Ζητήσαμε από την παιδοδιαιτολόγο κ. Ελένη Κουή να μας προτείνει τις καλύτερες τροφές που θα προστατεύσουν το ανοσοποιητικό των παιδιών μας και το δικό μας τον φετινό χειμώνα και τη ρωτήσαμε αν ο ζωμός από κόκαλα, όπως βρήκαν πρόσφατα οι ειδικοί, αποτελεί “φάρμακο” για τον οργανισμό:
Πολλά έχουν γραφτεί τελευταία για τον ζωμό κοκάλων. Κόκαλα πουλερικών ή βόειων κρεάτων βράζονται με μυρωδικά και μπαχαρικά μέχρι το σημείο που το κόκαλο θα σπάσει. Θεωρείται, λοιπόν, πως τότε τα κόκαλα απελευθερώνουν θρεπτικά συστατικά, όπως κολλαγόνο, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καλά αμινοξέα, μεδούλι, μέταλλα όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο. Όλα αυτά στοιχεία που μπορεί βοηθούν στην τόνωση του ανοσοποιητικού. Από πολλούς θεωρείται το νέο διατροφικό ‘όπλο’. Βέβαια εδώ να προσθέσουμε πως τα ίδια θρεπτικά συστατικά τα έχουμε διαθέσιμα και από άλλα τρόφιμα στην διατροφή μας.
Για να απαντήσουμε στο θέμα του ζωμού από κόκαλα, δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες που να αποδεικνύουν πως η σύσταση του ζωμού είναι τόσο μοναδική και ευεργετική για το ανοσοποιητικό. Πέραν αυτού, όμως, ο ζωμός κόκαλου μπορεί να περιέχει κάποια επικίνδυνα στοιχεία, καθώς στα κόκαλα αποθηκεύονται βαρέα μέταλλα, ειδικά μόλυβδος. Όταν μαγειρεύουμε τον ζωμό, ο μόλυβδος απελευθερώνεται και σύμφωνα με έρευνα στο περιοδικό Food & Nutrition Research 2017, ο ζωμός από κόκαλα κοτόπουλου περιείχε 10 φορές περισσότερο μόλυβδο από το σκέτο νερό.
Προσοχή λοιπόν στην κατανάλωση τέτοιων γευμάτων γιατί εκτός από την αμφίβολη διατροφική τους αξία μπορεί να περιέχουν και επικίνδυνα συστατικά.
Πάμε να δούμε κάποιους άλλους διατροφικούς θησαυρούς για το ανοσοποιητικό μας!
Κεφίρ
Ένα είδος ξινόγαλα που έχει υποστεί ζύμωση. Μπορεί να είναι μέρος του πρωινού ή ενός σνακ το απόγευμα με φρούτο. Μια μερίδα περίπου θα ήταν στα 150-170 μλ . Έχει μεγάλη αντιοξειδωτική δράση και βοηθάει στην άμυνα του οργανισμού και σε περιπτώσεις άσθματος και αλλεργιών.
Μανιτάρια
Τα μανιτάρια που είναι τόσο εύκολο να προστεθούν σε ποικιλία γευμάτων από μακαρονάδες, ομελέτες και σούπες περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών που έχουν την ικανότητα να θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθούν στην καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος.
Γλυκοπατάτα
Μια πατάτα όλο υγεία! Συγκεκριμένα η μεγάλη της περιεκτικότητά σε βιταμίνη C , βιταμίνη Α και πολυφαινόλες την καθιστά απαραίτητο τρόφιμο για μικρούς και μεγάλους! Συνοδευτικά στο πιάτο σας, σαν πατατάκια σνακ ή και σούπα για τον χειμώνα είναι το τέλειο φαγητό-φάρμακο!
Λιπαρά ψάρια
Να ξανατονίσουμε την σημασία κατανάλωσης 1-2 μερίδων την εβδομάδα ( ανάλογα την ηλικία) σε λιπαρά ψάρια. Σολομός, πέστροφα, σαρδέλα, γαύρος, τόνος, σκουμπρί με την πλούσια περιεκτικότητα τους σε ω-3 λιπαρά αποτελούν άμυνα για τον οργανισμό τους χειμερινούς και όχι μόνο μήνες!
Ποικιλία λοιπόν και καλή οργάνωση στην κουζίνα και το πιάτο μας για ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα φέτος!
ΠΗΓΗ:INFOKIDS.GR