Η αλήθεια είναι ότι ως προς την υγεία, η νηστεία φαίνεται να έχει πολλαπλά οφέλη. Βασίζεται κατά κύριο λόγο στην κατανάλωση φυτικών τροφών, ενώ εμπεριέχει ελάχιστα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως τα θαλασσινά και το μέλι. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μία χορτοφαγική διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και να βελτιώσει άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη και βελτιώνοντας τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Επίσης, η κατανάλωση φυτικής προέλευσης προϊόντων, όπως λιναρόσπορος, σπόροι chia, μακαντέμια, βραζιλιάνικα καρύδια, κέιλ, ραπανάκια, κ.α., μπορεί να συμβάλλει στην εξουδετέρωση φλεγμονών.
Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι συγκεκριμένες ηλικιακές και ευπαθείς ομάδες, όπως μωρά, έγκυες, θηλάζουσες, ηλικιωμένοι, άτομα με προβλήματα υγείας, καλό είναι να αποφεύγουν την αυστηρή ή παρατεταμένη νηστεία, καθώς υπάρχει περίπτωση επιπλοκής στην υγεία τους.
Η διατροφή της Σαρακοστής
Αν θέλουμε να ακολουθήσουμε τη νηστεία της Σαρακοστήw, θα πρέπει να αφήσουμε έξω από τη διατροφή μας τα ζωικά προϊόντα, δηλαδή κρέας, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά. Μπορούμε όμως, να καταναλώσουμε μαλάκια (χταπόδι, καλαμάρι, σουπιά), οστροκόδερμα (γαρίδα, καραβίδα, αστακός) και οστρακοειδή (κυδώνια, μύδια, γυαλιστερές). Φυσικά μία θέση στο τραπέζι μας έχουν τα ζυμαρικά, τα όσπρια, τα λαχανικά, το ψωμί, το λάδι, οι ελιές και τα φρούτα.
Στη διάρκεια της νηστείας μειώνεται η βασική πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου (κρέας), ασβεστίου (γαλακτοκομικά), βιταμίνης Β12 και Β2 (κρέας και γάλα αντίστοιχα) και αντιοξειδωτικού CLA, συζευγμένο λινελαϊκο οξύ (κρέας και αυγό). Επομένως, καλό είναι να έχουμε υπόψη κάποιες διατροφικές συμβουλές, που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε καλύτερη πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό.
Πρωτεΐνη
Τα θαλασσινά αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνη, όπως επίσης και τα όσπρια, τα οποία σε συνδυασμό με ρύζι ή δημητριακά, παρέχουν πρωτεΐνη εφάμιλλη του κρέατος.
Σίδηρος
Ο σίδηρος υπάρχει σε τροφές όπως τα όσπρια, τα οστρακοειδή, το ταχίνι, το σπανάκι και οι ξηροί καρποί. Ωστόσο, καθώς ο σίδηρος που λαμβάνουμε από φυτικές πηγές απορροφάται σε πολύ μικρότερο βαθμό από τον οργανισμό σε σχέση με το ζωικό σίδηρο, θα πρέπει να καταναλώνουμε τα παραπάνω τρόφιμα μαζί με βιταμίνη C, δηλαδή προσθέτοντας χυμό λεμονιού ή τρώγοντας συνδυαστικά ντομάτα, πιπεριά, μπρόκολο, κουνουπίδι, φράουλες, ακτινίδιο.
Ασβέστιο
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, ο χαλβάς, το σουσάμι, είναι καλές πηγές ασβεστίου και μας δίνουν την απαραίτητη ποσότητα λόγω μη κατανάλωσης γαλακτοκομικών.