί
Από τα πιο παραδοσιακά σαρακοστιανά φαγητά, τα ντολμαδάκια, τυλιγμένα με αμπελόφυλλα, δεν λείπουν από το γιορτινό τραπέζι. Ένα πιάτο θρεπτικό, με απλό υλικά και πολλούς τρόπους παρασκευής, που όμως χρειάζεται υπομονή στο τύλιγμα.
Καλαμαράκια – χταπόδι – σουπιές
Αποτελούν κλασικούς γευστικούς μεζέδες για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Όπως και να φτιάξετε αυτά τα θαλασσινά, στη σχάρα, βραστά, ψητά, μαγειρευτά (με πατάτες ή κοφτό μακαρονάκι και σάλτσα), τηγανητά, στο φούρνο με μυρωδικά, κρασάτα, σίγουρα θα τα απολαύσετε.
Γαρίδες – καραβίδες
Οι γαρίδες μέτριου μεγέθους είναι η πιο προσιτή επιλογή, τις οποίες μπορείτε να απολαύσετε βραστές με αρκετό λαδολέμονο. Τα μεγαλύτερα μεγέθη γαρίδας και καραβίδας ανεβαίνουν σε τιμή, αλλά όταν ψήνονται στη σχάρα, γίνονται ένας πεντανόστιμος μεζές.
Μύδια
Φρέσκα ή κατεψυγμένα, αχνιστά ή σε ένα ωραίο μυδοπίλαφο, μεζές ή κυρίως, όπως και να τα φτιάξετε θα αφήσουν το στίγμα τους στο τραπέζι με τη χαρακτηριστική νοστιμιά τους. Μοναδικό μείον στην επιλογή τους αν βρείτε φρέσκα είναι το μπελαλίδικο καθάρισμα.
Χαλβάς
Φτιαγμένος από ταχίνι, γνωστός και ως χαλβάς του μπακάλη (επειδή παλαιότερα τον πουλούσαν στα μπακάλικα), ο χαλβάς είναι ένα από τα πιο υγιεινά νηστίσιμα επιδόρπια. Μπορείτε να τον απολαύσετε σκέτο και βέβαια, σε πολλές διαφορετικές γεύσεις, όπως με αμύγδαλα, με κακάο, με μαστίχα, με πολτό φρούτων, κ.ά.
Tip
Πολλά από τα σαρακοστιανά εδέσματα έχουν υψηλή θερμιδική αξία, επομένως η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο, ειδικά αν βρίσκεστε σε προσπάθεια απώλειας βάρους.