OLD HELLO, ΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑ

Έτσι θα προφυλαχτούμε από την Εποχική γρίπη και οι ομάδες αυξημένου κινδύνου

Η γρίπη είναι μία μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της γρίπης. Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Τα παραπάνω αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία ανακοίνωσε οδηγίες προφύλαξης από την εποχική γρίπη.

Όπως αναφέρει, κάθε επιδημική έξαρση της γρίπης δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια. Εισβάλλει ταχύτατα και εξελίσσεται ανάλογα με τους τοπικούς και εποχικούς παράγοντες που ευνοούν τον τρόπο μετάδοσης της Συχνά με την έναρξη του επιδημικού κύματος παρατηρείται μια αποδιοργάνωση της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής και αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, αν χορηγηθεί έγκαιρα, προφυλάσσει από την μετάδοση του ιού και συμβάλλει στην πρόληψη των επιπλοκών της γρίπης. Απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Το εμβόλιο περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού για την περίοδο 2020-21 και συνταγογραφείται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Σημειώνεται ότι κατά την προσεχή περίοδο γρίπης αναμένεται ο ιός της γρίπης να κυκλοφορήσει παράλληλα με τον ιό SARS-Cov-2, που προκαλεί την νόσο από κορωνοϊό 2019 (COVID19). Αυτό απαιτεί την πληρέστερη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού κατά την προσεχή περίοδο, με προτεραιότητα στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Στόχος είναι η μείωση των πιθανοτήτων της ταυτόχρονης προσβολής και από τους δύο ιούς, που μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την κατάσταση των ασθενών, αλλά και το σύστημα υγείας (ΜΕΘ).

Παρ’ όλο που ο αντιγριπικός εμβολιασμός απευθύνεται σε όλα τα άτομα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και μάλιστα έγκαιρα (Οκτώβριο – Νοέμβριο), πριν από την εμφάνιση και την περίοδο έξαρσης της γρίπης, αλλά και σε όλη τη διάρκεια του κύματος.

Ομάδες αυξημένου κινδύνου θεωρούνται:

Οι εργαζόμενοι σε δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες υγείας, οι επαγγελματίες υγείας γενικά, άτομα άνω των 60 ετών, άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια προβλήματα υγείας και επιβαρυντικούς παράγοντες (π.χ μεταμοσχευμένοι, ανοκατασταλμένοι, με χρόνια καρδιοαναπνευστικά προβλήματα κ.λπ ), έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.

Οι επαγγελματίες, όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά όσοι έρχονται σε επαφή με πουλερικά και τέλος

οι κλειστοί πληθυσμοί (στρατευμένοι, ειδικά σχολεία, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κτλ).

Σημαντικός τρόπος περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης, εκτός από τον εμβολιασμό, είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων όπως:

Η λήψη μέτρων υγιεινής, όπως είναι ο αερισμός των χώρων, ιδιαίτερα όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων (π.χ. σχολεία, οικοτροφεία, γηροκομεία κτλ).
Το συχνό πλύσιμο των χεριών
Η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος
Η αποφυγή του συγχρωτισμού γενικώς. Ο συγχρωτισμός σε μέρη τα οποία δεν αερίζονται επαρκώς ευνοεί τη μετάδοση του ιού και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τις ευπαθείς ομάδες (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς, αίθουσες αναμονής κτλ).
Η τήρηση των κανόνων αναπνευστικής υγιεινής
Παραμονή στο σπίτι των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα συμβατά με γρίπη για να μην μεταδίδουν τον ιό (οικειοθελής απομόνωση)
Αναζήτηση ιατρικής βοήθειας όταν τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι σοβαρά. Η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας αφορά και στα άτομα που δεν ανήκουν στις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού.
Η λήψη αντιιικών φαρμάκων ως προληπτική αγωγή μετά από ιατρική εντολή.

ΠΗΓΗ:polimedia.gr