ΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑ

Δωρεάν ο εμβολιασμός κατά των HPV και στα αγόρια 9-18 ετών

HPV και στα αγόρια

Ένα πολύ καλό νέο αποτελεί η έγκριση της δωρεάν παροχής του εμβολίου έναντι των ογκογόνων ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV και στα αγόρια!

Εκτός από τις διάφορες μορφές καρκίνου το εμβόλιο παρέχει προστασία και για τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.
Και αν το ερώτημα το οποίο σας δημιουργείται είναι «γιατί και τα αγόρια;» αφού «δεν κινδυνεύουν τόσο», η απάντηση βρίσκεται στην ανάγκη τα αγόρια να προστατεύσουν τη σύντροφό τους. Γιατί δεν κάνουμε εμβόλια μόνο για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας αλλά και τις ευάλωτες ομάδες από σοβαρές νόσους όπως ο καρκίνος.

Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται ιδανικά πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών καθώς το νόσημα είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο και ευρέως διαδεδομένο στην κοινότητα. Ο HPV μεταδίδεται πολύ εύκολα. Η μετάδοση είναι δυνατή ακόμα και όταν το μολυσμένο άτομο δεν εκδηλώνει σημεία ή συμπτώματα.

Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά δύο δόσεις του εμβολίου και στα δύο φύλα στις ηλικίες 9 έως 12 ετών.

Συνήθως η μόλυνση από τον ιό HPV αυτοϊάται μέσα σε 2 χρόνια. Αλλά κάποιες φορές η μόλυνση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Τα ογκογόνα στελέχη του ιού μπορούν να παραμένουν σε λανθάνουσα κατάσταση για χρόνια και να προκαλέσουν νεοπλασίες.

Μόλις κλείσουν τα 21 τους χρόνια όλες οι γυναίκες θα πρέπει να υποβληθούν για πρώτη φορά σε έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το πασίγνωστο τεστ παπ. Οι γυναίκες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι όσες δεν έχουν εμβολιαστεί, όσες δεν κάνουν εγκαίρως τον πρώτο ανιχνευτικό έλεγχο και όσες είχαν παθολογικά αποτελέσματα στα πρώτα τεστ παπ αλλά δεν έλαβαν την κατάλληλη παρακολούθηση στη συνέχεια.

Για να αποφύγουμε λοιπόν καρκίνους που μπορούν να προληφθούν είναι σημαντικό όλοι οι έφηβοι, κορίτσια και αγόρια, να λάβουν το εμβόλιο για τον HPV μαζί με τους υπόλοιπους προβλεπόμενους εμβολιασμούς.

Κείμενο: Η Παιδιατρική είναι Τέχνη – Κυριάκος Δουλγέρης