ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διεθνής Ημέρα Γιόγκα: Ποια είναι τα οφέλη της στο σώμα και τη διάθεσή μας

Γιόγκα στα σανσκριτικά σημαίνει ένωση, σύνδεση. Είναι ένα πανάρχαιο φιλοσοφικό και πρακτικό σύστημα για την εσωτερική ενοποίηση του σώματος και του πνεύματος, του ανθρώπου και του σύμπαντος, του ανθρώπινου και του θεϊκού.

Η γιόγκα αποτελεί ένα είδος άσκησης που συνδέεται με την πνευματική, σωματική και ψυχική ηρεμία. Γνωρίζετε ποια είναι τα οφέλη της; Συνοπτικά, η γιόγκα διορθώνει τη στάση του σώματος, βοηθά στη σωστή αναπνοή, μειώνει το άγχος, βελτιώνει την ψυχική υγεία και την ποιότητα του ύπνου. Αλλά ας δούμε πιο αναλυτικά.

Βελτιώνει την ισορροπία και τη σταθερότητα

Αυξάνει τη δύναμη σε μεγάλες μυικές ομάδες λόγω των στάσεων που πρέπει να επιτευχθούν.

Βελτιώνει τη στάση του σώματος και την ευλυγισία

Πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι όσοι κάνουν γιόγκα είναι ιδιαίτερα ευλύγιστοι. Με την εξάσκηση, μια θέση (asana) που αρχικά φαίνεται δύσκολη ή αδύνατη, γίνεται σταδιακά εφικτή, καθώς αυξάνεται η ευλυγισία και η ισορροπία σας. Σιγά σιγά βελτιώνεται η στάση του σώματος, ενώ υποχωρούν ενοχλήσεις και πόνοι που συνδέονται με την καθιστική ζωή.

Ενισχύει τη δύναμη και τον μυικό τόνο

Σχετική έρευνα σε 79 ενήλικες που ολοκλήρωσαν σειρά βασικών στάσεων, 6 ημέρες την εβδομάδα για 24 εβδομάδες, έδειξε ότι οι συμμετέχοντες είχαν σημαντική αύξηση στη δύναμη και αντοχή του πάνω μέρους του σώματος, ενώ οι γυναίκες παρατήρησαν απώλεια βάρους και μειωμένο σωματικό λίπος. Επίσης, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας.

Συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους

Η γιόγκα, όπως και κάθε άλλη μορφή άσκησης, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Επιπλέον, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Δρα ενάντια στους χρόνιους πόνους

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η γιόγκα είναι περισσότερο αποτελεσματική από άλλου είδους ασκήσεις στην καταπολέμηση των χρόνιων πόνων και ειδικά όσον αφορά τους πόνους στην πλάτη.

Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Για καλύτερο ύπνο, μπορείτε λίγο πριν πέσετε στο κρεβάτι να κάνετε κάποιες διατάσεις ή θέσεις γιόγκα. Σε σχετική έρευνα, όσοι έκαναν γιόγκα μπορούσαν να κοιμηθούν πιο γρήγορα, περισσότερο και ένιωθαν πιο ξεκούραστοι το επόμενο πρωί.

Βελτιώνει την πνευματική υγεία και ευεξία

Η γιόγκα έχει ως στόχο την αυτοσυγκέντρωση, την αυτοπειθαρχία, την πνευματική διαύγεια. Στο δυτικό κόσμο έχει υιοθετηθεί περισσότερο ως ένα είδος άσκησης, αλλά στην  παρά μία πνευματική πρακτική, που βελτιώνει, επίσης, τη συγκέντρωση και τη μνήμη.

Συμβάλλει στη χαλάρωση και στη μείωση του στρες

Η γιόγκα βοηθά να χαλαρώσουμε όχι μόνο το σώμα, αλλά και το μυαλό μας. Οι θέσεις γιόγκα που συνδυάζουν εκτάσεις, ελεγχόμενη αναπνοή και τεχνικές χαλάρωσης, συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) και στην απελευθέρωση ενδορφίνων (ορμόνες της ευτυχίας). Γενικά, βέβαια, η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του στρες και την κατάθλιψη, αλλά ειδικά η γιόγκα, εφαρμόζει τέτοιες τεχνικές που συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην καλύτερη αναπνοή.

http://citykidsguide.com