ΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑ

Δανοί ερευνητές: Λιγότερο μολυσματική η «βρετανική» μετάλλαξη του ιού

Ο «βρετανικός» μεταλλαγμένος κορωνοϊός είναι λιγότερο μολυσματικός απ’ ό,τι πιστεύαμε, ωστόσο παραμένει πιο μολυσματικός από τα προηγούμενα στελέχη, υποστηρίζουν ερευνητές από τη Δανία.
Η ερευνητική ομάδα του State Serum Institute της Κοπεγχάγης, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της Tyra Grove Krause, μελέτησε στο εργαστήριο το στέλεχος του SARS-CoV-2 με τη μετάλλαξη B.1.1.7 που καταγράφηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία. Αρχικά ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, επικαλούμενος τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, είχε αναφέρει ότι το στέλεχος είναι 70% πιο μολυσματικό από τα προηγούμενα.

Έριξαν ακόμη περισσότερο την εκτίμησή τους
Στη συνέχεια έρευνα του London School of Hygiene and Tropical Medicine έκανε λόγο για μολυσματικότητα 56% μεγαλύτερη. Τώρα οι ερευνητές του ινστιτούτου της Δανίας έριξαν ακόμη περισσότερο την εκτίμησή τους, καθώς, αναλύοντας μεγαλύτερο όγκο δεδομένων από την εξέλιξη της πανδημίας, υπολόγισαν ότι το «βρετανικό» μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πιο μολυσματικό από τα προηγούμενα στελέχη κατά 36%.

 Ωστόσο, όπως επισήμανε η Krause, είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια πόσο μολυσματικός είναι ένας ιός, γεγονός που την ανάγκασε να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο «η πραγματική αύξηση» της μολυσματικότητας του «βρετανικού» στελέχους να κυμαίνεται από 20% έως 50%.

Για αυτό η ερευνήτρια συνέστησε να γίνουν περαιτέρω έρευνες, οι οποίες θα συμπεριλάβουν ακόμη περισσότερα ιατρικά στοιχεία από ανθρώπους που νόσησαν από τον κορωνοϊό με τη μετάλλαξη B.1.1.7.

ΠΗΓΗ:polismedia.gr