ΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑ

Εντεροιοί & αδενοιοί επανήλθαν δριμύτεροι. Πολύ μεταδοτικοί, κολλάνε όλα τα παιδιά στο σχολείο

Εντεροιοί & αδενοιοί επανήλθαν δριμύτεροι. Πολύ μεταδοτικοί, κολλάνε όλα τα παιδιά στο σχολείο

Εντεροιοί και αδενοιοί, μετά την περσινή τους απουσία επανήλθαν δριμύτεροι.

Ιοί Coxsackie και νόσος χεριών ποδιών στόματος

Η νόσος χεριών ποδιών στόματος είναι μια ιογενής λοίμωξη που παρουσιάζεται σε μικρά παιδιά. Δεν έχει καμία συσχέτιση με την νόσο ποδιών στόματος που προσβάλλει ζώα.

Ποιες ηλικίες προσβάλλει;

Η κλινική εικόνα της νόσου παρατηρείται κυρίως στην προσχολική και στην αρχική σχολική ηλικία, έως 10 ετών. Οι περισσότεροι άνθρωποι μέχρι την ενηλικίωσή τους έχουν εκτεθεί στον ιό και φτιάξει αντισώματα.

Οι λοιμώξεις από εντεροιούς μπορεί να συμβούν καθ’ όλο τον χρόνο, αλλά τείνουν να παρατηρούνται συχνότερα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Πως μεταδίδεται;

Μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο – με τις εκκρίσεις της μύτης και του στόματος, από φτάρνισμα, βήχα, αλλά και μέσα από τα κόπρανα – και από μολυσμένα αντικείμενα.

Πόσο σοβαρή είναι;

Πολλές περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικές, δηλαδή ο οργανισμός φτιάχνει αντισώματα χωρίς να εκδηλώσει καθόλου συμπτώματα. Η συνήθης κλινική εκδήλωση της νόσου είναι ήπια και οι επιπλοκές σπάνιες. Εισαγωγή στο νοσοκομείο σπάνια χρειάζεται, ενώ είναι πολύ σπάνια θανατηφόρος.
Σπάνια μπορεί να υπάρχει εξέλιξη σε ιογενή μηνιγγίτιδα. Αν το παιδί διαμαρτύρεται για πονοκέφαλο, έχει αυχενική δυσκαμψία ή πόνο στην πλάτη, θα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική εκτίμηση.

Ποιος είναι ο χρόνος επώασης;

Από την στιγμή που ένα παιδί εκτείθεται στον ιό έως την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων περνούν συνήθως 3 με 7 ημέρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;

Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από 7 έως 10 ημέρες.
Συνήθως το παιδί εμφανίζει αρκετά υψηλό πυρετό, με πονόλαιμο. Μέσα στο στόμα και στις πλευρές της γλώσσας φαίνονται μικρές φυσαλίδες. Αργότερα οι φυσαλίδες σκάνε και αφήνουν μικρά έλκη. Υπάρχει ανορεξία και το παιδί τρώει και πίνει δύσκολα λόγω πόνου στο στόμα. Το εξάνθημα εμφανίζεται κυρίως στις παλάμες, στα πέλματα, στα δάχτυλα και στην περιοχή της πάνας και της οσφύος. Πρόκειται για ήπιο ερύθημα (κοκκινίλα) και στη μέση φυσαλίδα. Συνήθως το παιδί δεν εμφανίζει κνησμό.

Πως μπορούμε να προλάβουμε την μετάδοση σε άλλα παιδιά;

Το πλύσιμο των χεριών του παιδιού και των γονιών είναι πολύ σημαντικό. Επίσης το παιδί που πάσχει δεν πρέπει να μοιράζεται ίδιες πετσέτες, οδοντόβουρτσες ή ποτήρια με άλλα.
Το παιδί θα πρέπει να μείνει στο σπίτι και μακριά από το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό έως ότου όλες οι φυσαλίδες στο στόμα ή στο δέρμα έχουν ξεραθεί και δεν έχουν πλέον υγρό.

Από τι προκαλείται;

Η νόσος χεριών ποδιών στόματος προκαλείται από μια κατηγορία ιών που ονομάζονται εντεροιοί. Οι κύριοι εντεροιοί που την προκαλούν είναι ο ιός Coxsackie A16 και ο ιός EV71.

Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση;

Δεν υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία για τη νόσο. Επειδή πρόκειται για ιό τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να τον αντιμετωπίσουν και αναίτια χορήγησή τους αυξάνει τον κίνδυνο παρενεργειών.
Χρειάζεται επαρκής αντιμετώπιση του στοματικού πόνου – παρακεταμόλη και αντιφλεγμονώδη. Επιπλέον, χρειάζεται να επιμείνουμε στην ενυδάτωση του παιδιού και να προσφέρουμε υγρά λίγο και συχνά. Από τροφές μπορούμε να προσφέρουμε μαλακά κομματάκια και γεύσεις μη όξινες.
Δεν πρέπει να σπάμε τις φυσαλίδες.

Τι πρέπει να θυμόμαστε για τη νόσο χεριών ποδιών στόματος;

• Μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο και όχι από τα ζώα.
• Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία και τα αντιβιοτικά δεν δρουν
• Δεν υπάρχει γνωστός κίνδυνος για εγκύους ή για άλλες ομάδες του πληθυσμού
• Εάν το παιδί εμφανίσει πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα ή πόνο στον πλάτη, χρειάζεται άμεση ιατρική εκτίμηση

Τι άλλο προκαλούν οι εντεροιοί;

Οι περισσότερες προσβολές από τους εντεροιούς Coxsackie και Echo είναι ασυμπτωματικές. Άλλοτε προκαλούν πυρετό χωρίς άλλα συμπτώματα που υποχωρεί από μόνος του. Άλλες εκδηλώσεις μπορεί να είναι:
• Επιπεφυκίτιδα
• Μη ειδικό ιογενές εξάνθημα, για το οποίο συνιστούν κύρια αίτια ιδιαίτερα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο
• Herpangina, μια οξεία λοίμωξη με πυρετό και στοματικές βλάβες
• Ιογενή αμυγδαλίτιδα
• Πλευροδυνία, μία ιογενή λοίμωξη με πυρετό και πόνο στις πλευρές και στο στήθος που κρατάει 1-2 μέρες
• Ιογενή γαστρεντερίτιδα, με εμετούς και διάρροια
• Άσηπτη ιογενή μηνιγγίτιδα
• Μυοκαρδίτιδα

http://themamagers.gr