Ακολουθούν πέντε συνταγές για υπέροχα νηστίσιμα γλυκά, που φτιάχνονται εύκολα και θα ενθουσιάσουν όλη την οικογένεια.
Νηστίσιμα κουλουράκια με σοκολάτα
Λίγο πριν το Πάσχα, το σπίτι θα μυρίσει κουλουράκια, αλλά αυτή τη φορά νηστίσιμα και καλυμμένα με απολαυστική σοκολάτα.
Υλικά
- 170γρ. καλαμποκέλαιο
- 170γρ. ζάχαρη
- 3 μικρά λεμόνια στυμμένα
- 1κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 600γρ. αλεύρι
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 150γρ. κουβερτούρα λιωμένη
Εκτέλεση
Βάζουμε το λάδι, το χυμό λεμόνι (μισό ποτήρι μαζί με άλλο μισό νερό), τη ζάχαρη και το baking powder και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ζυμώνουμε με τα χέρια, ώσπου να μην κολλάει η ζύμη και να γίνει αφράτη και απαλή και στη συνέχεια την πλάθουμε σε μπαλάκια. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί και τοποθετούμε επάνω τα μπαλάκια ζύμης (που με βάση τα υλικά μας, θα βγουν περίπου 25 κουλουράκια). Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 170ο C, για 15′ λεπτά. Δεν τα αφήνουμε να πάρουν πολύ χρώμα, αλλά να παραμείνουν σχετικά άσπρα. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε σε σχάρα, κάτω από την οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Βουτάμε τα κουρουλάκια στη σοκολάτα ώστε να καλυφθεί η πάνω πλευρά τους. Αφήνουμε να στεγνώσει η σοκολάτα και είναι έτοιμα να σερβιριστούν.
Νηστίσιμα σταφιδόψωμα με ταχίνι
Το σταφιδόψωμο αποτελεί ένα υπέροχο και υγιεινό νηστίσιμο σνακ, ιδανικό όχι μόνο για το πρωινό, αλλά για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας αισθανθείτε ανάγκη για κάτι γλυκό.
Υλικά
Για τα σταφιδόψωμα
- 400 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
- 50 γρ. ζάχαρη καστανή
- 100ml. χλιαρό νερό
- 8 γρ. ξηρή μαγιά
- 40 γρ. ταχίνι
- 100ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- 70ml φυτικό λάδι
- ¼ κ.γλ. κάρδαμο
- ¼ κ.γλ. μαχλέπι
- λίγη κανέλα
- ¼ κ.γλ. αλάτι
Για τη γέμιση
- 1 κ.σ. μέλι
- 100 γρ. σταφίδες μαύρες και ξανθές
- ¼ κ.γλ. κανέλα
Για το γλάσο
- 50 γρ. ταχίνι
- 1 κ.γλ. μέλι
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε ένα μπολ με νερό για 30’. Σε άλλο μπολ διαλύουμε τη μαγιά σε νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 10’. Αναμειγνύουμε το φυτικό λάδι με το ταχίνι. Βάζουμε στο μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, το χυμό, το προζύμι και τα μπαχαρικά. Ζυμώνουμε για 10’, μεταφέρουμε τη ζύμη σε καλά λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 30’. Ανοίγουμε ορθογώνιο χοντρό φύλλο, προσθέτουμε τις σταφίδες, ραντίζουμε με μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα. Κλείνουμε το φύλλο σε ρολό και χωρίζουμε τη ζύμη σε εννιά ρολάκια, τα οποία τοποθετούμε σε ταψί ή πυρίμαχο σκεύος και το αφήνουμε για 20’. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 25’-30’. Αναμειγνύουμε τα υλικά για το γλάσο, περιχύνουμε τα ρολάκια και σερβίρουμε.
Πανακότα με λεμόνι και σάλτσα πορτοκαλιού
Στη συγκεκριμένη συνταγή για την πανακότα χρησιμοποιούμε γάλα καρύδας και αντί για ζελατίνη, κορνφλάουρ, ώστε το γλυκό να είναι νηστίσιμο.
Υλικά
Για την πανακότα
- 800ml γάλα καρύδας, αραιωμένη με 200ml νερό
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 σφηνάκι limoncello
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 5 κ.σ. ζάχαρη
- 6 κ.σ. κορνφλάουρ
Για τη σως
- φλούδες από 2 πορτοκάλια μεγάλα
- χυμό από 2 πορτοκάλια
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1 ποτήρι νερό ζάχαρη
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
Εκτέλεση
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι αδειάζουμε ένα φλιτζάνι από το αραιωμένο γάλα καρύδας, ρίχνουμε το κορνφλάουρ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί. Αδειάζουμε το υπόλοιπο σε μια άλλη κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε λίγο. Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και το limoncello. Ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού με τη ζάχαρη και τα ρίχνουμε στο γάλα ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις το γάλα αρχίζει να αχνίζει, ρίχνουμε το μείγμα του κορνφλάουρ. Ανακατεύουμε απαλά και συνεχώς το μείγμα μέχρι να αρχίσει να πήζει. Αποσύρουμε από τη φωτιά μόλις αρχίσει να γίνεται διάφανο. Ανακατεύουμε για 2’ ακόμη και το αδειάζουμε σε φόρμα. Αφού κρυώσει, το βάζουμε στο ψυγείο και το αφήνουμε να παγώσει καλά για μερικές ώρες και να πήξει.
Στο μεταξύ φτιάχνουμε τη σάλτσα: σε μια κατσαρόλα αδειάζουμε το χυμό των πορτοκαλιών, του λεμονιού, τον αστεροειδή γλυκάνισο και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά.
Παίρνουμε τις φλούδες από τα δύο πορτοκάλια και με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε όσο περισσότερο γίνετε από την άσπρη ψίχα στο εσωτερικό τους. Κόβουμε τη φλούδα σε λεπτά σπιρτόξυλα και τα ρίχνουμε στο μείγμα της κατσαρόλας. Δυναμώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε να πάρει βράση το μείγμα και βράζουμε περίπου για 10’-15’, μέχρι να γίνει ένα απαλό σιροπάκι. Αφήνουμε να κρυώσει. Για να σερβίρουμε, ξεφορμάρουμε την κρέμα και περιχύνουμε την πανακότα με τη σάλτσα από πορτοκάλι.
Τηγανίτες γεμιστές με αμύγδαλα και καρύδια
Παραδοσιακά αυτές οι τηγανίτες είναι μεγάλες κουλούρες γεμιστές με αμύγδαλα και καρύδια. Για να απλουστεύσουμε την παρασκευή τους, μπορούμε να τις τυλίξουμε σε πιο κοντά φύλλα ζύμης, να τις τυλίξουμε και να τους δώσουμε σχήμα μισοφέγγαρου.
Υλικά
Για το φύλλο
- 5 φλ. αλεύρι
- 1 φλ. χυμό πορτοκαλιού
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- ½ κ.γλ. σόδα
Για τη γέμιση
- 1½ φλ. αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα
- 1 φλ. καρύδια αλεσμένα
- 1 κ.σ. κανέλα
- ¼ φλ. σουσάμι καβουρδισμένο
- ½ φλ. ζάχαρη
Για το τηγάνισμα και το σερβίρισμα
- ελαιόλαδο
- μέλι
Εκτέλεση
Για το φύλλο: Ανακατεύουμε το αλεύρι με το λάδι. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό του πορτοκαλιού και την προσθέτουμε στο μείγμα του αλευριού. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη. Αν χρειάζεται, ρίχνουμε λίγο χυμό πορτοκαλιού ακόμα. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί μία ώρα. Κατόπιν, χωρίζουμε σε οκτώ κομμάτια και τα ανοίγουμε σε λεπτά, μακρόστενα φύλλα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και τα μοιράζουμε κατά μήκος των φύλλων. Διπλώνουμε κάθε φύλλο σε ρολό και σχηματίζουμε κουλούρες, κλείνοντας καλά τις άκρες τους για να μην φύγει η γέμιση.
Σε κατσαρόλα ή σε βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο να κάψει και τις τηγανίζετε μία μία, και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε τις τηγανίτες να στραγγίζουν σε απορροφητικό χαρτί. Ύστερα τις τοποθετούμε σε πιατέλα και τις περιχύνουμε με μέλι. Πασπαλίζουμε με λίγη από τη γέμιση που περίσσεψε και τις σερβίρετε ζεστές.
Κορμός σοκολάτας με χαλβά, φουντούκια και σταφίδες
Ένα σοκολατένιο, πολύ νόστιμο επιδόρπιο, αφού ο χαλβάς και το ταχίνι του δίνουν πολύ ξεχωριστή γεύση.
Υλικά
- 350γρ. κουβερτούρα, σε κομματάκια
- 1 κ.σ. μέλι
- 120γρ. ταχίνι
- 2 κ.σ. κακάο
- 400γρ. χαλβά βανίλια, σε κομμάτια (κρατάμε λίγο στην άκρη)
- 150γρ. σταφίδα ξανθή ή μαύρη (κρατάμε λίγη στην άκρη)
- 150γρ. φουντούκια καβουρδισμένα και χοντροκοπανισμένα (κρατάμε λίγα στην άκρη)
Εκτέλεση
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή λίγο λίγο στα μικροκύματα και την ανακατεύετε με το ταχίνι, το μέλι και το κακάο. Αφού κρυώσει το μείγμα, προσθέτουμε τα φουντούκια, τις σταφίδες, το χαλβά και ανακατεύουμε. Ντύνουμε με χαρτί ψησίματος ή με μεμβράνη μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και αδειάζουμε το μείγμα. Σκεπάζουμε με το περίσσευμα του χαρτιού ψησίματος ή της μεμβράνης και το αφήνουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες να σταθεροποιηθεί καλά. Ξεφορμάρουμε σε μακρόστενη πιατέλα και διακοσμούμε με ένα μείγμα από φουντούκια, σταφίδα και τριμμένο χαλβά, που κρατήσαμε στην άκρη.