ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Διακοπές χωρίς το σκύλο σας – Τι να κάνετε για να μη νιώσει εγκατάλειψη

Για να περάσει καλά και το αγαπημενό σας τετράποδο όσο εσείς θα είστε διακοπές, καλό είναι να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

Διαμονή σε πανσιόν για σκύλους

Αν είναι η πρώτη φορά που θα πάτε τον σκύλο σας σε πανσιόν για σκύλους, καλό θα είναι να προηγηθεί, τουλάχιστον, μία διανυκτέρευση πριν φύγετε για τις διακοπές. Έτσι, ο σκύλος θα γνωρίσει το περιβάλλον όπου θα μείνει, τους ανθρώπους που θα έρθουν σε επαφή μαζί του, την καθημερινή ρουτίνα του, αλλά κυρίως, όταν έρθει η ώρα της διαμονής του εκεί, θα γνωρίζει ότι θα επιστρέψετε να τον πάρετε.

Επισκεφθείτε το χώρο για να βεβαιωθείτε ότι οι συνθήκες (σπιτάκια, προσωπικό, περιβάλλον) είναι κατάλληλες, ώστε η διαμονή του εκεί να είναι μία ευχάριστη εμπειρία. Αν αυτή η εμπειρία είναι ευχάριστη για τον σκύλο σας, θα μπορείτε να τον αφήνετε όταν χρειάζεται χωρίς ιδιαίτερο άγχος.

Φροντίστε να πάρετε μαζί το κρεβατάκι και τα αγαπημένα παιχνίδια του σκύλους σας, και επίσης, αφήστε κάτι που έχει τη μυρωδιά σας (μπλούζα, σεντόνι, κλπ).

Ενημερώστε το προσωπικό για τις συνήθειες του, αν φοβάται κάτι, ποιο είναι το καθημερινό του πρόγραμμα, αν έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, ώστε να μπορούν να παρέχουν στο σκύλο σας τις καλύτερες υπηρεσίες.

Σιγουρευτείτε ότι θα έχει τον δικό του χώρο για να παίξει, να φάει και να κοιμηθεί, καθώς η συγκατοίκηση με άλλους, άγνωστους σκύλους μπορεί να οδηγήσει τσακωμούς, κλπ.

Διακοπές χωρίς το κατοικίδιο - Τι να κάνετε για να μη νιώσει εγκατάλειψη

Φιλοξενία σε άλλο σπίτι

Αν πρόκειται να κρατήσει το σκύλο σας κάποιος φίλος ή συγγενής, καλό είναι να επισκεφθείτε το σπίτι του μερικές φορές, για να γνωρίσει το αγαπημένο σας κατοικίδιο το χώρο και να εξοικειωθεί με τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Στις πρώτες επισκέψεις θα είστε, βέβαια, και εσείς παρόντες, αλλά τις επόμενες αφήστε τον για λίγη ώρα και επιστρέψτε να τον πάρετε, ώστε να αρχίσει να συνηθίζει το περιβάλλον και να καταλαβαίνει ότι πάντα γυρίζετε να τον πάρετε.

Tips

  • Την ώρα του αποχωρισμού, μην δείξετε ότι στεναχωριέστε που τον αφήνετε, γιατί ο σκύλος θα το καταλάβει και θα αγχωθεί. Η συμπεριφορά σας θα πρέπει να είναι η συνηθισμένη, ώστε και το σκυλάκι να είναι σας ήρεμο.
  • Όταν επιστρέψετε από τις διακοπές, μπορεί να παρατηρήσετε κάποιες μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά του σκύλου σας, κάτι που είναι φυσικό και συνήθως διαρκεί λίγες μέρες. Αν,  όμως, διακρίνετε κάποια φοβία, επιθετικότητα ή έντονο γάβγισμα, θα πρέπει να μάθετε αν έχει συμβεί κάτι όσο λείπατε και να ζητήσετε τη βοήθεια ενός εκπαιδευτή για να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Αν πάλι πάρετε μαζί σας το σκύλο σας στις διακοπές, διαβάστε για χρήσιμα tips εδώ.

Πηγή: ygeiamou.grmypet.gr