ΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο Pfizer: 100% αποτελεσματικό για παιδιά 12-15 ετών έδειξαν οι δοκιμές

Εμβόλιο Pfizer: 100% αποτελεσματικό για παιδιά 12-15 ετών έδειξαν οι δοκιμές

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του Covid-19 έχει αποτελεσματικότητα 100% στους εφήβους από 12 έως 15 ετών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής. Το ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο εταιρείες ελπίζοντας ότι ο εμβολιασμός αυτής της ηλικιακής κατηγορίας θα ξεκινήσει πριν από την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους.

Προσεχώς, οι δύο εταιρείες θα ζητήσουν από τις ρυθμιστικές αρχές την έγκριση του εμβολίου για τους εφήβους και «ελπίζουν στην έναρξη του εμβολιασμού αυτής της ηλικιακής ομάδας πριν από την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους», αναφέρει ο γενικός διευθυντής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.

Ο διευθυντής της BioNTech, Ουγούρ Σαχίν, θεωρεί ότι τα αποτελέσματα στα άτομα 12-15 ετών «είναι πολύ ενθαρρυντικά δεδομένων των τάσεων που παρατηρούνται τις τελευταίες βδομάδες σε ό,τι αφορά την μετάδοση της βρετανικής παραλλαγής του ιού».

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech βασίζεται στην καινοτόμα τεχνολογία mRNA και ήταν το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid-19 που έλαβε άδεια κυκλοφορίας στον δυτικό κόσμο στα τέλη του 2020. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση έδωσαν άδεια για την χορήγησή του σε άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών.

Εκτοτε, έχει χορηγηθεί σε εκατομμύρια ενήλικες σε 65 χώρες. Μελέτη επί πραγματικών δεδομένων στο Ισραήλ έδειξε αποτελεσματικότητα 94% σε δείγμα 1,2 εκ. ανθρώπων.

Ξέρουμε μέχρι σήμερα πως τα παιδιά είναι λιγότερα εκτεθειμένα σε σοβαρή προσβολή από τον ιό, ενώ τα άτομα κάτω των 10 ετών τον μεταδίδουν λιγότερο. Κατά συνέπεια, ο εμβολιασμός τους δεν αποτελεί προτεραιότητα προς το παρόν.

Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, οι Pfizer/BioNTech ξεκίνησαν κλινικές δοκιμές και σε μικρότερα παιδιά, αρχίζοντας από την κατηγορία 5 έως 11 ετών. Την επόμενη εβδομάδα, παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών θα λάβουν την πρώτη δόση του εμβολίου στο πλαίσιο των δοκιμών που θα συνεχιστούν με τα παιδιά από 6 μηνών έως 2 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ