Αγκινάρες γεμιστές με λαχανικά και πλιγούρι
Μπορείτε να σερβίρετε το πιάτο ως ορεκτικό. Από τη γέμιση μπορείτε να αφαιρέσετε το πλιγούρι.
Υλικά (6 μερίδες)
- 12 αγκινάρες
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- ½ φλ. λευκό κρασί
- 1½ φλ. νερό
- 2 καρότα σε κυβάκια
- 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο σε κυβάκια
- θυμάρι
- 1 φύλλο δάφνης
- χυμό λεμονιού
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη γέμιση
- 200γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
- 1 καρδιά μαρουλιού ψιλοκομμένη
- 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- ½ φλ. λευκό κρασί
- 4 κ.σ. πλιγούρι
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Eκτέλεση
Καθαρίζoυμε τις αγκινάρες από τα σκληρά φύλλα και το χνούδι -αν έχουν- με ένα κουταλάκι. Τις ρίχνουμε σε νερό μαζί με χυμό λεμονιού και μια κουταλιά αλεύρι για να μη μαυρίσουν, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Ζεσταίνουμε τρεις κουταλιές σούπας από το λάδι και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα σβήνουμε με το κρασί και σιγοβράζουμε για 15’. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, ανακατεύουμε το πλιγούρι, τα μανιτάρια και το μαρούλι, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση.
Γεμίζουμε τις αγκινάρες με το μείγμα και τις βάζουμε σε μία πλατιά κατσαρόλα. Αν περίσσεψε γέμιση, τη μοιράζουμε γύρω από τις αγκινάρες. Ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα, το θυμάρι, τη δάφνη, το κρασί, το νερό και το λάδι και αλατοπιπερώνουμε.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 40’-45’. Σερβίρουμε τις αγκινάρες χλιαρές, μαζί με την αρωματική σάλτσα.
Γεμιστοί κολοκυθοανθοί με ρύζι και μυρωδικά
Μία ενδιαφέρουσα πρόταση για τα πιο ιδιαίτερα, νόστιμα και μυρωδάτα γεμιστά.
Υλικά (4 μερίδες)
- 30 κολοκυθοανθούς, πλυμένους και καθαρισμένους
- 250γρ. ρύζι καρολίνα
- 2 κρεμμύδια τριμμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- 3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ρύζι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τα μυρωδικά και τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Γεμίζουμε τους κολοκυθοανθούς με το μείγμα (περίπου 1-1½ κ.σ. στον καθένα), διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα σε σχήμα σταυρού και τους τοποθετούμε σε κατσαρόλα, τον έναν δίπλα στον άλλον, χωρίς κενά.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και τοποθετούμε από πάνω ένα πιάτο για να μην ανοίξουν στο βράσιμο. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα ζεστό νερό μέχρι να καλυφθεί το πιάτο, σκεπάζουμε και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 25’-30’, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να φουσκώσει το ρύζι.
Σερβίρουμε τους κολοκυθοανθούς ζεστούς ή κρύους.