Με τον ερχομό ενός παιδιού στον κόσμο, κάθε γονιός αναλαμβάνει τη σωστή ανάπτυξη, διαπαιδαγώγηση και ομαλή ένταξη του παιδιού στο κοινωνικό σύνολο. Πιθανότατα, ωστόσο, ένας αποτυχημένος γάμος, η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των γονέων ή τα συναισθηματικά κενά τους, έχουν ως αποτέλεσμα την ασυνείδητη προσπάθεια τους να ζήσουν τη ζωή που δεν έζησαν μέσα από αυτή του παιδιού τους, παρεμβαίνοντας συνεχώς στις επιλογές του, σε κάθε τομέα της ζωής του.
Επιπλέον, ο χειριστικός γονέας θεωρεί ότι «θυσιάζεται» για να μεγαλώσει σωστά το παιδί του, ότι στερείται πράγματα που θα μπορούσε να απολαύσει και άρα εκείνο οφείλει να αποπληρώσει το «χρέος» του προς τον γονέα όταν μεγαλώσει.
Το παιδί νιώθει μόνιμα άγχος προκειμένου να ικανοποιεί τους γονείς του και να μη φανεί αχάριστο ή μη αντάξιο της ζωής που προσδοκά ο γονιός του για το ίδιο. Τυχόν αντίθεση του παιδιού, εκλαμβάνεται από τους γονείς ως αχαριστία, αδιαφορία ή έλλειψη αγάπης.
Τα αποτελέσματα στην ενήλικη ζωή
Όταν ένα παιδί μεγαλώνει με χειριστικούς γονείς καταλήγει να εξαρτάται πλήρως από αυτούς, αφού έχει μάθει να ακολουθεί τις επιθυμίες ή αποφάσεις τους, αγνοώντας τη δική του βούληση. Επομένως, ως ενήλικας πλέον, το παιδί δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της ζωής, να αναλάβει ευθύνες και να αυτονομηθεί.
Αν πάλι θελήσει να ακολουθήσει το δικό του δρόμο, αισθάνεται τύψεις που διαφωνεί και στεναχωρεί εκείνους που πάντα το βοηθούν, αλλιώς, βολεύεται σε αυτή την κατάσταση και συνεχίζει να ζει με τις έτοιμες λύσεις που του προσφέρουν οι γονείς του.
Επιπτώσεις στη ζωή του παιδιού στην ενήλικη ζωή
Χαμηλή αυτοπεποίθηση
Παιδί που βιώνει συνεχώς την απόρριψη και την κριτική του πιο κοντινού του ανθρώπου, κάνει κάθε βήμα αναρωτώμενο «μήπως έκανα λάθος;». Αντίκτυπος αυτής της σκέψης είναι η αδυναμία του ατόμου αυτού να εμπιστευθεί κάποιον άλλον.
Δυσκολεύεται να νιώσει οικειότητα
Ο χειριστικός γονιός είναι μεν αυτός που στηρίζει και βοηθά το παιδί του, αλλά πολλές φορές του συμπεριφέρεται σαν κάτι κατώτερο, που δεν είναι σε θέση να πάρει αποφάσεις, που είναι ανίκανο ή ενοχλητικό. Αυτά τα συναισθήματα δυσκολεύουν το παιδί στο να εμπιστευθεί τους άλλους να νιώσει σημαντικό και να αφεθεί, ώστε να αισθανθεί την οικειότητα σε ένα περιβάλλον ή ένα άλλο πρόσωπο.
Αναζητά συνεχώς την αποδοχή
Το παιδί έχει στερηθεί την αίσθηση της ικανοποίησης. Ένας χειριστικός γονιός σπάνια λέει «μπράβο». Η ανάγκη να αποδείξει στον γονιό πως αξίζει και πως όσα πίστευε για εκείνον είναι λάθος, θα το ακολουθεί για όλη του ζωή.
Διαχείριση από την πλευρά του παιδιού
Το παιδί θα πρέπει να πάψει να επωφελείται από τις έτοιμες λύσεις και την βοήθεια που του παρέχει ο γονιός του, να ξεκινήσει να λαμβάνει αποφάσεις για την ζωή του, να αναλάβει την ευθύνη των πράξεων του και να σταθεί στα πόδια του. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να εκφράσει την ευγνωμοσύνη στον γονιό του για όσα του έχει προσφέρει με ένα μεγάλο εγκάρδιο «ευχαριστώ».