OLD HELLO 2

Εκπαιδευτικά Προγράμματα για παιδιά στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη (Νοέμβριος 2021)

Το Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη συνεχίζει και τον Νοέμβριο 2021 τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά από 8 ετών, εφήβους αλλά και για ενήλικες.

ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ
Εξερευνώντας τις αισθήσεις | Για βρέφη 12-24 μηνών
Διεγείροντας τις αισθήσεις των λιλιπούτειων φίλων μας, προσφέροντας μία ποικιλία ερεθισμάτων, που εστιάζουν στην αφή, την όσφρηση, την όραση, την ακοή και τη γεύση, τους βοηθάμε να αντιληφθούν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν. Ελάτε να παίξουμε, να εξερευνήσουμε, να λερωθούμε και να λερώσουμε! Με την ηθοποιό και εμψυχώτρια Μαρίζα Τσάρη.

27 Νοεμβρίου 2021: Φυσάει το Φθινόπωρο και ένας καινούργιος κύκλος ζωής ξεκινά

Σάββατο, 12:30-13:30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€

Ανακαλύπτοντας τις τέχνες | Για παιδιά 2-4 ετών
Για δέκατη τρίτη συνεχόμενη χρονιά, παίζοντας και αλληλεπιδρώντας, παιδιά και γονείς έρχονται σε δημιουργική επαφή με τα εικαστικά, τη μουσική και το θέατρο. Με τη μουσειοπαιδαγωγό-νηπιαγωγό Σπυριδούλα Χρόνη.

ΚΥΚΛΟΣ 2 6, 13, 20 Νοεμβρίου 2021
Σάββατο, 10:30-11:30

Κόστος συμμετοχής κύκλου: 60€
Κάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα

Σχεδιάζω και δημιουργώ comics | Για παιδιά 4-5 ετών
Η τέχνη των comics είναι μια οπτικοποιημένη μορφή αφήγησης, που συνδυάζει τον λόγο με την εικόνα. Σε αυτή τη σειρά εργαστηρίων θα μυήσουμε τους μικρούς καλλιτέχνες στην τέχνη των comics και θα τους καθοδηγήσουμε στο να μαθαίνουν να αποκωδικοποιούν και να χειρίζονται τα σύμβολα, καθώς και να εξασκούνται στα εξωγλωσσικά στοιχεία μιας επικοινωνίας. Με την αφηγήτρια Βασιλεία Βαξεβάνη. Σχεδιασμός-υλοποίηση: Athens Comics Library.

6 Νοεμβρίου 2021: Stinky: το τέρας που φοβόταν τους ανθρώπους
13 Νοεμβρίου 2021: Tiny Titans: υπερήρωες στα θρανία

Σάββατο, 16:30-17:30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Άκου! Ένας πίνακας τραγουδάει… | Για παιδιά 5-8 ετών
Οι ζωγραφικοί πίνακες ζωντανεύουν και μας αποκαλύπτουν μυστικά! Εικόνες που εξιστορούν, ιστορίες που τραγουδιούνται και αναπάντεχες συμπτώσεις μας οδηγούν σε ένα διαφορετικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο της καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Με τον μουσικό, μουσικοπαιδαγωγό Γιάννη Ψαριώτη και την  εικαστικό, αρχ. εσωτερικών χώρων και σχεδιάστρια αντικειμένων Ιωάννα Μπουλούγαρη.

20, 27 Νοεμβρίου 2021: Βασίλης Θεοχαράκης

Σάββατο, 16:30-17:30 
Κόστος συμμετοχής ανά ενότητα: 25€

Λίγα λόγια από τους εκπαιδευτές για το εργαστήριο:
«Στα εργαστήριά μας, οι εικαστικές τέχνες, η μουσική και ο λόγος εμπλέκονται με έναν δημιουργικό, παιγνιώδη τρόπο. Συναντιούνται, συνδιαλέγονται, αλληλοτροφοδοτούνται και, μέσα από τις μεταξύ τους συμπτώσεις, φωτίζουν πλευρές της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Στόχος μας είναι μέσα από μια βιωματική διαδικασία, να τροφοδοτείται η εγγενής δυνατότητα των παιδιών να μετασχηματίζουν τις εμπειρίες και συναισθήματά τους σε τέχνη και να ενισχύεται ο δικός τους προσωπικός εκφραστικός τρόπος. Σε ένα περιβάλλον δημιουργικής ελευθερίας, θέλουμε να αισθανθούν την τέχνη ως πανανθρώπινη μορφή έκφρασης – βασική όσο η ομιλία και να ενισχυθεί μέσα τους η αγάπη κι εκτίμηση για την καλλιτεχνική δημιουργία.»

Γράφω, παίζω και δημιουργώ | Για παιδιά 6-8 ετών
Εργαστήρι δημιουργικής γραφής

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στη φαντασία, την έμπνευση, τη δημιουργικότητα, τη γραφή, το παιχνίδι και τον αυτοσχεδιασμό. Η δημιουργική γραφή και η θεατρική αγωγή ενώνουν τις δυνάμεις τους και ξεδιπλώνουν τα ταλέντα και τις ικανότητες κάθε παιδιού. Τα παιδιά διδάσκονται: παιχνίδια λέξεων, ασκήσεις λόγου, «παίζοντας με τις 5 αισθήσεις», θεατρικό αυτοσχεδιασμό, σύνθεση και συγγραφή παραμυθιού με δική τους εικονογράφηση. Στο τέλος, τα έργα των παιδιών τυπώνονται, δημιουργώντας μια μίνι παιδική έκδοση ως αποτέλεσμα της πρώτης τους… συγγραφικής απόπειρας! Το πρόγραμμα είναι ιδανικό για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (ΔΕΠΥ, Δυσλεξία). Με τη δημιουργική ομάδα Σπίθες.

21, 28 Νοεμβρίου, 5, 12 Δεκεμβρίου 2021
Κυριακή, 12:00-13:30

Κόστος συμμετοχής: 80€

Νικητές δίχως πανοπλία | Για παιδιά 7-12 ετών
Δραματοθεραπευτικό παιχνίδι. Αισθητηριακή εκπαίδευση για παιδιά

Έχετε σκεφθεί ποτέ ότι οι αισθήσεις μας λειτουργούν ως το παράθυρό μας προς τον κόσμο; Ελάτε να γνωρίσουμε το σώμα μας από την αρχή με θάρρος, χωρίς φόβο και να νιώσουμε και πάλι ασφαλείς. Μέσα από το συμβολικό παιχνίδι τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να «παίξουν» και να εκφράσουν τους φόβους που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας. Καιρός είναι να πετάξουμε την βαριά πανοπλία προστασίας από πάνω μας και να διερευνήσουμε πώς μπορούμε να νιώσουμε ασφαλείς σε σχέση με το σώμα μας, το περιβάλλον μας και τους γύρω μας. Με τη Λουκία Αποστολίδη, ψυχολόγο, Msc ψυχολόγο της Υγείας, συστημική ψυχοθεραπεύτρια, δραματοθεραπεύτρια.
7 Νοεμβρίου 2021: Ακοή
Κυριακή, 12:00-13:30

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€

Κλειδιά ψυχολογικής επιβίωσης τραυματικών γεγονότων στη ζωή των παιδιών, εφήβων, γονέων και οικογένειας | Για ενήλικες
Πώς διαμορφώνεται η κοινωνική ζωή, η αίσθηση της ασφάλειας και της αυτοπεποίθησης, η εκπαίδευση, η υγεία, τα μελλοντικά σχέδια, οι στόχοι, οι οικογενειακές και οι διαπροσωπικές  σχέσεις στη μετά-κορωνοϊό εποχή; Με την Τζίνα Γ. Θανοπούλου, Ed.M., M.A., Harvard University, Συμβουλευτική Ψυχολόγος – Ψυχοεκπαιδευτική Σύμβουλος με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση τραυματικών γεγονότων.

25 Νοεμβρίου 2021
Παρουσίαση/συνειδητοποίηση σημαντικών κλειδιών επιβίωσης, προστασίας και επανεκκίνησης  για μια ζωή με ψυχική υγεία, ισορροπία και πρόοδο.

2 Δεκεμβρίου 2021
Κλειδιά επιβίωσης και ωρίμανσης (α’ μέρος): καλλιεργώντας αξίες συναισθηματικής νοημοσύνης EQ. Μέσα από την θεωρία EQ θα δούμε γιατί το EQ μετράει πιο πολύ από το IQ (Dr. Daniel Goleman).

9 Δεκεμβρίου 2021
Κλειδιά επιβίωσης και ωρίμανσης (β’ μέρος):  αξίες της θεωρίας της ενσυνειδητότητας (mindfulness) (Dr. Jon Kabat-Zinn), της θεωρίας της θετικής ψυχολογίας (inside out revolution) (Dr. Michael Neill) και της θεωρίας του εδώ και τώρα (Dr Eckhart Tolle).

16 Δεκεμβρίου 2021
Κλειδιά και τρόποι αυτοφροντίδας (self-care & well being). Φροντίζοντας τον εαυτό μας, τα παιδιά, την οικογένεια και τους οικείους μας αναπτύσσουμε ψυχική και σωματική ανθεκτικότητα, ώστε να αντιμετωπίσουμε κάθε δοκιμασία με σωστή κρίση, προσοχή και ψυχραιμία.

Πέμπτη 18:00-20:00
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 60€
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€

Γυναικεία Χορωδία Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη | Για ενήλικες
Βασικός στόχος της χορωδίας μας είναι η καλλιέργεια της φωνής των συμμετεχουσών,  η ανάγνωση/αποκωδικοποίηση της παρτιτούρας, η επαφή τους με μουσικά είδη και στιλ διαφορετικών εποχών, η εξοικείωσή τους με τη σκηνή, καθώς και η ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και αλληλεγγύης. Η Γυναικεία Χορωδία του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη απευθύνεται σε κυρίες όλων των ηλικιών, οι οποίες εντάσσονται στο δυναμικό της, κατόπιν ακροάσεων. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται συναυλίες στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη σε σύμπραξη με άλλες καταξιωμένες χορωδίες. Διδασκαλία-Διεύθυνση: Κατερίνα Βασιλικού, Πιάνο: Μιχάλης Χανός

Κάθε Σάββατο από 2 Οκτωβρίου 2021 έως 25 Ιουνίου 2022
(εκτός από: 25/12, 01 & 08/01, 05 & 26/03, 23 & 30/04, 01/05, 11/06).
Ακροάσεις-εγγραφές: Kαθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Ώρα: 10:00-12:00
Ατομική συμμετοχή: 50€/μήνα

ONLINE
Δημιουργώ με ό,τι βρω | Για παιδιά 5-8 ετών 
Σε αυτά τα διαδικτυακά εργαστήρια συναντιούνται οι ιδέες και η φαντασία μας, οι οποίες είναι ικανές να δημιουργήσουν έναν καινούργιο κόσμο. Με υλικά που διαθέτουμε στο σπίτι μας, ερχόμαστε σε επαφή με την έννοια της επανάχρησης και της μεταμόρφωσης καθημερινών ή/και άχρηστων αντικειμένων. Ηχοτοπία «ντύνουν» τις δημιουργίες μας και κατασκευάζουμε τα δικά μας μουσικά όργανα, με τα οποία αφηγούμαστε μουσικά μία ιστορία χωρίς λόγια. Με την ηθοποιό και εμψυχώτρια Μαρίζα Τσάρη.

14 Νοεμβρίου 2021: Ο Kadinsky και τα σχήματα στο χώρο και στο σώμα.

Κυριακή, 11:00-12:30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 10€
Πραγματοποιείται μέσω zoom

Σεμινάριο καλλιτεχνικής φωτογραφίας | Για ενήλικες
Ο συμμετέχων εξοικειώνεται με την αισθητική της σύγχρονης φωτογραφίας, διερευνά τις δυνατότητες του φωτογραφικού μέσου, μαθαίνει να πλαισιώνει την εικόνα μέσα από την καλλιτεχνική διαδικασία ως ένα έργο τέχνης, και ανακαλύπτει τη ματιά σημαντικών φωτογράφων που επηρέασαν τη δυναμική εξέλιξη της φωτογραφίας. Με τον Βασίλη Γεροντάκο.

2 Νοεμβρίου 2021 Φωτογραφική κριτική-portfolios
9 Νοεμβρίου 2021 Το «φανταστικό» προσωπείο: Ralph Eugene Meatyard, Cindy Sherman, Claude Cahun
16 Νοεμβρίου 2021 Η underground σκηνή της φωτογραφίας
23 Νοεμβρίου 2021 Η σιωπή των πόλεων: Eugène Atget, Thomas Struth , Gregory Crewdson, Humberto Rivas
30 Νοεμβρίου 2021 Φωτογραφική κριτική-portfolios

Τρίτη, 19:00-21:00
Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 10€
Πραγματοποιείται μέσω zoom

Στο καταφύγιο της τέχνης | Για ενήλικες
Διαδραστικές συναντήσεις με αφορμή τις τέχνες
.
Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη αναβιώνει οκτώ από τις σπουδαιότερες εκθέσεις τέχνης που διοργανώθηκαν στους εκθεσιακούς του χώρους τα τελευταία χρόνια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παρουσίαση εμβληματικών έργων τέχνης, από παλαιότερες εκθέσεις του Ιδρύματος, και την αλληλεπίδραση αυτών με άλλες τέχνες, όπως τα εικαστικά, η λογοτεχνία και η μουσική, με σκοπό την ψυχαγωγία, μέσω διαδικτυακών παιχνιδιών, και την ανθρώπινη επαφή σε μια περίοδο παγκόσμιας κρίσεως, όπου η τέχνη μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο. Με τον Παναγιώτη Τσιρίδη, μουσικοπαιδαγωγό & συγγραφέα και την Κατερίνα Ρογκάκου, ιστορικό, παιδαγωγό πολιτισμού, μουσειοπαιδαγωγό.

18 Νοεμβρίου 2021
«Still Life, Αριστουργήματα από το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης: Παράδοση και Καινοτομία»

Πέμπτη, 20:30-22:00
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 10€
Πραγματοποιείται μέσω zoom

Μύθος και Μεταμόρφωση στην Όπερα | Για ενήλικες
Η μουσική είναι η πιο άμεση τέχνη. Απευθύνεται κατευθείαν στην ψυχή. Η γνώση, όμως, έχει αποδειχθεί ότι εμπλουτίζει σημαντικά τη μουσική ακρόαση! Σε αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο παρουσιάζονται και αναλύονται υποθέσεις και χαρακτήρες από όπερες, αλλά και αποκωδικοποιούνται, μέσα από τη μουσική, οι μύθοι και οι γρίφοι τους: πώς οι ήρωες αυτοί έρχονται στο σήμερα και γιατί μας αφορούν; Με αφορμή τις πιο γνωστές όπερες των Ρίχαρντ Βάγκνερ και Ρίχαρντ Στράους, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια εισαγωγή στην μυσταγωγία της μουσικής. Με τη σοπράνο, θεατρολόγο Κάτια Πάσχου.

1, 8, 15, 22, 29 Νοεμβρίου, 6 Δεκεμβρίου 2021
Δευτέρα, 19:00-21:00

Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 10€
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 50€
Πραγματοποιείται μέσω zoom

Εργαστήριο κολάζ | Για ενήλικες
Κόψε, ψαλίδισε, κόλλα, ξεκόλλα, συνδύασε, σύνθεσε αποσύνθεσε, μόνταρε ξεμόνταρε, συνταίριαξε, αρμόνισε, τακτοποίησε, ποίησε…
Ακολουθώντας τα μονοπάτια του εικαστικού στοχασμού και του πλαστικού πειραματισμού εξερευνούμε την ποικιλομορφία των δημιουργικών πιθανοτήτων του κολαζικού σύμπαντος και, παράλληλα, προσεγγίζουμε κάποιες βασικές αρχές της «ανάγνωσης»-ανάλυσης της εικόνας και του λεξιλογίου της. Με τον εικαστικό Σταύρο Κάσση.

11 Νοεμβρίου 2021 Κολάζ με μικτές τεχνικές
18 Νοεμβρίου 2021 Κολάζ και η τρίτη διάσταση – Assemblage…
25 Νοεμβρίου 2021 Εν αρχή ην η δομή…  

Πέμπτη, 19:00-20:30
Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 10€
Πραγματοποιείται μέσω zoom

Παιχνίδια Συνειρμών και ονείρων | Για ενήλικες
Διαδικτυακό σεμινάριο για τον Σουρεαλισμό.

Το σεμινάριο αποτελεί μια απολαυστική πρόταση για να μάθουμε και να ψυχαγωγηθούμε ταυτόχρονα. Σε κάθε συνάντηση, η οποία απαρτίζεται από το θεωρητικό και το βιωματικό μέρος (τα παιχνίδια των Σουρεαλιστών), εξερευνούμε τα έργα και τις προσωπικότητες διάσημων εικαστικών όπως οι Ντε Κίρικο, Νταλί, Μαγκρίτ, Έρνστ κ.ά., μελετάμε κείμενα και ποιήματα των Εγγονόπουλου, Μπρετόν κ.ά., που βασίστηκαν στην αυτόματη γραφή και, χρησιμοποιώντας τα όνειρα, τους συνειρμούς, το υποσυνείδητο και τη φαντασία μας, διεισδύουμε στις βασικές αρχές του Σουρεαλιστικού κινήματος. Με την ιστορικό τέχνης-οπτικό ανθρωπολόγο Ειρήνη Χρυσοχέρη και τη σκηνοθέτιδα-ηθοποιό Μαρίνα Βήλλου.

1η Ενότητα Το υποσυνείδητο ταξιδεύει στο χρόνο…..

24 Νοεμβρίου 2021 Θεωρητικό μέρος: Εισαγωγή στις βασικές αρχές του Σουρεαλισμού.
Σουρεαλιστικό παιχνίδι: Πλουτίστε το λεξιλόγιό σας.

1 Δεκεμβρίου 2021 Θεωρητικό μέρος: Η μεταφυσική ζωγραφική του Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο.
Σουρεαλιστικό παιχνίδι: Το ένα μέσα στο άλλο.

8 Δεκεμβρίου 2021 Θεωρητικό μέρος: Ο υπερρεαλισμός στη ζωγραφική και την ποίηση του Νίκου Εγγονόπουλου. Σουρεαλιστικό παιχνίδι: Ενοικιάζεται.

15 Δεκεμβρίου 2021 Θεωρητικό μέρος: Μαξ Έρνστ, η ζωγραφική εφαρμογή της αυτοματικής γραφής.
Σουρεαλιστικό παιχνίδι: Μουσικές μουτζούρες.

*Αποστέλλεται kit υλικών.
Τετάρτη, 19:00-21:00
Κόστος συμμετοχής ανά ενότητα: 40€
Πραγματοποιείται μέσω zoom

http://citykidsguide.com